Начало / Статии / Статии - Кюрасао

Остров Кюрасао - божествени плажове и сини коктейли

Автор

/

Кюрасао. Може би първата ви асоциация е наситеносинята напитка, която влиза в цветните летни коктейли (която на български е прието да се произнася “кюрасо”). Сходното звучене не е случайно. Ликьорът се прави с изсушената кора на горчивия портокал лараха, който расте на остров Кюрасао.

Достатъчно да споменем една-единствена дума, за да започнете да мечтаете за пътешествие до острова - Кариби.

Кюрасао се намира в южната част на Карибско море, отвъд зоната на ураганите. Островът е автономна област в рамките на Нидерландия (заедно със съседните острови Аруба и Бонер, които са идеални за еднодневни разходки от Кюрасао). 

Макар от единия до другия край на острова в най-дългата му част да са едва малко над 60 км, той е всъщност най-големият и най-населеният от трите бивши нидерландски колонии. 

Пътешествие до Кюрасао няма как да мине без емблематичната разходка из красивата му столица, Вилемстад. Цветните къщи в колониален стил са необикновен микс между испанска и нидерландска естетика, комбинирана със съвременни архитектурни решения. Част от сградите са обявени за част от Световното наследство на ЮНЕСКО, а от всеки ъгъл ви очаква поредната цветна галерия или кафене в невероятния безгрижен островен стил на Кюрасао.

И все пак, основното, заради което туристите идват на остров Кюрасао, са плажовете. По крайбрежието му има 35 божествени плажа, много от които са закътани в неземно красиви заливчета. Ако дойдете малко извън сезона, можете да имате такъв един плаж само за себе си.

Температурата на водата и на въздуха са почти еднакви целогодишно - около 26-28 градуса. Това го прави не само перфектен за плажна почивка, но и за гмуркане. Кюрасао е изграден от коралови рифове и всяко гмуркане под водата ще ви среща с невероятния подводен свят в тази част на Карибско море. Дори и да не можете да плувате, срещата с кораловите рифове е възможна. На острова се предлагат няколко тура, по време на които се спускате на морското дъно с подводен скутер или туристическа подводница. 

На сушата има не по-малко вълнуващи преживявания - разходка из плантациите с алое вера, различни видове сафарита, среща и хранене на фламинго, пещери, национални паркове, рибарски селища… Ако сте търсачи на силни усещания, можете да скочите с парашут над острова, да изследвате черните пътища с планинско колело или да се пробвате по маршрутите за скално катерене.

Няма как да прескочите и среща с родното място на кюрасото. Специален тур среща туристите с историята и метода за производство на синия ликьор. Обиколката завършва с мини-курс по правене на коктейли и свободно време в лежерния бар на производителя на синьо кюрасо.

Разгледайте още екзотични оферти тук!

>
08 ноември 2023 г.

Тагове

острови

екзотика

любопитно

плажове

море

летен туризъм

романтика

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти