Начало / Екскурзии / Екскурзии - Ереван

Екскурзия в Армения и Грузия - Култура

Номер на оферта

/

241046

Дати & цени

31 август 2024 г. - Цена от 2190 лв.
21 септември 2024 г. - Цена от 2190 лв.
12 октомври 2024 г. - Цена от 2190 лв.

Цената включва

-Самолетен билет София-Ереван-София с полет на авиокомпания Wizz Air с включен 1 бр. ръчен багаж (малка раница) с размери до 40 x 30 x 20 cm;
-3 нощувки със закуски, в хотел 4* в Ереван;
-4 нощувки със закуски, в хотел 4* в Тбилиси;
-2 обяда;
-Всички екскурзии и входни такси описани в програмата;
-Сити тур на град Ереван и посещение на Бренди „Арарат“, Катедралата Ечмиадзин, Храмът Звартноц;
-Екскурзия до Eзерото Севан, град Дилижан, манастира Агарцин и пещерен комплекс Зарни Парни;
-Сити тур на Тиблиси;
-Екскурзия до крепостта Ананури, наблюдателната площадка Гудаури, планината Гергети;
-Екскурзия до старата столица Мцхета и пещерите Уплисцихе;
-Екскурзия до манастира Хахпат, манастира Сагмосаванк и Винарна Армения;
-Екскурзия до Манастир Гегард, храма Гарни и Вернисаж;
-Всички трансфери с климатизиран микробус или автобус;
-Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 5000 евро;
-Екскурзовод на руски или английски език;
-Водач от агенцията при минимум 20 записани туристи.

Цената не включва

-Бакшиши за шофьора и екскурзовода – 3-5 евро на турист на ден. Заплащат се задължително на място (в Армения и Грузия), в евро или местната валута, в последния ден, директно на шофьора и екскурзовода;
-Бакшиши в ресторантите с организиран обяд и вечеря (прието е по 1-2 евро на човек от групата, в зависимост от броя хора);
-Пакет 7 вечери - 5 вечери в ресторантите на хотелите + 1 вечеря в Арменски ресторант с фолклорна програма + 1 вечеря в Грузински ресторант с фолклорна програма - 498 лв. на човек;
-Лични разходи;
-10 кг. ръчен багаж на борда (макс. размер 55x40x23 cm)– 110 лв. в двете посоки;
-1 регистриран багаж до 20 кг. - 180 лева в двете посоки;
-Доплащане за застраховка „Помощ при пътуване“ за клиенти над 70 г. - 20 лв.;
-Застраховка „Отмяна на пътуване“ до 5 дни след сключване на договор – препоръчително.

Програма на пътуването

Маршрут: София - Ереван - Тбилиси - Ереван - София

8 дни / 7 нощувки

Дати на отпътуване:
31.08.2024г.; 21.09.2024г.; 12.10.2024г.

ЦЕНА НА ЧОВЕК В ДВОЙНА СТАЯ: 2190 лева
==========================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

==========================================================

Хотели по програмата и цена за Възрастен в двойна стая

Ani Plaza 4* и Golden Tulip 4* - със закуска - цена от 2190 лева

==========================================================

Армения и Грузия - две живописни държави, преплетени с богата история, впечатляващи пейзажи и вкусна кухня. От древни манастири и крепости в Армения до величествените Кавказки планини в Грузия, тази екскурзия ще ви отведе на незабравимо пътешествие през времето и пространството. Открийте богатите културни наследства, вкусете местни специалитети и се потопете в уникалната атмосфера на тези две вълшебни страни.

ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ДЕН / София - Ереван
Отпътуване с директен полет София - Ереван на WizzAir в 12:50 ч., от летище София.
Пристигане на международно летище Звартноц (Ереван) в 16:30 ч. Посрещане от представител на фирмата – партньор и трансфер до хотела.
Свободно време. Нощувка в хотела.

