Начало / Статии / Статии - България

Непознатите ски писти на България

Автор

/

Говедарци - България

Ако смятате, че възможностите за зимен туризъм в България се изчерпват с Боровец, Банско, Пампорово и Витоша, се замислете отново.

Ще се изненадата колко приятни и незастроени (все още) местенца за ски крие България. Тези от вас, които не могат да се спуснат по писта „Томба” в Банско или им е омръзнало от навалицата в Боровец и Пампорово, могат да се възползват от непознатите ски писти на България. Ако пък още не сте посетили ски училище, може би следващите няколко пусти ще ви накарат да го направите.

Узана

В сърцето на Стара планина и само на 22 км от Габрово се намира ски център Узана. Местността е разположена в подножието на връх Исполин на надморска височина от до 1400 м.

Узана предлага на скиорите писти с обща дължина от около 3 км... не бързайте да се разочаровате, защото това е едно от местата в България, които предлагат чудесни условия за начинаещи скиори

Пистите са общо осем на брой, като най-трудната „Узана Тур” или просто „пистата при завоя”, с дължина 1100 м, е снабдена с Помагалски влек. Другите писти са по-малки,  с дължина около 100-150 м и са предназначени предимно за начинаещи скиори.

Цената на лифт карта за един ден за възрастен е 15 лв. и 10 лв. за деца до 12 години. Цените за влековете варират между 3 и 8 лв.

Беклемето

Отново в Стара планина, на 20 км от Троян и на най-високото място на прохода Троян – Кърнаре се намира местността Беклемето – подходяща както за летен, така и за зимен туризъм.

Тук се намира най-добрата писта за ски бягане и биатлон в България. Три ски писти, снабдени с влекове с обща дължина 3 км, очакват скиорите. На тяхно разположение са още три ски гардероба и шест моторни шейни. Еднодневна карта за ски влековете за възрастен струва 12 лв., а за деца – 5 лв.

Пършевица

С тези два зимни център възможностите за ски туризъм в Стара планина далеч не се изчерпват. Само на 25 км от Враца е разположен ски курорт „Пършевица”.

Единствената ски писта е дълга 1100 км, а в подножието й има малка детска ски писта. Два влека са на разположение на скиорите. 20лв. струва картата за еднодневно ползване на лифтовете, 17 лв. е за ученици и студенти. Цената на карта за малката писта е 7 лв. за възрастни и 5 лв. за всички останали.

Връх Ком - Берковица

Ако продължите да се движите все на запад в Стара планина ще попаднете на ски център „Връх Ком –Берковица”.

Този малък зимен курорт се намира само на 15 км от Берковица. Алпийската писта на курорта е дълга 1,5 км и започва от връх Малък Ком с надморска височина 1959 м. Има два ски влека – новият е дълъг 800 м, а старият е детски. До ски курорта ще стигнете по добре асфалтиран път. Целодневната карта за влек за възрастен е 20 лв., за половин ден цената е 15 лв. Детската карта е 15 лв. за цял ден и 10 лв. за половин ден.

Добринище

На 6 км от Банско се намира ски център Добринище.  Тук можете да откриете една ски писта, която се обслужва от един двуседалков лифт.

Пет-километровата пистата започва от хижа „Безбог” (най-високата хижа на Балканския полуостров, разположена на 2236 м надморска височина) и стига до хижа „Гоце Делчев”. За еднократно използване на лифта се плаща по 5 лв. Цената на еднодневната карта за възрастни е 20 лв., за деца – 15.

Кулиното

В близост до Разлог можете да карате ски на писта „Кулиното”. Пистата се намира в местността Предела, на 14 км от Разлог. Писта „Кулиното” е дълга 1300 м и е много добра за начинаещи скиори. Цената на лифт картата за ден е около 10 лв.

Бодрост

В непосредствена близост до Благоевград  - в местността Картала се намира курортът „Бодрост”.

Ски  пистата е с дължина 2000 м, има ски влек „Помагалски” с начална станция на 1400 м надморска височина и горна станция на 1750 м надморска височина, а също така и къс учебен влек. 

На разположение на скиорите е и кабинков лифт.  Ски курорта стана известен със скандалите относно законността на лифта. В края на декември 2009 г. министър-председателят Бойко Борисов откри официално зимния курорт, но въпреки това според природозащитниците  лифтът е построен без разрешение. През 2009 г. бившият премиер Сергей Станишев стоя 30 минути в кабинковия лифт заради авария.

Паничище

На 10 км от Сапарева Баня се намира курортът Паничище.

Тук скиорите ще намерят следните ски писти: "Бекяра" - алпийски ски 470 м със ски влек 280 човека за един час; "Аждена" - детски ски плац съоръжен с "бейби" ски влек и писта 400 м със ски влек, обслужващ  250 човека за един час; детска писта (200 м) пред хижа Пионерска; писта за дълго бягане дълга 5 км; пред хижа Пионерска - ски писта дълга 400 м със ски влек 350 човека /час.

Хомологирана писта за спускане със шейни на естествена писта 1130 м; преди хижа Седемте езера - 300 м писта със ски влек 250 човека / час и пред хижа Рилски езера -  писта 950 м със ски влек 700 човека / час.

Момчиловци

На около 10 км от Пампорово се намира Момчиловци. Освен на селски туризъм, можете да го посетите и за да покарате ски или сноуборд. Селото разполага със ски писта и два преносими влека. Изненадата е сноуборд паркът, който се намира на 9 км над Момчиловци.

Семково

Семково се намира на надморска височина от 1600 до 1750 м.  в Рила. Курортния комплекс предлага седем ски писти с обща дължина от 4 км.

Три от пистите са разположени на северните склонове. Пистите покрай курорта са с малък наклон и са относително лесни и подходящи за масов спорт. Осем ски влека са на разположение на скиорите. Разстоянието между курорта и Белица е 17 км. Цената на еднодневна карта за сезона е 10 лв. за възрастни и 7 лв. за деца.

Говедарци

На 20 км от курорт  Боровец се намира китното селце Говедарци. На около 2 км от селото в подножието на връх Малък Мечит (2535 м) е изградена ски писта с дължина 1,5 км до хижа Мечит.

Пистата се обслужва от ски-влек "Помагалски" с дължина 1300   и детски влек с дължина 250 м. Долината на река Лакатица през зимата се превръща в естествена писта за ски бягане.

До пистата е изградена чайна и има ски гардероб. Цената на целодневна карта за възрастен е 20 лв., а за деца – 10 лв. За половин ден, картата струва 10 лв. за възрастни и 7 лв. за деца. На 15 км от Говедарци е ски комплекс „Мальовица”. Курортът разполага с три ски писти, които се обслужват  влекове, отделно от тях има и два детски влека.

 Здравец

На 20 км от Пловдив в района на хижа Здравец в Родопите се намират няколко ски писти. Три от пистите са предназначени за начинаещши, а две за среднонапреднали скиори.

Свети Константин

На 15 км от Пещера (област Пазарджик) се намира курортът Свети Константин. Тук на разположение на скиорите са три писти и два влека, единият от които детски. Пистите са подходящи за средно напреднали скиори.

Даулите

В местността „Даулите” край Сливен също има писта и влек. На място можете да намерите ски гардероб. Местността се намира в ПП „Сините камъни” на около 5 км от връх Българка.

>
05 януари 2015 г.

Тагове

зимен туризъм

любопитно

ски дестинации

Забележителности наоколо

Избрани оферти