Банско

За града

Оферти

Статии

Банско / Bansko
Град Банско (Bansko) се намира в Югозападна България, Област Благоевград. Разположен е в подножието на Пирин планина. Банско е един от най-големите зимни курорти в България, предлага на своите посетители прекрасни условия за ски туризъм с модерни ски-съоръжения и новоизграден кабинков лифт в съчетание със старобългарската архитектура и вкусни български гозби. Банско остава атрактивна дестинация и през останалите сезони на годината, като предлага различни маршрути да се насладите на красивата природа. Интересни забалежителности в града са: Къща - музей Никола Вапцаров, Музей Неофит Рилски, Паметник Св. Паисий Хилендарски. В околностите на Банско можете да посетите исторически забележителности: м. Юлен, м. Старото градище, м. Доброкьовица, с. Ковачевица, с. Лещен. Разстояние: София - Банско - 152 км. Пловдив - Банско - 140 км. Разлог - Банско - 7 км.

Транспорт

Градски трнаспорт
В Банско няма градски транспорт, но за разглеждане на забележителностите в града, както и около него, бихте могли да изпозлвате транспорта на фирма "Крос-Спорт" ООД.

Такси

Ако желаете да поръчате такси, обадете се на тези номера: 048/94 07 22; 048/999 371; 048/928 376; 07443/ 32 39. Също така стоянката на такситата се намира пред площада на гр.Банско.

Междуградски транспорт
Има автобуси от Банско за София, които може да се хванат от Автогарата на курорта, която се намира близо до центъра. Също така има и автобуси по линия Гоце Делчев-София, които преминават през Банско. Ако желаете да пътувате към Гоце Делчев, може да се използвате същите автобуси, пристигащи от София. Линията Банско-Добринище е част от линията Банско-Гоце Делчев.

За разписанията на всички автобусни линии, както и покупка на билети, бихте могли да се информирате от Автогарата в гр. Банско или да се обадите на телефон: 0749/824-20

ЖП Гара
Автобусната линия Банско-Пловдив свързва ЖП гарата Септември и курортното селище Добринище. Телефони за връзка: 0749/8 22-15; 0749 8 82-14
 

Забележителности

Исторически музей
Историческият музей е част от музейния комплекс "Банско". Той обхваща едни от най-значимите културно-исторически забележителности на града.

Веляновата къща
Образец на възрожденската архитектура от началото на XIXв.  Запазени са оригиналните дърворезби и стенописите на зограф Велян Огнев, на когото е била подарена къщата от банскалии.

Белината къща (къща музей "Неофит Рилски")

Когато погледнете къщата, ще забележите типичната банска архитектура от края на XVIIIв. До 1811г. в нея е живял видният възрожденец Неофит Рилски.

Постоянна иконна изложба

Тази изложба е експонирана в най-старата сграда в Банско, Рилския метох от 1749г.

Дом музей  "Никола Вапцаров"

Това е къщата, в която поетът Никола Вапцаров е прекарал детството си. В нея е пресъздаден битът на семейството му, както и негови лични вещи.

Църквата  "Света Троица"

Построена е през 1835г. В духа на Банската художествена школа са всичките стенописи, дърворезби и архитектурните решения. В църквата са творили едни от най-изтъкнатите нейни представителите като Велян Огнев и Димитър Молеров. В двора има кула-камбанария, която е висока 29,50м  и е изработена от майтор Григор Доюв. През 1865г. в кулата е поставен часовников механизъм, който е направен от Тодор Хаджираданов. Така "Света Троица" се превръща в архитектурен образец от миналото, съчетал функциите на църковна камбанария с градски часовник.

Църквата  "Света Богородица"

Църквата е от XIVв., но е реставрирана през XVIIIв. В нея има забележителен иконостас.

Сирлещовата старинна къща
Около нея има дебели около метър зидове. Виждат се железни решетки по прозорците, както и тежки врати. Сградата прилича на крепост.

Тодевата/ Буйновата старинна къща

Построена е през 1976г. от скулптора Стойчо Тодоров.

Паметник на Паисий Хилендарски

Изработен е през 1976г. от скулптора Илия Илиев.

Забележителности около Банско

Избрани оферти