ВТОРИ ДЕН / Обиколка на град Ереван – Бренди „Арарат“ – Катедралата Ечмиадзин - Храмът Звартноц – Ереван (около 80 км.)
Закуска в хотела. Сутрешна среща с екскурзовода в хотела и начало на градската обиколка на Ереван - град, по-стар от Рим с 29 години, един от най-древните градове в света. Ереван често е наричан „Розовият град“, тъй като повечето част от сградите са проектирани с розов вулканичен камък, наречен туф. Обиколката на града започва с посещение на Площада на Републиката и продължава към Операта и балета, паметника Каскада - гигантско стълбище с произведения на изкуството, изложени на всички нива на комплекса откъдето се разкрива пленителна панорама на Ереван и библейската планина Арарат.
Следва посещение на завода за бренди „Арарат“, където ще опитате отлично арменско бренди, известно в цял свят.
Отпътуване за град Ечмиадзин - религиозен център на Армения. Манастирският комплекс на Ечмиадзин е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Посещение на руините на 7-вековната катедрала - красивия храм Звартноц, също вписан в ЮНЕСКО.
Връщане в хотела в Ереван. Свободна време. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН / Ереван - Eзерото Севан - Дилижан - Агарцин – Зарни Парни - Тбилиси (около 320 км.)
Закуска и освобождаване на хотела. Отправяме се към Севан и ще се изкачим по стълбите до манастирът Севанаванк, един от най-забележителните исторически и културни обекти на Армения, разположен на полуостров на езерото Севан. Синеоката красавица на Арменското езеро Севан, наричано още „Синята перла на Армения“, е второто сладководно високопланинско езеро в света, разположено на надморска височина от 1900 метра. Понякога изглежда, че водната повърхност е на път да докосни небето. Красотата на севанските пейзажи е много заваладяваща от полуострова, поради което манастирът Севанаванк е една от най-известните туристически дестинации на страната.
Следващата спирка ще бъде Дилижан. Дилижан привлича хората с незабравимата си красота и мек климат. Градът се простира на брега на река Агстев, заобиколен от планини и гори. Дилижан има славата на курортно селище, често наричан „Арменска Швейцария” поради богатите си
природа с тучно- зелени гористи площи. Топлото слънце, чистият въздух и минералните извори оказват силно лечебно въздействие върху хората. Дилижан е богат и на интересни архитектурни паметници. Тук ще посетим манастира Агарцин, сгушен в буйните гори близо до Дилижан. Заобиколен от невероятна природа, манастирският комплекс включва основна църква, датираща от 12 век. Манастирският комплекс е обновен наскоро с дарението на шейх д-р Султан бин Мохамед Ал Касими, владетел на Шарджа, който е бил впечатлен от манастира при посещението си.
Преди да стигнем границата между Армения и Грузия, ще посетим великолепния пещерен комплекс Зарни Парни, където според историческите сведения е живял и творил известният учен и философ Ованес Имастасер. Понастоящем районът е превърнат в исторически музей, където могат да се намерят редица редки древни земеделски инструменти и предмети от бита. Зарни Парни предлага на посетителите смесица от древни пещери, крепостни стени и исторически събития, показваща нейната средновековна значимост и природна красота в живописния регион Лори.
Отпътуване към Грузия и преминаване на арменско-грузинската граница. Пристигане в Грузия. Настаняване в хотел в Тиблиси. Свободно време. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН / Тиблиси
Закуска в хотела. След закуска в хотела се отправяме на завладяваща обиколка на Тбилиси, запознаване с богатата история и културно наследство на оживената столица на Грузия.
Започваме обиколката си с катедралата "Света Троица Самеба", емблематичен символ на Грузинска християнска православна вяра. Тази величествена катедрала, построена между 1995 и 2004 г., е най-голямата религиозна сграда в Грузия и цялата Южен Кавказки регион, символ на забележително архитектурно величие и духовност.
Следващата ни спирка ни отвежда до историческата църква Метехи, датираща от 13-ти век и почитана като едно от най-значимите архитектурни чудеса на Тбилиси. Оттам се изкачваме до крепостта Нарикала, страхотна крепост датираща от 4-ти век, с панорамна гледка към Стария град и служещи като свидетелство за древните укрепления на града. Потопете се в лечебните води на Старите бани със сяра, известни със своите терапевтични свойства и възхваляван от пътешественици през цялата история. Разходете се очарователния площад Мейдан и квартала на улица Шардени, пълен с уютни кафенета, оживени барове, причудливи ресторанти и магазини за занаятчийски сувенири. Тук ще видите и статуята на кралския основател на града, Вахтанг Горгасали, който гледа към река Мтквари и базара Мейдан. Пресичайки модерното архитектурно чудо на Моста на мира, стигаме до историческа базилика Анчисхати, една от най-старите църкви в Тбилиси, чийто произход датира от 6 век. Това свещено място има дълбоко историческо значение, тясно преплетено с ранното християнско наследство на Грузия.
Свободно време. Нощувка.

