Начало / Статии / Статии - Латвия

Разходка между фантастичните сгради в центъра на Рига

Автор

/

Изпънат врат, вдигнат нагоре поглед и уста, отворена от възхищение – това е типичната поза на туристите в Рига, когато се разхождат по улица „Алберта“ или по близката „Елизабетес“. Една до друга богато украсени къщи в стил ар нуво карат гостите да затаят дъх, и то не само на тези улици.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

„Няма друго място в света, където ар нуво в такава степен да е повлиял облика на града“, разказва екскурзоводката Гита Вигуле. В центъра на столицата на Латвия са запазени около 800 сгради от тази епоха.

Една от тях в сърцето на стария град е любимият пример на Гита за символите на епохата. Паунът на фасадата показва благоденствие – градът дълго бил богат член на Ханзата (съюз на търговски гилдии в Северна Европа между XII и XVII век). Но понеже богатството трябва да бъде спечелено, като символ на старание са поставени катерички. По-интересни обаче са човешките фигури на фасадата, които поддържат еркер на втория етаж – мъж и жена голи до кръста. Дамата е избрана за най-красивата жена от камък в градски конкурс. „Казват, че никъде няма толкова много голи жени, колкото в Рига, казва Гита.

Това впечатление се затвърждава от разходка по улица „Алберта“, която е сърцето на ар нуво в Рига. Тук най-добре могат да бъдат проследени различните стилови направления, които се появили в Латвия от края на XIX и началото на XX век. Тук е ар нуво на къщата на №2, охранявана от два сфинкса. Демонични лица и танцуващи голи жени украсяват иначе скромната фасада, която се извисява по-високо от покрива. Още по-пищни фигури с голи гърди, театрални маски и гирлянди от цветя се виждат на други къщи.

На отсрещната страна се намира къщата на №11, която със заоблени и ъгловати еркери е пример за т. нар. национално-романтичен стил, който се обръща към латвийските дърворезби и традиционни орнаменти. Третият типичен за Латвия стил, наречен „вертикален“, се вижда на бяло-синята фасада на №8. Украсени женски глави и орнаменти, напомнящи цветове на бъз, изглеждат закачливо на иначе строго симетричната сграда.

На ъгловата къща на №12, на пет етажа височина се издига спиращо дъха овално стълбище, изрисувано с борови клончета и шишарки. В приземния етаж на сградата от 2008 г. се намира ремонтираният Музей на ар нуво на Рига. В него е подредено автентично жилище от 1903 г., украсено с много флорални елементи „от латвийската природа“, както подчертава жената на касата.

В боядисаната в синьо дневна например украсата е фриз от стилизирани маргаритки, в съседната зелена стая с камина – кестенови листа, а в трапезарията с цвят теракота – борови шишарки,  всичките изрисувани по тавана или по горния ръб на стените. Посетителите изиват врат, вдигат глава нагоре и дъхът им секва.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Рига!

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Виж най-добрите оферти за пътуване до Рига!

Виж още: 

Екскурзия до Естония

Екскурзия до Русия

Екскурзия до Украйна

27 юли 2020 г.

Тагове

архитектура

идеи за уикенд

изкуство

романтични места

сгради

семеен туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН