Начало / Статии / Статии - ЮАР

Блумфонтейн - градът на розите

Автор

/

В сърцето на провинцията Фрий Стейт лежи артистичният град Блумфонтейн (Мангаунг). Този град е дом на много и фанатични футболни запалянковци. Хората на Блумфонтейн са дружелюбни, гостоприемни и топли. Те са невероятна смесица от рядко срещано спокойствие и забързания свят на града.

Блумфонтейн е съдебната столица на Южна Африка и административен център на провинцията Фрий Стейт.

На един от африканските езици – сесото, името на града е Мангаунг и означава „място на гепардите“. Името Блумфонтейн от немски означава „фонтан от цветя“.

Забележителностите, които не бива да се пропускат в Блумфонтейн са:

 

Национална галерия

 

Националната галерия в Блумфонтейн помещава една от най – големите и обширни колекции на фосили и археологически артефакти от Южна Африка. Един от експонатите е череп, който е изключително важен при изучаването на праисторическия човек. Сред интересните изложения е и експонат, възпроизвеждащ реалистична сцена от улица през 1900г.

 

 


Кралски военен музей

 

Старият форт бил построен през 1848г. и официално помещава артилерийската част на провинцията Фрий Стейт. Музеят обрисува основните военни конфликти в провинцията от преди 1820г. Също там се съхраняват различни материали и информация в борбата срещу апартейда.
 

 

Национален мемориал на жената и музея на англо – бурската война

 

Този паметник, създаден от Антон ван Вов, е важно късче от южноафриканската скулптура. Това 36,5-метрово светилище е внушително със своята простота и е посветено в памет на жените и децата загинали по време на англо – бурската война (1899 – 1904г.). В музеят може да видите артефакти, свързани с войната. Той служи като информационно и образователно звено.

 


Язовир от сълзи

 

За онези, които се интересуват от историята на англо – бурската война, този малък язовир, който е част от концентрационния лагер на Блумфонтейн за жени и деца, е задължителен.
 

 

 


Център Сетшебело


Някогашният „Ramkraal“ в миналото е представлявал затвор. Днес тук се помещава център за изкуства, занаяти и култура. Тук днешните предприемачи демонстрират своите способности.
 

 

 

Стадион Фрий Стейт

 

Стадионът Фрий Стейт е подобряван като места на запалянковците е повишен от 38 000 до 45 000 зрители. На този стадион са се играли наистина много срещи, включително и някои от купата на конфедерациите 2009. Тъй като в Блумфонтейн запалянковците са истински и много, стадионът Фрий Стейт ще бъде център на вниманието.

 

Сайт на български език, където можете да следите Световното първенство по футбол

>
16 април 2010 г.

Тагове

Световно първенство по футбол 2010

Забележителности наоколо

Избрани оферти