Кюрасао

За Кюрасао

Оферти

Статии

Кюрасао / Curacao
Кюрасао е най-населен и най-голям по площ от всички нидерландски владения в Карибско море и е автономна част на Кралство Нидерландия. Географско погледнато, островът е част от Южна Америка, но е също считан като част от Карибските острови. Най-главният град на острова е Вилемстад, е и административен център и седалище на губернатора, представляващ кралицата (Беатрикс).
Площта на Кюрасао е 444 км2. Населението е около 140 000 души със средна гъстота от около 294 дущи на км2. Кюрасао е играден от коралови рифове.
Най-високият връх на острова е връх Кристофел, висок 375 метра и разположен в северозападната част на острова.
Архитектурата на острова е типична за колониалния период, сериозно повлияна от нидерландския и испанския стил. Част от сградите около и във Вилемстад са обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Възстановени са типични къщи на земевладелци и жилища на роби, които днес се посещават като туристическа забележителност. Отмяната на робството води след себе си тежка икономическа ситуация за острова - голяма част от хората емигрират на други острови, значителна част се насочва в Куба, където е съсредоточено производството на захарна тръстика в огромни плантации.
В последните години все повече започва да се развива и туристическата дейност. Налице е и политика за ниски търговски данъци и такси, което усилва инвестиционния поток към острова.
До 10 октомври 2010 г. беше част на Холандските Антили.


Официален език - Нидерландски, Папяменто
Столица - Вилемстад
Най-голям град - Вилемстад
Валута - Нидерландскоантилски гулден (ANG)
Население - 145 619 души (2011)
Часова зона - UTC - 4
Телефонен код + 559
Internet TLD .an

СВЪРЗАНИ СТАТИИ ЗА Кюрасао

Избрани оферти