Римини

За града

Оферти

Статии

Римини / Rimini

Римини (Rimini) е град в региона Емилия – Романя и е столица на провинцията Римини. Градът се намира на Адриатическо море, близо до крайбрежието между реките Маречия и Ауса. Населението на Римини е 140 000 жители (по данни от края на 2008г.), а площта му е 134 кв.км. В градът има изобилие от забележителности, които можете да видите. Част от тях са катедралата Tempio Malatestiano (построена през XIII век в готически стил, по – късно е преправена и не е довършена до днес), арката на Август (построена през 27г.пр.Хр, с височина 9,92м и широчина 8,45м), моста на Тиберий (изграден е от камък и съдържа пет арки и много масивни колони), амфитеатъра (построен е II век и е пригоден за над 15 000 зрители), замъка Сисмондо (започнат през 1437г., като строенето му продължава 15години, по – късно е използван като затвор) и площада Кавур. Има също и множество църкви. Побратими градове са Сан – Мор – де – Фос – Франция, Сочи – Русия, Зигиншор – Сенегал, Форт Лотердейл – САЩ, Янгзху – Китай, Линкьопинг – Швеция и Латакия – Сирия.

Транспорт

Превоз до Римини

Като известно туристическо селище Римини има собствено летище – Международното летище „Фредерико Фелини”, обслужващо също и съседната малка държавица Сан Марино, което прави Римини достъпен със самолет. Повече информация за разписанията и за резервации вижте на официалния сайт на летището. Разстоянието от летището до жп гарата в центъра на града е близо 7 км и се изминава с автобусен превоз от летището.

Железопътна линия свързва Римини с Равена, Болоня и Анкона наред с други по-малки курортни градчета. На гарата в Римини няма багажно отделение, но има бюро за туристическа информация, където ще ви упътят и посъветват.

Ако пътувате до Римини с кола, простиращата се на шест платна магистралата А14, наричана „крайморска автострада”, е нужният ви път. Път SS 72 е връзка със Сан Марино, а SS 16 – на север с Равена.  

Превоз в Римини

Повечето хотели в Римини са разположени в непосредствена близост до плажовете. Все пак градът предлага обществен транспорт с тролейбуси, свързващи отделни части на Римини помежду им и с близкия курорт Ричоне. Можете да се придвижвате и с таксита. През лятото общината пуска и малко влакче, което свързва историческия център на града с плажовете. Целогодишно общината предлага под наем велосипеди и автомобили. Големият канал в Римини пък можете да прекосите с малка лодка.

Заведения

Римини има дълги традиции на вкусна и здравословна кухня. Областта известна с разкошния си зехтин, както и с ястията с трюфели. Още и с билковия си мед, богатия избор от сирена, например сирене „Фоса”, местни сирена като пекорино, или пък пресни сирена от типа на рикота и равиджоло. Опитайте и местните плоски хлебчета пиадина.

Бидейки разположен на морския бряг, Римини предлага и изобилие от деликатеси с морски дарове. Добри рибни ресторанти има и край плажа, където можете да се наядете добре и на разумни цени, като ястията вървят между €5-€6. Добри заведения може да откриете и около главната улица в центъра.

Известни заведения са „Йъми”, съчетаващ местна кухня със стила на международните ресторанти за бързо хранене, а ресторант „Остерия” пък предлага типични италиански специалитети и пълен набор от паста.

 

Както може да се предполага, нощният живот кипи най-буйно в заведенията около плажа и в някои заведения в центъра на града. 

Шопинг

Центърът на Римини се отличава с тържища на открито. Тук ще намерите по нещо за всеки джоб, особено по време на панаир или фестивал. На улиците по протежението на реките Конка и Марекиа ще откриете антиквариати и занаятчийски дюкяни, както и смесени магазини, ухаещи на автентични местни подправки. Шопингът ви няма да бъде пълноценен обаче, ако не съчетаете посещенията на малките магазинчета с главозамайващото изобилие в центъра на града и големите молове.  

Забележителности

Римини е най-големият курорт на Адриатическо море, така че плажовете са закономерно всеизвестна забележителност. Освен тях обаче градът предлага и редица други интересни места и здания. Такива са например:

Римски артефакти като Арката на Август, построена в чест на едноименния римски император и до днешна дата най-старата запазена римска арка в света, както и Мостът на Тиберий, бележещ началото на римския път Виа Емилия.

Разбира се, целият исторически център на града с тесните си улички и романтичния си изглед заслужава вниманието ви! Централният площад се нарича „Пиаца тре мартири”, където се събират местните. Околните сгради са в ренесансов стил, включително и впечатляващава църква „Сан Антонио”.

Музеят, посветен на родения в Римини прословут италиански режисьор Фредерико Фелини, където редовно се провеждат изложби на картини и фотографии.

Друг музей, който си заслужава, е музеят на авиацията.

Не трябва да пропуснете крайбрежния фар на града, а децата биха били зарадвани от посещение в приятния градски делфинариум.

В близост до плажовете можете да посетите парка „Фредерико Фелини”, а ако сте в пътешественическо настроение, защо и да не отскочите до малката държавица Сан Марино, която се намира едва на 16 км път от Римини и е запазила не по-малко от духа на богатата си история!

Събития

Карнавала на постите. Въпреки че фестивалът отпразнува католическите пости, той се провежда през късния април. Той е обикнат от учениците и туристите, което подтикнало общината да го измести на по-късна дата от църковната, когато се събират повече хора и времето е по-благоприятно. Развлеченията включват големи шествия и дегустация на италианска кухня.

Фиеста при Фонтана на поетите. Между хълмовете край Римини е разположено малкото градче Ториана. Всяко лято там се провежда празник на поезията, състоящ се в рецитация на традиционна италианска поезия с музикален съпровод. Възвишенията в далечината предоставят подходяща гледка, докато умът ви се извисява в лирическите звуци!

Фестивалът на Бирата. През юни, веднага щом времето го позволява, жителите на Римини и близкото градче Ричоне се сбират на плажа, за да пият италиански и чужди марки бира. Това е празник в чест на лятото и дружбата и обикновено събира цели тълпи от любители на бирата и плажовете от цяла Европа.

Забележителности около Римини

Избрани оферти