Начало / Статии / Статии - Армения

Ереван – не столица, а градина

Автор

/

Съвсем скоро Ереван празнува 28-я век от създаването си. Изграден през 782 г. пр. Хр., той е сред най-древните градове на света. Дори Рим е с 29 години по-млад от него. Днес Ереван е забързана, оживена столица, която впечатлява със смесицата от активен градски живот и ясно чувство за история и древни корени.

От Еребуни до Ереван

Когато цар Аргищи от Урарту, основателят на града, издига крепост в североизточната част на днешен Ереван, оставя следния надпис: "С могъществото на бог Халди аз, Аргищи, син на Менуа, построих тази непревземаема крепост и я нарекох Еребуни...". Еребуни се превръща в оживен икономически и политически център, разположен на кръстопътя на много търговски кервани. През вековете името Еребуни се променя в Ирпуни, Еривуни, Ериван и накрая в съвременното Ереван.

В музея "Еребуни" днес може да видите предмети от епохата около основаването на града, както и надписи на хиляди години. Запазени са и останки от светилището на бог Халди, като археолозите са открили, че подът на храма е бил покрит с малки дъсчици, много наподобяващи на паркет.

Град като градина

Арменската столица се намира между 3100 и 4000 м надморска височина, на брега на река Храздан. Храздан е единствената река, която води началото си от езерото Севан. Не само Ереван, но и повечето арменски градове имат една симпатична черта - наподобяват градини. Трябва само да се пресегнете и да си откъснете вишна, праскова или кайсия.

Всъщност като за град, разположен в полупустиня, Ереван има учудващо голям брой зелени паркове. Този, който искрено ще ви възхити, е парк Таманян. Това е истински оазис насред градската джунгла с безупречно поддържани зелени площи, без нито едно кафене, което да се намеси в пейзажа и да отклони вниманието ви от природата. Серия от фонтани води до не по-малко красивата каскада Таманян.

На върха на каскадата ще откриете Парка на победата, наречен така заради участието на съветска Армения във Втората световна война. На мястото на някогашен паметник на Сталин днес се издига статуята на Майка Армения. Има и увеселителен парк, изкуствено езеро, кафенета, музей и спиращи дъха гледки отвисоко към центъра на Ереван. Ако искате да погледнете столицата в подножието на Арарат почти от птичи поглед, трябва задължително да отидете до Парка на победата.

Ако се разходите спокойно по улиците на Ереван, ще забележите уникалния архитектурен стил на града. Повечето сгради са построени с различни цветове туф и базалт - материали с вулканичен произход. Това прави Ереван един от малкото градове по света, в който сградите не са боядисани.

Разходка из музеите

В Ереван ще откриете повече от 40 музеи и галерии, които съхраняват богатото културно и историческо наследство на страната. Историческият музей разполага с повече от 160 000 експоната от Каменната ера и първите селища на човека до края на XIX в. Запазени са автентични предмети, които ще ви помогнат да си представите начина на живот на хората при възникването на първите обществени организации - сечива, статуетки, монети, оръжия, кани, бижута и други, открити при разкопки. В етнографската секция носиите, амулетите, килимите и земеделските сечива, типични за арменския бит, ще ви пренесат в стари времена.

За любителите на изкуството в Националната художествена галерия са изложени творби на арменски, руски, европейски и източни творци (Донатело, Тинторето, Русо, Айвазян, Кандински, Шагал са сред имената, които й печелят популярност). Галерията е разположена на площад "Република" и впечатлява с необичайната си архитектура. В Армения творческият дух е възпитаван и насърчаван от най-ранна възраст. Ето защо не е изненада, че на "Абовян" 13, една от най-добре запазените улици в старата част на Ереван, ще откриете Галерията за детско изкуство с детски рисунки от 130 страни. Тя е първата в света постоянна експозиция от този тип.

Заслужава си да обърнете внимание и на самата улица "Абовян". Когато тръгвате от площад "Република", първите няколко пресечки най-много напомнят на старата "Абовян" или такава, каквато улицата е била преди десетилетия. Двама съперничещи си архитекти създават проектите на сградите от двете отсрещни страни на улицата - едните в неокласически стил (архитект Мирзорян), а другите - в ар нуво (архитект Мейхрабян).

Сред музеите, които не трябва да пропускате, са също Музеят на дърворезбата и Музеят на аматьорското изкуство. В края на централния булевард "Месроп Мащоц" ще откриете Института за древни ръкописи и музей "Матенадаран". Той съхранява най-голямата колекция арменски древни ръкописи, както и документи и съчинения на гръцки, латински, арабски, иврит, фарси, японски и хинди.

Източник: Списание Европа 2001

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Ереван!

>
13 февруари 2023 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

изкуство

летен туризъм

музеи

музеи за изящни изкуства

романтика

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти