Начало / Статии / Статии - Латвия

Разходка между фантастичните сгради в центъра на Рига

Автор

/

Изпънат врат, вдигнат нагоре поглед и уста, отворена от възхищение – това е типичната поза на туристите в Рига, когато се разхождат по улица „Алберта“ или по близката „Елизабетес“. Една до друга богато украсени къщи в стил ар нуво карат гостите да затаят дъх, и то не само на тези улици.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

„Няма друго място в света, където ар нуво в такава степен да е повлиял облика на града“, разказва екскурзоводката Гита Вигуле. В центъра на столицата на Латвия са запазени около 800 сгради от тази епоха.

Една от тях в сърцето на стария град е любимият пример на Гита за символите на епохата. Паунът на фасадата показва благоденствие – градът дълго бил богат член на Ханзата (съюз на търговски гилдии в Северна Европа между XII и XVII век). Но понеже богатството трябва да бъде спечелено, като символ на старание са поставени катерички. По-интересни обаче са човешките фигури на фасадата, които поддържат еркер на втория етаж – мъж и жена голи до кръста. Дамата е избрана за най-красивата жена от камък в градски конкурс. „Казват, че никъде няма толкова много голи жени, колкото в Рига, казва Гита.

Това впечатление се затвърждава от разходка по улица „Алберта“, която е сърцето на ар нуво в Рига. Тук най-добре могат да бъдат проследени различните стилови направления, които се появили в Латвия от края на XIX и началото на XX век. Тук е ар нуво на къщата на №2, охранявана от два сфинкса. Демонични лица и танцуващи голи жени украсяват иначе скромната фасада, която се извисява по-високо от покрива. Още по-пищни фигури с голи гърди, театрални маски и гирлянди от цветя се виждат на други къщи.

На отсрещната страна се намира къщата на №11, която със заоблени и ъгловати еркери е пример за т. нар. национално-романтичен стил, който се обръща към латвийските дърворезби и традиционни орнаменти. Третият типичен за Латвия стил, наречен „вертикален“, се вижда на бяло-синята фасада на №8. Украсени женски глави и орнаменти, напомнящи цветове на бъз, изглеждат закачливо на иначе строго симетричната сграда.

На ъгловата къща на №12, на пет етажа височина се издига спиращо дъха овално стълбище, изрисувано с борови клончета и шишарки. В приземния етаж на сградата от 2008 г. се намира ремонтираният Музей на ар нуво на Рига. В него е подредено автентично жилище от 1903 г., украсено с много флорални елементи „от латвийската природа“, както подчертава жената на касата.

В боядисаната в синьо дневна например украсата е фриз от стилизирани маргаритки, в съседната зелена стая с камина – кестенови листа, а в трапезарията с цвят теракота – борови шишарки,  всичките изрисувани по тавана или по горния ръб на стените. Посетителите изиват врат, вдигат глава нагоре и дъхът им секва.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Рига!

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Виж най-добрите оферти за пътуване до Рига!

Виж още: 

Екскурзия до Естония

Екскурзия до Русия

Екскурзия до Украйна

>
27 юли 2020 г.

Тагове

архитектура

идеи за уикенд

изкуство

романтични места

сгради

семеен туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти