Начало / Статии / Статии - Шри Ланка

Вкусовете на Шри Ланка: Каква храна да опиташ

Автор

/

Вкусовете на Шри Ланка са истинско предизвикателство за небцето на свикналия с европейската кухня чужденец - всичко е люто, по-люто, та чак невъзможно люто, ако поръчате от места, където се хранят местните, а подправките са много и силни.

Ако искате да опознаете азиатската страна с небцето си, ето някои от основните неща, които не бива да пропускате да опитате:

За основно: къри

Рибата, морските дарове и пилето са основните добавки, които може да получите в своето къри в Шри Ланка. Местните използват много червен ориз, към който ще получите няколко вида къри - месно, рибно, зеленчуково и дал (с леща). Ориз с къри обикновено се сервира за обяд, макар че местните го хапват дори и за закуска.

Тук отново идва предупреждението за безграничната употреба на люти подправки, която може да не понесе на стомаха ви. Уточнете, че искате по-малко или съвсем не искате люто и се молете да ви разберат. В туристическите зони се предлагат доста ястия, които са съвсем леко пикантни, но за по-отдалечените райони - дупе да ви е яко!

За вечеря: коту роти

Коту роти е смесица от нарязани на парченца питки, които се готвят върху гореща метална плоча с подправки и зеленчуци, понякога има и месо. Можете да намерите това ястие само вечер, защото се приготвя от останалата от деня храна - в Шри Ланка трудно ще намерите място, което сервира вчерашно ядене. Попитайте местните за специалните роти заведения.

По всяко време на деня: морски дарове и риба

Вие сте на остров! Не пропускайте рибата и морските дарове. Ако сте от ранобудните, ще видите как местните рибари вадят улова си рано-рано сутрин. Навсякъде и по всяко време ще намерите раци, всякакви видове риба, омари, скариди. Предлагат се печени на грил, запържени с чесън, както и в къри. Най-прясната риба ще откриете по крайбрежието.

За десерт: кокосов пудинг

Уаталапан е името на любимия десерт на жителите на Шри Ланка - кокосов пудинг с кардамон, Сервират го почти навсякъде в туристическите зони, а ако ви хареса, може да си го приготвите и вкъщи, рецептата не е никак сложна.

За пиене: Кокосово вино

Запомнете тази дума: тоди - местната алкохолна напитка в Шри Ланка, която се произвежда от ферментиралите сокове на цвета на кокосовата палма. Докато пътувате из страната, може да видите мъже, които се катерят с въжета по върховете на палмите - това са специални събирачи на кокосови цветове за производство на тоди. За производството на тоди цветовете се мачкат в продължение на три дни, а на четвъртия се срязват, за да изтекат соковете. Ако тоди се дистилира, се получава по-силната алкохолна напитка арак.

Колко струва храната в Шри Ланка

Добре е да знаете колко пари да си подготвите за храна. Ако избирате ястия от непретенциозни места, цените са повече от достъпни - ще платите около 2 лева за порция хапване. По-скъпо е в ресторантите, а в най-луксозните може да ви излезе и 40-50 лева на човек за вечеря. Не забравяйте да оставите бакшиш на сервитьора, ако сте доволни от обслужването. За разлика от други азиатски държави, в Шри Ланка не са разпространени уличните щандове за храна и като цяло яденето навън не е характерно за местните. Ако искате да опитате автентични местни вкусове, най-добрата идея си остава да говорите с местни и те да ви насочат към кухнята на някоя къща за гости.. или да ви поканят на вечеря, ако сте късметлии!

>>> ВИЖ АКТУАЛНИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПЪТУВАНЕ В ШРИ ЛАНКА! >>>

Виж още:

Почивка в Занзибар

Екскурзия в Камбоджа

Почивка в Тайланд

>
31 октомври 2023 г.

Тагове

екзотика

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

Забележителности наоколо

Избрани оферти