Боровец

За града

Оферти

Статии

Боровец / Borovec

Боровец (Borovets) е най-старият зимен курорт в България, историята на града датира от 1896 г. Разположен е в източната част на Рила планина и е с надморска височина 1345 м. Курортът е подходящо място за вашата зимна ваканция, предлага всички условия за активен отдих, спорт и туризъм. Разполага с 17 добре поддържани ски писти. Зимата е мека, а ски-сезонът продължава от средата на декември до април. Курортът предлага на своите посетители и възможности за екотуризъм, лов и риболов. Боровец е прекрасно място за пешеходен туризъм и отдих през всички сезони. Разстояние: София - Боровец - 73 км. Пловдив - Боровец - 125 км.

Транспорт

Междуградски транспорт

Авобусни линии
София-Самоков (73км)
Самоков се намира на около 10-12км от Боровец. Автобусите тръгват от Автогара София- ЮГ през половин час. Тя се намира  в квартал "Изток", под моста на булевард "Драган Цанков". Телефон за връзка: 02/ 8722345.

Други автобусни линии са: Дупница - Самоков (40км), Пловдив - Самоков (115км), Сандански - Самоков, Костенец - Самоков.

От Самоков има редовен автобусен транспорт през 30 минути до Боровец.
Автогара Самоков- телефон за връзка: 0722/ 66 540

С кола
София – Горубляне – Панчарево – Самоков – Боровец.
Пловдив - Автомагистрала Тракия - Костенец - Радуил - Боровец

Такси
телефон: 00359 887 70 86 23
Е-мейл:  taxisamokovborovets@abv.bg

Локален Транспорт Боровец
В Боровец се намират 4 лифта и 8 ски-влека. Те се използват от туристите, за да стигнат до ски пистите.

Паркинги в Боровец
В курорта има 10 паркинга. Само един е безплатен, останалите са платени.  

Забележителности

Връх Мусала
Мусала е най-високият връх в България - 2925м. Той е част от Стоте национални туристически обекта. Намира се в Рила планина близо до Боровец. На него е иградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към Бан. Права пътека от Боровец, която е около 10км дълга, води точно до върха в южна посока. Чрез кабинков лифт може да се стигне до местността Ястребец, намираща се на 1369м надморска височина.  След около 200м се намира и хижа Мусала, до която може да се стигне пеша.

Седемте Рилски езера
В Северозападна Рила на 2100-2500 м. надморска височина се намират Седемте Рилски езера. Това е най-дългата, живописна и посещавана група  езера с ледников произход в България. Те са разположени  стъпаловидно по склона на  планината, като са свързани с малки поточета.

Рила планина
Рила е изключително живописна и красива планина. Всъщност тя е най – високата планина в България и на Балканския полуостров. Разположена е в Югозападна България. Тук се намира националния парк Рила, Рилския манастир и още доста други забележителности. Сгушени в планината са и възхитителни китни градчета и селца, които запленяват със своето гостоприемство и уют.

Дворец "Царска Бистрица"
Създаден е в края на IX век и началото на XX век. Това е сграда, в която са били владетелите на Третото Българско Царство. Фердинанд I и Борис III са използвали двореца за ловна хижа. Когато посетите сградата ще забележите  главно традиционният български възрожденски стил.

Дворец "Саръгьол" и Дворец "Ситняково"
Дървени постройки, свързани са с двореца "Царска Бистрица". Също са използвани като ловни хижи от владетелите на Третото Българското Царство.

Събития

Макар, че е по-известен като зимен курот с прекрасни писти  за ски спорт, Боровец е прекрасен и през лятото. Тогата планината е  зелена, а Боровец е по-готов отвсякога да   предложи на туристите  незабравими преживявания. Курортът предлага не просто глътка свежест в горещините, а много  възможности за приключения, спорт и релакс.


Планински турове, маунтин байк или „off road” сафари – това са само част от забавленията, които можете да изберете по време на своята ваканция или уикенд в планината. Отдайте се на любимите си страсти – спортен риболов, стрелба или конна езда, забавлявайте се и  почивайте активно..

Забележителности около Боровец

Избрани оферти