Начало / Екскурзии / Екскурзии - Тбилиси

Съкровищата на Армения и Грузия

Номер на оферта

/

240754

Дати & цени

20 август 2024 г. - Цена от 1998 лв.
17 септември 2024 г. - Цена от 2199 лв.
01 октомври 2024 г. - Цена от 1998 лв.

Цената включва

Самолетен билет София-Ереван-София на АК Wizz Air
Летищни такси
Ръчен багаж 40х30х20см
Чекиран багаж - 10 кг.
Всички указани трансфери по програмата.
3 нощувки със закуски в Ani Central Inn 4* или подобен в Ереван
4 нощувки със закуски в Rustaveli Palace 4* или подобен в Тбилиси
Обзорна екскурзия на Ереван
Екскурзия до Ечмиадзин и Звартноц
Посещение на фабрика за бренди с дегустация в Ереван
Екскурзия до Гарни и Гегард
Мастер клас по приготвяне на арменски хляб - лаваш с обяд
Екскурзия до Агарцин, Дилижан, Севан, Севанаванк
Обзорна екскурзия на Тбилиси
Екскурзия до Телави, Сигнаги и Бодбе
Дегустация на вино
Екскурзия до Санахин и Хахпат
Екскурзия до Ананури, Гудаури и Казбеги
Входни такси за посещаваните обекти
Билети за лифт за изкачване до крепостта Нарикала
Професионален екскурзовод на руски или английски език
Застраховка Помощ при пътуване с покритие 10 000 евро за лица до 64,99 г.
1 бутилка вода на човек по време на екскурзиите
Съпровождащ от агенцията при група от минимум 10 човека
ВАЖНО! Цената е валидна за група от минимум 10 човека

Цената не включва

Бакшиши - 15 евро за Армения + 20 евро за Грузия
Пакет вечери - 299 лв.
Пакет вечери включва - 1 вечеря в арменски ресторант с фолклорна програма, 2 вечери в ресторант в Ереван, 1 вечеря в грузински ресторант с фолклорна програма, 3 вечери в ресторант в Тбилиси
Wizz priority - 90 лв.
Чекиран багаж да 20 кг. - 135 лв.
Застраховка Помощ при пътуване с покритие 10 000 евро за лица над 65 г. - 20 лв.
Входни такси на обекти, които не са споменати в програмата
Обеди и вечери
Алкохолни напитки
Лични разходи

Програма на пътуването

Маршрут: София-Ереван-Тбилиси-София

8 дни / 7 нощувки

Цената е пакетна на човек в двойна стая.

==============================================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

==============================================================================


ПЪРВИ ДЕН: София-Ереван

Заминаване от летище София с редовен полет на АК Уиз еър до Ереван.

Предварително разписание, подлежи на препотвърждение до една седмица преди излитане:

Полет номер Излита от: Час Каца в: Час
W64423 София 12:50 Ереван 16:30
W64424 Ереван 22:50 София 00:45
Кацане в Ереван. Минаване на паспортен и митнически контрол.

Посрещане от представител на приемащия туроператор.

Трансфер и настаняване в хотел Ani Central Inn 4* или подобен.

Ще направим кратка пешеходна обиколката за запознаване със столицата на Армения: Ереван. От векове този град е известен като “розов град” заради цвета на камъка, с който е построен. И така, ще посетим Площада на републиката, Авеню Mashtoc, Дома на операта и балета на Арам Хачатрян, парка „Каскада“.

Нощувка.

По желание: Вечеря в ресторант в Ереван – пакет вечери.


ВТОРИ ДЕН: Ереван-Гарни-Гегард-Ереван
Закуска.

Закуска.

Отпътуваме към Гарни. Този езически храм е построен през 1 век сл. Хр. Това е единственият храм, който е запазен от езическите времена в Армения. Той бил посветен на бог Михр, който е бог на чистотата. През 1679 г. е разрушен от земетресение. През 1975 г. храмът е реставриран.

След това ще продължим нашето пътуване до манастира Гегард. Името му идва от легендарното копие, използвано за пробождане на тялото на Христос. Тук се пази от векове. Частично издълбан в съседната планина и обгърнат от отвесни скали, манастирът Гегард води началото си от 4-ти век, когато е основан от Григорий Просветителят. Построен е около свещен извор, сгушен в пещера, като основната църква датира от 1215 г. Отличителна черта на Гегард е неговата лабиринтна система от пещери и килии, в които някога са се помещавали монаси, занимаващи се с медитация и монашески живот.

Следва посещение на местна къща, където ще имате възможност да видите и участвате в приготвянето на арменския национален хляб: лаваш. Той е много тънък, обикновено се продава в много големи форми. Традиционно се приготвя в специаллна пещ: „тонир“. През 2015 г. е вписан в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство. Тук ще се насладим на „арменската бърза храна“ с лаваш и сирене.

Връщане в Ереван.

Свободно време.

Нощувка.

По желание: Вечеря в арменски ресторант в Ереван с фолклорна програма – пакет вечери.


ТРЕТИ ДЕН: Ереван-Санахин-Хахпат-Садахло-Тбилиси
Закуска.

Днес ще посетим два уникални шедьовъра на арменската архитектура от X-XIV век: манастирите Sanahin и Haghpat, които са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Буквално името „Санахин“ на арменски означава „този е по-стар от другия“, което вероятно означава, че този манастир е по-стар от Ахпат. Тези два манастира са много близо един до друг и се виждат лесно от единия до другия. И двата са разположени на неравно плато, разделени от дълбока пукнатина, образувана от малка рекичка, която се влива в река Дебед. Манастирът Ахпат е един от най-големите религиозни, културни и образователни центрове на средновековна Армения.

Трансфер до границата Садахло.

Среща на границата Садахло в 17:00 ч.

След всички гранични формалности влизаме в Грузия. Промяна на транспорта и екскурзовода. Отпътуване за Тбилиси, столицата на Грузия.

Трансфер до хотела.

Настаняване и нощувка.

По желание: Вечеря в ресторант в Тбилиси – пакет вечери.


ЧЕТВЪРТИ ДЕН: Тбилиси
Закуска.

Започваме деня с обиколка на Тбилиси. Ще разгледаме историческия квартал разположен на двата бряга на река Мтквари. Славата на миналото и днешния Тбилиси може да се види в неговата комбинирана архитектура: църквите Метехи, Сиони и Анчисхати стоят до съветските структури и новите сгради на Президентския дворец, Къщата на правосъдието, известния Мост на мира.

Изкачване до крепостта Нарикала с лифт и посещение на статуята на Майката на Грузия, стояща гордо до крепостта. От Нарикала ще се разходим до района на Сярните бани, построен през XVII-XVIII век в ислямски архитектурен стил. Районът се нарича още „Абанотубани“, където се потапят няколко горещи серни извора. Това място е легендарно, дало началото на градския живот още преди V век.

Ще посетим водопада близо до ботаническата градина. След това продължаваме обиколката до улица Chardin, известна пешеходна зона, изпълнена с международни кафенета, малки магазини и кукления театър Gabriadze с часовниковата кула. Продължаване на обиколката до главния булевард Шота Руставели (построен през XIX век) с театрите, музеите, художествените галерии и сградата на парламента.

Връщане в хотела.

Свободно време.

Нощувка.

По желание: Вечеря в ресторант в Тбилиси с фолклорна програма – пакет вечери.


ПЕТИ ДЕН: Тбилиси-Анаури-Гудаури-Казбеги-Тбилиси
Закуска.

Днес потегляме към планините на Кавказ. Ще посетим крепостта Ананури с изглед към водния резервоар Джинвали.

Ще направим малка спирка в Гудаури, за да видите Панорамата – паметник на приятелството.

Пристигаме в Казбеги. Казбеги е историческо селище в североизточната част на Грузия. Потънало е в планината, заобиколено от високи чукари. От Казбеги можете да видите ледника Мкинварцвери (5047 м над морското равнище).

От центъра пътят води до църквата Гергети Троица, разположена на 2170 м надморска височина. До там стигаме с джипове 4х4 по черен път. Гергети е паметник на културата и една от почитаните църкви в Грузия, датираща от XIV век. Разположена е високо сред облаците, откъдето се открива спираща дъха гледка към Казбеги и известното дефиле Дариал.

Връщане в Тбилиси.

Свободно време.

Нощувка.

По желание: Вечеря в грузински ресторант в Тбилиси – пакет вечери.


ШЕСТИ ДЕН: Тбилиси-Телави-Сигнаги-Бодбе-Тбилиси
Закуска.

След закуска в хотела се отправяте към региона Кахетия – най-големият район за производство на вино в Грузия, както и дом на стотици исторически и архитектурни паметници. Тази обширна низина с плодородна почва предоставя удобни условия за лозарство. Тук можете да комбинирате разглеждане на забележителности с дегустация на прекрасни грузински вина.

Отпътуваме към Кахетия. По пътя ще посетим една от винарските къщи на KTW /Kakhetian Traditional Winemaking/, където ще имаме възможността да дегустираме местното вино.

Пристигаме в Телави – столица на източната провинция Кахетия и дом на няколко от световноизвестните винарни. Градът е известен с търговията и културата си. Ще се насладим на живописни гледки към планините на Кавказ от парка Надиквари.

Тук ще може да видим яворово дърво на повече от 900 години, което краси центъра на града и стои срещу Кралския дворец. Необходими са приблизително 12-14 души, за да прегърнат този оцелял гигант с ширина дванадесет метра.

Продължаваме към Сигнаги. Екскурзия в малко, уютно оградено градче на 120 км от столицата. Градът е създаден през XVIII век и е укрепен с дълга 5 км стена. Модерният Сигнаги е красиви архитектурен обект с комбиниран грузински и италиански дизайн. Тук можете да се разхождате из парковете и калдъръмените улици, изпълнени с местни занаятчийски ателиета и пазари. Изкачвайки стената на Сигнаги, можете да се насладите на панорамна гледка към долината Алазани.

Следва посещение на манастира Бодбе – последно място за почивка на Свети Ниньо, “Просветител на грузинците”, който проповядва християнството в Грузия с лозов кръст в ръка. Девическият манастир Бодбе предлага тиха и спокойна атмосфера, заедно с невероятна гледка към планините на Кавказ.

Връщане в Тбилиси.

Нощувка.

По желание: Вечеря в ресторант в Тбилиси – пакет вечери.

СЕДМИ ДЕН: Тбилиси-Агарцин-Дилижан-Севан-Севанаванк-Ереван
Закуска.

Тръгваме към границата. Смяна на водач и превозно средство.

Отпътуване към Ереван.

По пътя ще посетим манастира Агарцин.

След това продължаваме до Дилижан. Вървейки по улица Шарамберян ще се натъкнем на много музеи, пазари за сувенири, малки магазинчета и др. Ще разгледаме и две традиционни къщи, построени от дърво, с керемидени покриви и балкони с дърворезби, които са типични примери за Дилижан.

Продължаваме към езерото Севан, което е едно от най-големите езера в света. Отличава се със своята сладка и удивително синя вода. Тук можем да се насладим на спиращата дъха природа на красивото езеро. След това ще посетим манастира Севанаванк, който се намира на полуостров Севан. Всъщност има 2 манастира; единият от тях е разрушен, но другият стои неподвижен. Построени са през Средновековието, около 10 век.

Пристигане в Ереван. Настаняване в хотела.

Нощувка.

По желание: Вечеря в ресторант в Ереван - пакет вечери.


ОСМИ ДЕН: Ереван-София
Закуска.

Свободно време.

Освобождаване на стаите в 12 часа.

Свободно време на пазара за сувенири Вернисаж.

Посещение на най-известната арменска фабрика за коняк. Арменският коняк е много известен в света и както е известно, е бил любимата напитка на Уинстън Чърчил. Дегустация на бренди.

Ще продължим екскурзията до вековните паметници Ечмиацин и Звартноц. Тези обекти са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Катедралата на Ечмиацин, основана през 303 г., е официалната резиденция на католиците в Армения. Ечмиадзин е свещено място за арменския народ и духовно сърце на Арменската апостолическа църква. Ще продължим пътуването до храма Звартноц, който е построен през 7 век от строителя Нерсес. В момента от него са останали само руини, но той не е загубил своята мистерия през годините.

Следва трансфер до международното летище в  Ереван за редовен полет на АК Уиз еър до София.  

Кацане в София.

Край на програмата.

==============================================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

==============================================================================

Допълнителна информация

Цени за ранни записвания

Тагове

Оферти - Грузия |  Оферти - Тбилиси |  Екскурзии - Грузия |  Екскурзии - Тбилиси |  Ранни записвания 2024 - Грузия |  Ранни записвания 2024 - Тбилиси

Избрани оферти