Начало / Статии / Статии - Грузия

Тбилиси (Грузия) - забележителности за начинаещи

Автор

/

Столицата на Грузия предизвиква известно заплитане на езика, поне първите няколко пъти, когато ви се наложи да произнесете закъде пътувате. Но още с пристигането ви в Тбилиси този въпрос спира да има значение. Остават единствено невероятно сърцатите хора (които може би са най-запомнящата се забележителност в Грузия изобщо), хубавото вино и прекрасните гледки, които градът крие по джобовете си.

Ето откъде все пак да започнете със забележителностите в Тбилиси, ако сте тук за първи път:

Крепостта Нарикала

Всички пътеводители за Тбилиси започват с крепостта Нарикала и причината не е само това, че тя се издига тук от повече от 16 столетия. Някога персийско укрепление, днес Нарикала е най-доброто място, на което да отидете, за да се насладите на панорама към града. Можете да се качите пеша до върха на хълма или да използвате лифта.

До крепостта се издига статуята на Майка Грузия - жена със сабя в едната ръка (предназначена за враговете на страната) и чаша с вино в другата (предназначена за приятелите).

Старият град

Чудесен стар град с миш-маш от реновирани и порутени къщи, закътани кафенета, магазини за сувенири и църкви. Безцелното скитане със спирки за кафе и сладкиши е най-добрият начин да разгледате стария град на Тбилиси.

По ръба на площад Майдан и срещу емблематичната за Тбилиси църква “Метехи” се издигат няколко специални стари къщи в традиционен стил, които сякаш са специално създадени човек да ги снима и да си пие кафето с гледка към тях. Над тях е надвиснала крепостта Нарикала, а по цветните им дървени балкони и в закътаните им вътрешни дворчета някога са се събирали за големи вечери и клюки.

Минералните бани

Абанотубани - или серните минерални бани на Тбилиси, са място, което няма как да пропуснете, особено като знаете, че името на Тбилиси произлиза от стара дума за “топъл”. Тук не става въпрос за порутени древни бани, а за набор от съвременни бани, в които можете да влезете, да се накиснете, да си запазите час за масаж и да излезете свежи и… миришещи на сяра. Носът ще ви отведе до лековитите минерални бани - има обществени с мъжки и женски отделения, както и частни, които са по-луксозни. Почти навсякъде можете да си наемете частна баня само за вас.

Мостът на мира и парк Рике

Преминете от оживената пешеходна улица Ерекле по Моста на мира, за да стигнете до също така оживения парк Рике. Мостът е съвременно творение на италиански архитект. Направен е от метал и стъкло и ви прехвърля над река Мтквари. Паркът обикновено е пълен с местни и туристи и е любимо място за летни концерти, плуване, гледане на пеещи фонтани и всякакви лежерни занимание на открито.

Часовниковата кула

Тук влизаме в света на приказките, защото тъкмо оттам трябва да е успяла да се измъкне тази кула. Неин автор е Резо Габриадзе, кукловод и сценарист, който е разполагал с достатъчно свободно време, за да изрисува ръчно стотиците плочки, с които е облицована кулата. В 12 и в 19 часа можете да гледате кратко куклено представление, а на всеки кръгъл час излиза ангел, който бие камбана.

Катедралата Тсминда Самеба

Внушителна и изискана, тази православна катедрала (чието име в превод означава Света Троица) е построена след края на социализма. Завършена е през 2004 г. в чест на 1500 години от създаването на грузинската църква и 2000 години от рождението на Христос. От почти всяка точка на центъра можете да забележите блестящия й на слънцето позлатен купол.

Ако пътувате за Грузия, прочетете още:
Забележителности в Грузия, които непременно да посетите

Вижте актуалните оферти за пътуване до Грузия!

>
23 април 2024 г.

Тагове

любопитно

екзотика

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти