Начало / Статии / Статии - Литва

Вилнюс - чаровна столица с бароково сърце

Автор

/

Вилнюс, столицата на Литва, може да се похвали с най-големия бароков стар град в Европа.

Оценен не само от ЮНЕСКО (включен е в списъка на световното наследство на организацията), но и от хилядите посетители, които прекарват часове наред в скитане из павираните му улички.

Вилнюс ще остане в съзнанието ви с бароковата си атмосфера, с многобройните си хълмове, от които можете да се насладите на красиви гледки отвисоко, с оживените си кафенета денем и барове, неоново осветени вечер.

Литва като цяло и в частност Вилнюс не се опитват да скрият и унищожат следите на своето социалистическо минало, а са го събрали в музеи. Докато сте в литовската столица, непременно посетете Музеят на КГБ, както го наричат местните хора. Официалното му наименование е Музеят на жертвите на геноцида и е бил щабквартира на КГБ и затвор до 1991 г.

Вътре са изложени документи и свидетелства от репресивните мерки, които съветското правителство е предприело срещу жителите на Литва.

Продължете към подножието на хълма Гедиминас, където в Катедралата на Вилнюс ще откриете спокойствие. На 57 м над площада се издига впечатляващата камбанария на катедралата.

Хълмът Гедиминас е знаков за Вилнюс, защото именно тук е основан градът. От 13-и век на хълма се издига кулата Гедиминас, от чийто връх пред посетителите се разкрива прекрасна гледка към Стария град.

На 10 минути пеша от катедралата и хълма започва Старият град. Тук се намира най-старият университет в Източна Европа – Университета на Вилнюс, недалеч в църквата Свети Йоан можете да видите 300-годишни стенописи.

В южната част на Стария град се издига единствената запазена порта на града (от някогашните девет) – Портата на зората.

В самата порта е вграден параклисът на Богородица, в който има чудотворна черно-златиста икона на Божията майка.

Вилнюс може и на пръв поглед да изглежда малък град, но когато се поразходите, ще установите, че отвъд бароковото си сърце той има обширни квартали, изградени от класическата от времето на социализма комбинация бетон и стомана.

Може би точно в тези несъвместими на пръв поглед стилове в различните части на града се крие тайната на чара на Вилнюс.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Вилнюс!

>
14 април 2014 г.

Тагове

круизи

културен туризъм

културни центрове

летен туризъм

романтични градове

семеен туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти