Разлог

За града

Оферти

Статии

Разлог / Razlog
Град Разлог (Razlog) се намира в Югозападна България. Старото име на града е Мехомия, след което е кръстен на котловината Разлог, в която се намира. Разположен е между три планини - Рила, пирин и Родопите. Старият град е с типично възрожденска архитектура, къщите са от 30-те години на миналия век и повече от тях са паметници на културата. Интересни забележителности в града са: Църквите "Свето Благовещение" и "Свети Георги", градският музей в Парапуновата къща, Кипремаксевата къща, Атракция на града е Новогодишния карнавал, в който участва целия град с представители от всяка махала - участниците иронизират известни български личности като за целта подбиат подходящи костюми. В близост до града се намират: местността Столоватец - 5 км., раннохристиянска църква "Свети Илия" от V-VI век - на 11 км., местността Круша - 8 км.; останките oт църквата “Св. Троица” - 2 км.; местността Катарино и църквата “Света Катерина" - 7км.

Транспорт

Автогара Разлог
От автогара Разлог пристигат  итръгват автобуси в следните дестинации: Хаджидимово, София, Банско, Гоце Делчев, Якоруда, Белица, Пловдив, Благоевград.
Телефон за връзка: 0747/80240

ЖП гара Разлог
Град разлог е гара на теснолинейната железопътна линия  Септември-Добринищ. Влаковете минават през следните населени места: Септември, Пампорово,  Варвара, Марко Николов,  Цепина,  Долене, Костандово, Велинград, Велинград-Юг, Острец, Цветино, Света Петка, Аврамово, Смолево, Черна Места, Якоруда, Юруково, Дагоново, Белица, Генерал Ковачев, Гулийна баня,  Разлог, Банско, Добринище.
Телефон за връзка:
0747 8-06-90

С кола

Град Разлог е разположен на глвания път София-Драма. Разстоянието от столицата е около 160 километра. Градът е в планински район (в центъра на Разложката котловина). Разстоянието от Разлог до Бургас е 336 километра, до Русе е около 300 километра, до Стара Загора е около 188 километра и до Пловдив е 110 километра.

 

Забележителности

Историческият музей - Разлог
Историческият музей в град разлог е уреден в Парапуновата къща. Тя се намира близо до централния площад на града. В музея се съхраняват ценни експонати. Има две невероятни пластични изображения на Календара на българите - Слънчевият и Лунният цикъл. В музея е представен живота на хората от тази област по време на Възраждането.
Адрес: пл. 15-ти Септември 1903 14
Телефон за връзка: 0747/ 80546

Църкви:
- Църквата "Св. Георги". Издигната е през 1834 година. Внимание привличат уникалните фрески и покритите с дърворезби и икони иконостаси.
- Църквата "Св. Благовещение". Тя е изградена през 1939 година.

Валявицата на река Язо

Намира се на около десетина минутки западно от град Разлог. И днес е използва много от хората в околността.

Паметник на Пейо Яворов


Село
Добърско
Село Добърско (Dobarsko) се намира в Югозападна България. Разположено е в Разложката котловина. Добърско е старинно българско селище. В исторически план за селото се споменава в Рилската грамота на Цар Иван Шишман от 1378 година.

 

Забележителности около Разлог

Избрани оферти