ПЕТИ ДЕН / Тиблиси - Ананури - Гудаури - Гергети – Тбилиси (около 310 км)
Закуска в хотела. След закуска се впускаме в живописно пътуване до историческата крепост Ананури, датираща от 14-17 век. Този архитектурен комплекс е служил както за укрепления, така и за жилищни квартали за херцозите на Арагви, стратегически разположени да наблюдават търговските пътища и да защитават северните граници на страната.
След това се отправяме към наблюдателната площадка Гудаури, величествена структура, издигната през 1983 г. в планинския район на Северна Грузия. Проектирана от известния грузински архитект
Георги Чахава, тази площадка предлага спиращи дъха гледки на околните планински пейзажи.
Продължаваме нашето пътуване към планината Гергети, където се намира емблематичната църква Св. Троица Гергети, сгушена на фона на планината Казбеги. Датиращо от 14-ти век това свещено място е украсено с каменни декорации, изобразяващи древни ритуали и вярвания. Ако времето позволява, ще се полюбувайте на извисяващото се присъствие на планината Казбеги ( до 5047 метра надморска височина), потънала в легенди като митичния затвор на Амирани, почитан герой в грузинския фолклор.
Потопете се в богатата история и естествената красота на Грузия, докато откривате нейните невероятни забележителности, всяка от които предлага поглед към легендарното минало на страната и страхопочитание към вдъхновяващите природни пейзажи.
Свободно време. Нощувка.

ШЕСТ ДЕН / Тбилиси - Мцхета - Пещерите Уплисцихе – Тбилиси, с включен обяд (около 180 км)
Закуска в хотела. Отпътуване към Мцхета - бившата столица на Грузия и един от най-древните градове в Европа. По пътя ще посетим манастира Джвари от 6-ти в., кулминацията на художествените и архитектурни стремежи в ранната грузинска християнска архитектура. Манастирът е разположен на скалист планински връх, откъдето ще се насладите на гледката към Арагви и река Мтквари. Малко след това ще се отправим към катедралата Свети Цховели - втората по големина църква в Грузия и мястото, където е погребана Христовата роба. По пътя към катедралата ще минем покрай магазини за сувенири, кафенета и ресторанти. Отправяме се към пещерния град Уплистсихе - скално-изсечен град и едно от най-старите селища в Кавказ. Той е великолепен със своите размери, съвършена изработка и изящни архитектурни форми. Някои помещения, складове за вино, фрагменти от храмове и укрепления, както и тайният подземен тунел, използван за водоснабдяване, са все още непокътнати. В днешно време той се смята за музей на открито. Тук имаме организиран обяд и дегустация на традиционно грузинско вино (включени в пакетната цена).
Връщане в Тбилиси в късния следобяд. Свободно време.
Нощувка.

СЕДМИ ДЕН / Тбилиси – Садахло – манастира Хахпат – манастира Сагмосаванк - Винарна АрменияЕреван (около 300 км)
Закуска и освобождаване на хотела. Трансфер до арменско-грузинската граница.
Ще бъдете посрещнати от арменския ни партньор на границата в Баграташен. Трансфер до Ереван, като междувременно ще имате спирки и ще придобиете още повече впечатления за провинция Лори. Първо ще се полюбувате на манастира Хахпат от 10-ти в., където в края на 18-ти в. е живял и творил известният ашуг Саят-Нова. На път за Ереван ще спрем в манастира Сагмосаванк, монашески комплекс от 13-ти век, разположен близо до село Сагмосаван в провинция Арагацотн. Кацнал на върха на стръмно дефиле, Сагмосаванк е известен със своите зашеметяващи гледки и уникален архитектурен стил.
Последната спирка за деня на път за Ереван е винарна Армения. В нея ще направим обиколка на избите и ще дегустираме арменско вино.
Пристигане в Ереван. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

ОСМИ ДЕН / Ереван – Манастир Гегард – Храм Гарни – Вернисаж – Ереван, с включен обяд (около 100 км)
Закуска. Освобождаване на хотела.
Отправяме се към манастира Гегард - комплекс, който е частично изсечен в скала. Манастирът Гегард е ненадминат шедьовър на арменската архитектура от XIII век. Някои от църквите в комплекса са майсторски издълбани в огромна скала. От самото начало комплексът се е наричал Айриванк (пещерен манастир), а по-късно е преименуван на Гегард (копие), тъй като копието, с което римският войник пробожда страната на Исус Христос, се е съхранявало в този манастир в продължение на много векове. Благодарение на конструкцията си Гегард е най-доброто място за пеене на духовни песни. Комплексът е богат на фини скулптурни украси и много поразителни хачкари (кръстосани камъни). Обектът е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Отпътуване към Гарни - единственият запазен езически храм в Армения. Храмът Гарни, който се извисява над триъгълен нос, е уникалният оцелял пример за езическа култура в Армения. Той е смесица от гръко-римски и арменски стилове. Цар Трдат Първи нарежда да се построи храмът през I в. от н. е. и го посвещава Бог Михр (арменският езически бог на Слънцето). След приемането на християнството през 301 г. езическият храм губи значението си и крепостта Гарни се превръща в лятна резиденция на царете. В наши дни в близост до храма се намират руините на царския дворец и банята със зашеметяваща мозайка.
След това ще се насладим на местен обяд, придружен с майсторски клас по печене на лаваш, арменска традиция за приготвяне на хляб, вписана в списъка на ЮНЕСКО като нематериално културно наследство.
Следва да се върнем обратно в Ереван и да посетим „Вернисаж“, пазар на открито и
изложба, показваща различни арменски произведения на изкуството и ръчно изработени предмети. Предлагат се различни видове национални сувенири, черги, чанти, картини, бижута и
други традиционни предмети.
Трансфер до летището в Ереван за полет до София. Пристигане в София в 01:30 часа на следващия ден.


