Начало / Статии / Статии - Литва

Топ 7 забележителности в Литва, които да посетите

Автор

/

Литва може да е със студен климат, но хората са топли, интересни и интересуващи се от чужденците. Бързо и лесно можете да завържете непринуден разговор с непознати по улиците, да откриете традиционно или хипстърско кафе, да обикаляте музеи или просто да се разхождате безцелно из града с най-много запазени барокови сгради - столицата Вилнюс. Литва е малка, но е способна да ви изкуши да останете още един ден… и още един… и още един...

Ако посещавате страната за първи път, ето кои са седем от най-интересните забележителности в Литва, които да не пропускате.

Столицата Вилнюс

Вилнюс е старт и финал на повечето пътувания до Литва. Градът е неочаквано космополитен като за столица на такава малка страна, удобен за изследване пеша. Старият град е един от най-красивите в Европа, а от многобройните хълмове можете да търсите най-красивата гледка отвисоко. От толкова много места можете да гледате покривите на Вилнюс, че накрая може и да ви писне.

Модерният град Каунас

Каунас се трансформира от град с предимно междувоенна архитектура в град на изкуствата. Втори по големина в Литва, Каунас ще ви покаже едно малко по-различно лице на балтийската страна - с цветни графити, улични артисти и десетки хиляди студенти.

Замъкът в езеро Тракай

Този замък е достоен да стане дом на някоя от следващите Дисни принцеси - разположен насред остров в езеро, някогашен дом на местните владетели, замъкът Тракай е само на 30 км от Литва и следователно идеален за еднодневна екскурзия.

На море в Паланга

Едва ли сте планирали лятната си почивка на литовското крайбрежие, но е факт, че страната има 100 км плажна ивица. Най-посещаван и все още носещ част от аристократичния дух на курортите от миналото е Паланга. Това означава и повече навалица през лятото, но е достатъчно да отидете малко встрани и ще намерите празни плажове на брега на Балтийско море.

Хълмът на кръстовете

Един съвсем мъничък хълм е събрал повече от 50 000 кръста. Мястото е свято за вярващите католици в Литва, а за чужденците е интересна забележителност. Самият папа Йоан Павел II посещава хълма, отправя молитва и сам дарява един кръст. Мястото е считано за зловещо от мнозина, но за литовците то е символ на вярата и надеждата.

Национален парк Дзукия

Борове, традиционни селца и спокойствие по поречието на река Немунас - това е с няколко думи национален парк Дзукия. Неочаквано, тук има и пясъчни дюни. Ако имате повече време в Литва или просто предпочитате природата пред градовете, непременно посетете парка. До етнографското село Зервинос, разположено в него, можете да стигнете и с каяци по река Ула.

Разходка сред дърветата в Аникщяй

Най-високата точка в Литва е 294 м. В тази равна земя имате малко възможности за панорамни гледки - полет с балон (много популярен сред туристите), няколко форта, изградени на естествени хълмове и няколко наблюдателни площадки. Ако предпочитате наистина уникалните преживявания обаче, изминете пътеката сред короните на дърветата в ски курорта Аникщяй. Разходката е на 20 м височина, а в края й има наблюдателна кула, от която можете да се насладите на безкрайната речна долина, която се простира пред очите ви.

>>> Виж тук актуалните оферти за Литва! >>>

Виж още:

Екскурзия в Латвия

Екскурзия в Естония

Екскурзия в Русия

Екскурзия в Полша

>
04 февруари 2022 г.

Тагове

замъци

семеен туризъм

любопитно

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти