Начало / Екскурзии / Екскурзии - Тбилиси

Открийте Кавказ - Грузия, Армения и Азербайджан

Номер на оферта

/

237942

Дати & цени

27 април 2024 г. - Цена от 2313 лв.
27 юли 2024 г. - Цена от 2313 лв.
10 август 2024 г. - Цена от 2313 лв.
07 септември 2024 г. - Цена от 2313 лв.
12 октомври 2024 г. - Цена от 2313 лв.

Цената включва

нощувки в 3-звездни хотели (3 нощи в Ереван,1 нощ в Дилиджан,3 нощи в Тбилиси и 2 нощувки в Баку)
транспорт според програмата(включително влаковите билети от Тбилиси до Баку и джиповете до църквата Света Троица в Гергети)
летищни трансфери в Ден 1 и Ден 11
билет за влака Тбилиси-Баку (2-ра класа)
англоговорещ гид по време на екскурзиите
дегустация на вино в Армения
храна според програмата

Цената не включва

самолетни билети
застраховка
виза за Азербайджан
бакшиши
разходи от личен характер
неспомената в програмата храна
алкохолни напитки
входни такси за неспоменати в програмата забележителности
такси за банкови трансфери
входни такси за обектите в Армения( около 15-20 евро на човек),Грузия и Азербайджан (около 10-15 евро на човек)

Програма на пътуването

Открийте невероятното разнообразие и богата история на Кавказ.

11 дни / 10 нощувки

ДАТИ:
27 април 2024
27 юли 2024
10 август 2024
7 септември 2024
12 октомври 2024

ЦЕНА на човек в двойна стая: 2313 лв.
Доплщане за единична стая: 470 лв.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Кавказ - мястото, където Европа среща Азия, където драматични планински пейзажи срещат вековни манастири и където вкусната фюжън кухня среща най-старата винена традиция в света. Въпреки невероятното си разнообразие и впечатляваща история, този район все още е един от най-рядко посещаваните в света и е истинска находка за любителите на нестандартни дестинации. По време на този тур ще разгледате забележителностите на три държави- Грузия, Армения и Азербайджан, всяка от които има своя специфичан чар и същевременно с това допринася за цялостното очарование на района.

Забележителности:
-Ереван – цветната столица на Армения;
-Манастирът „Хор Вирап“ - където св. Григорий, просветителят на Армения, бил изпратен в изгнание;
-Мцхета – древната столица на Грузия и важен религиозен център;
-Кахетия – най- известният винен район в Грузия;
-Шемаха – древен град в Азербайджан;
-Баку – столицата на Азербайджан, известен и като "Кавказкият Дубай".

* Пътуването се предлага и в съкратен вариант- Армения и Грузия, отпътуване към България на ден 8.

=============================================================

ПРОГРАМА

Ден 1. Пристигане
Пристигане на летища Звартноц - основното летище на Армения, трансфер и настаняване в хотела. -/-/-

Ден 2. Ереван - Ехмиадзин - Ереван
Тази сутрин ще се запознаем с местния гид и ще започнем с обиколката на Ереван. Ще посетим Ехмиадзин - мястото, което се свързва със слизането на Иисус Христос. Градът е известнен като духовният център на Армения и един от най-важните центрове на христянството в света. Тук ще можем да вземем участие в неделната литургия в храма. На връщане към Ереван ще посетим храма Звартноц - построен през 7-ми век, той е един от най-добре запазените архитектурните паметници от това време и е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Сред кратка почивка за обяд продължаваме с посещение на мемориала Цицернакаберд, построен в памет на жертвите на Арменския геноцид от началото на 20-ти век. Ще посетим и арт центъра "Cafesjian", както и местния открит пазар "Вернисаж", където ще можем да опознаем местните традиции и занаятчийство и да опитаме от вкуса на Армения и типичната за района кухня. Нощувка в Ереван. З/-/-

Ден 3. Ереван - Хор Вирап - Нораванк - Ереван
Ще започнем деня с посещение на манастира Хор Вирап, където св. Григорий, просветителят на Армения, бил изпратен в изгнание. Разположен на върха на живописен хълм, манастирът е исвестна поклонническа дестинация, посещавана от стотици туристи и местни. От тук се разкрива и невероятна гледка към библейския връх Арарат. Ще обядваме и ще продължим с посещение на манастира Нораванк, който е важен културен и религиозен център, датиращ от 13-ти век. Той е разположен в живописен тесен пролом, известен със своите високи отвесни керемиденочервени скали. Тази хармония между впечатляващата архитектура на манастира, интересната му история и природата наоколо е причина той да бъде желана дестинация от хора от цял свят.Ще посетим и традиционна местна винарна, където ще имаме възможност да опитаме някои от най-рочутите арменски вина. Връщаме се обратно в столицата за нощувка. З/-/-

Ден 4. Ереван - Eзерото Севан - Гегард - Дилиджан
Закуска. Напускане на хотела, след кеото се отправяме към храма на Митра в Гарни, известен като символ на Предхристиянска Армения. След преимането на християнството, храмът е изгубил значимостта си, а крепостта в Гарни се е превърнала в лятна резиденция на арменските крале.Продължаваме с посещение на манастира Гегард, който е най-яркият пример на традиционната архитектура от 13-ти век и част от Списъка за културно наследство на ЮНЕСКО.
Възможност за обяд. Следва посещение на езерото Севан - едно от най-големите планински езера в света, където ще можем да се разхождаме и релаксираме сред невероятните планински пейзажи.
От тук продължаваме към Дилиджан - град в Армения, с курортно значение, изключитлено мек климат и чист въздух, често наричан от местните "Малката Швейцария". Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

Ден 5. Дилиджан - Фиолетово - Тбилиси(Грузия)
Закуска. Напускане на хотела. Първото място, което ще посетим днес е малкото селце Фиолетово, където ще имаме възможност да се запознаем с етническото руско малцинство, наречено молокани - членове на духовна християнска секта. През XIX век те биват изселени от Русия и се заселват в Армения, Грузия, Азербайджан и Централна Азия.След кратък престой при местните се отправяме към столицата на Грузия, Тбилиси. Настаняване в хотела и кратка почивка.Ще се запознаем с гида в лобито и ще започнем обиколката си из столицата. Първата ни спирка е храма Метеки, след което продължаваме с посещение на крепостта Нарикала, която доминира хоризонта на Стария град. Ще посетим и известните серни бани, Синагогата, катедралата "Сиони" и най-древната базилика в Тблиси - Анчисхати. Ще преминем Мостът на мира, който впечатлява с футуристичния си дизайн и свързва новопостроения Райк Парк със стария град. Сбободно време вечерта и нощувка в Тбилиси.

Ден 6. Тбилиси – Ананури – Гудаури – Гергети – Степанцминда – Тбилиси
Днес имаме дълъг ден в района Казбеги, разположен в най-северната част на страната. Първата ни спирка ще бъде Ананури – замък и църковен комплекс, който датира от 17 век, но включва и елементи от по-ранни периоди. След това ще продължим на север към град Степанцминда. От тук ще вземем джипове 4x4, които ще ни отведат до църквата Света Троица в Гергети - зашеметяваща средновековна грузинска православна църква, превърнала се в един от символите на Грузия и връхна точка на всяко посещение в страната. Живописното местоположение на църквата предлага панорамна гледка към околните планини, включително емблематичния връх Казбек. По-авантюристично настроените пътешественици ще имат възможност да направят поход до манастира(около 2-3 часа общо). Друг любопитен обект в региона е Панорамата Гудаури, известна още като Паметника на приятелството между Русия и Грузия. Паметникът представлява голяма кръгла конструкция с централен шпил и кръгла стена, покрита с мозайка. Екстериорът включва произведения на изкуството в съветски стил и мозайки, изобразяващи сцени от грузинска и руска история, култура и приятелство. Връшаме се обратно в Тбилиси за нощувка.
*Моля, имайте предвид, че пътуването до църквата Света Троица в Гергети може да бъде отменено поради лоши метеорологични условия.

Ден 7. Тбилиси - Мцхета - Уплисцихе - Гори - Тбилиси
След закуска в хотела ще посетим Мцхета - старата столица на Грузия, която днес е религиозен център и град-музей, част от Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. По пътя ще спрем за посещение на манастира "Джвари", построен през 6-ти век на върха на висок хълм, от който се разкрива и невероятна гледка към устието, където се сливат реките Мтквари и Арагри. Следващата ни спирка е катедралата "Светичковели", която е известна като мястото, където се вярва, че е погребана плащеницата на Иисус Христос. Ще се разходим из тесните калдъръмени улички на Стария градр изпълнени с множеството мазагини с местни стоки, сувенири и подаръци. След това продължаваме кам Гори - родното място на съветския лидер Сталин, където ще разгледаме неговия музей. Отправяме се към пещерния град Уплисцихе - eдин от първине грузински градове, изградени в скалите, който е бил и място за eзически ритуали преди Грузия да приеме християнството. Вечерта се връщаме в Тбилиси за нощувка.

Ден 8. Тбилиси - Баку / (Отпътуване за България)
Свободен ден в Тбилиси. Вечерта трансфер до жп гарата, от където ще хванем нощния влак до Баку. Ще пътуваме в спален вагон 2-ра класа (4-ма души във вагон). Възможност за пътуване във вагон 1-ва класа (2-ма души във вагон) срещу допълнително заплащане.

Ден 9. Баку
Пристигане в Баку сутринта. Трансфер и настаняване в хотела. След кратка почивка, започваме обиколката си на Баку. Ще започнем с парка Highland, който свързва центъра на града с въжена линия. От парка се открива красива панорамна гледка към града и залива Баку. Паркът на Баку е претърпял някои големи реконструкции. Продължаваме към Кулата на Девата - известен и много обичан символ на града и на Азербайджан. Той се извисява загадъчно, гледайки към морето от южния край на стария град Ичери Шехер. Кулата е построена през 12-ти век. След това продължаваме към джамията Джума, известна и като Ичери-шехер джамия, функционираща от 12-ти век. Според много съвременни археолози на мястото на Джума джамия имало езическо светилище, където се събирали поклонниците на огъня. След това ще посетим двореца на Ширваншах - най-забележителният пример за средновековните дворцови структури в Азербайджан, датиращ от средата на XV век. Отправяме се към историческата джамия Биби-Хейбат. Съществуващата конструкция, построена през 90-те години на миналия век, е възстановка на едноименната джамия построена през 13 век от Ширваншах Фаррухзад II Ибн Ахситан II, която е напълно разрушена от болшевиките през 1936 г. Ще посетим и известния музей на килимите. Разположен в центъра на Баку, музеят представя традиционните азербайджански килими, както и различните техники за тъкане и материали от различни периоди. Нощувка в Баку.

Ден 10. Еднодневен тур до полуостров Абшерон
След закуска се отправяме към полуостров Абшерон, разположен на около 30 км. от Баку. Това е един от първите райони, където започва да се добива петрол през 19-ти век. Следващата ни спирка за деня е древният резерват "Гобустан" - полупустинна зона, насечена от многобройни дерета. Тук се намират множество археологически паметници, както и около 6000 скални рисунки, изобразяващи живота на древните хора, които са населявали този регион преди около 5 000 до 20 000 години. Гобустан в превод означава "земя на оврага", а пещери и скалните възвишения заобикалят района. Продължаваме с посещение на известните кални вулкани. Смята се, че първият такъв вулкан изригва на територията на Азербайджан преди 25 милиона години, а днес на територията на страната се намират общо над 300 кални вулкани. Образуването им е свързано с находищата на нефт и природен газ, а пейзажът около тях наподобява лунната повърхност. Следобед продължаваме тура си с посещение на храма на огъня Атешгах, свято място за последователите на зороастризма. Наблизо се намира и огнената планина Янардаг. Ще можем да видим един от най-удивителните природни феномени - вечногорящият огън по склоновете на планината. Причината за този впечатляващ феномен е природния газ, който се отделя от горните слоеве на почвата и при контакт с кислорода във въздуха се образува пламък. Нощувка в Баку.

Ден 11. Заминаване
Трансфер до летището за съответния полет.
=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ:

Доплащане при по-малка група: при запитване
В случай,че влакът между Тбилиси и Баку не пътува, трансфера между Грузия и Азербайджан се изпълнява с вътрешен полет. Цената на билета е 140 - 190 евро с включен чекиран багаж до 23 кг.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Грузия |  Оферти - Тбилиси |  Екскурзии - Грузия |  Екскурзии - Тбилиси |  Екзотична почивка 2024 - Грузия |  Екзотична почивка 2024 - Тбилиси

Избрани оферти