Начало / Статии / Статии - ЮАР

Блумфонтейн - градът на розите

Автор

/

В сърцето на провинцията Фрий Стейт лежи артистичният град Блумфонтейн (Мангаунг). Този град е дом на много и фанатични футболни запалянковци. Хората на Блумфонтейн са дружелюбни, гостоприемни и топли. Те са невероятна смесица от рядко срещано спокойствие и забързания свят на града.

Блумфонтейн е съдебната столица на Южна Африка и административен център на провинцията Фрий Стейт.

На един от африканските езици – сесото, името на града е Мангаунг и означава „място на гепардите“. Името Блумфонтейн от немски означава „фонтан от цветя“.

Забележителностите, които не бива да се пропускат в Блумфонтейн са:

 

Национална галерия

 

Националната галерия в Блумфонтейн помещава една от най – големите и обширни колекции на фосили и археологически артефакти от Южна Африка. Един от експонатите е череп, който е изключително важен при изучаването на праисторическия човек. Сред интересните изложения е и експонат, възпроизвеждащ реалистична сцена от улица през 1900г.

 

 


Кралски военен музей

 

Старият форт бил построен през 1848г. и официално помещава артилерийската част на провинцията Фрий Стейт. Музеят обрисува основните военни конфликти в провинцията от преди 1820г. Също там се съхраняват различни материали и информация в борбата срещу апартейда.
 

 

Национален мемориал на жената и музея на англо – бурската война

 

Този паметник, създаден от Антон ван Вов, е важно късче от южноафриканската скулптура. Това 36,5-метрово светилище е внушително със своята простота и е посветено в памет на жените и децата загинали по време на англо – бурската война (1899 – 1904г.). В музеят може да видите артефакти, свързани с войната. Той служи като информационно и образователно звено.

 


Язовир от сълзи

 

За онези, които се интересуват от историята на англо – бурската война, този малък язовир, който е част от концентрационния лагер на Блумфонтейн за жени и деца, е задължителен.
 

 

 


Център Сетшебело


Някогашният „Ramkraal“ в миналото е представлявал затвор. Днес тук се помещава център за изкуства, занаяти и култура. Тук днешните предприемачи демонстрират своите способности.
 

 

 

Стадион Фрий Стейт

 

Стадионът Фрий Стейт е подобряван като места на запалянковците е повишен от 38 000 до 45 000 зрители. На този стадион са се играли наистина много срещи, включително и някои от купата на конфедерациите 2009. Тъй като в Блумфонтейн запалянковците са истински и много, стадионът Фрий Стейт ще бъде център на вниманието.

 

Сайт на български език, където можете да следите Световното първенство по футбол

16 април 2010 г.

Тагове

Световно първенство по футбол 2010

Забележителности наоколо

Избрани оферти