Полетно разписание на авиокомпания Wizz Air:
Номер на полет Маршрут Излита в Каца в
W6 4423 София-Ереван 12:50 16:30
W6 4424 Ереван-София 23:35 01:30 +1
Важно: полетното разписание подлежи на препотвърждение преди датата на заминаване.

=============================================================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
от ден, следващ записването до 60 дни преди започване на туристическия пакет - размера на първоначалната вноска;
между 59 дни преди започване изпълнението на туристическия пакет и датата на започване изпълнението на туристическия пакет включително /неявяване / - 100% (сто процента) от общата цена на пътуването.
Ако посочените срокове не противоречат на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети.

МИНИМАЛЕН БРОЙ ЗАПИСАНИ УЧАСТНИЦИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПЪТУВАНЕТО: 10

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
*Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
*Подписване на договор за организирано пътуване.

ПЛАЩАНИЯ:
*Депозит в размер на 50%;
*Пълно плащане – 30 дни преди датата на заминаване;
*Плащанията се извършват по банков път.

ЗАБЕЛЕЖКИ:
*Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност;
*Здравни изисквания: няма специални здравни изисквания;
*Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им е отказана туристическа виза, където се изисква такава;
*Туроператорът не носи отговорност за загубата на багаж по време на полетите;
*Паспортни и визови изисквания: за пътуване до Армения е необходимо да притежавате международен паспорт, с валидност 6 месеца от датата на връщане;
*Застраховката, включена в туристическия пакет, покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране. Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица.;
*Информация относно отпътуването (сборен час и място, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите до 7 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон;
*Гарант на туроператора по смисъла на чл. 97 от Закона за туризма е застрахователна компания ЗД "Аксиом" АД, застрахователна полица № 231370010 от дата 27.07.2023 г.;
*Туроператорът предоставя възможността на клиента да сключи застраховка „Отмяна на пътуване“, застраховка за разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт до 5 дни след сключване на договор;

Армения - планинска страна без излаз на море в Южен Кавказ в Евразия

Валута: Драм (AMD); В Ереван има обменни бюра, особено в големите магазини и централните места. Банките също обменят валута. 1000 драма се равняват приблизително на 5 лв.;
Банкови карти се приемат в повечето магазини и ресторанти в Ереван;
Wi-Fi има във всяко по-голямо кафене и ресторант, както и във всички хотели в Ереван;
В Армения цените са с около 10% по-ниски в сравнение с България;
През лятото температурата варира между + 22C до + 36C. Зимите са предимно студени, средната температура е между -15 ° С и -1 ° С.;
Часова разлика: Армения е 2 часа напред (ако в България е 12 часа, в Армения е 14 часа).

Грузия

Регион: Западна Азия
Валута: Лари (GEL); 1 GEL = 0.7 лв – приблизително;
Банкови карти се приемат в повечето магазини и ресторанти в Тбилиси;
Общо население: 4 630 000 души;
Население на столицата: 1 450 000 души;
Площ на Тбилиси: 350 km?;
В Грузия цените са с около 20% по-ниски в сравнение с България, и качеството е по-високо;
Часова разлика с БългарияГрузия е 2 часа напред (ако в България е 12 часа, в Грузия е 14 часа);
Wi-Fi има във всяко по-голямо кафене и ресторант, както и във всички хотели в Тбилиси.

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ:
Армения, Грузия: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ:

Армения: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Грузия: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Допълнителна информация

РАННО ЗАПИСВАНЕ 100 лева отстъпка до 25.12.2023г

Тагове

Оферти - Армения |  Оферти - Ереван |  Екскурзии - Армения |  Екскурзии - Ереван |  Пролет 2024 - Армения |  Пролет 2024 - Ереван

Избрани оферти