Начало / Статии / Статии - Грузия

Стълбът Кацхи в Грузия: църква близо до небесата

Автор

/

Колко далеч може да избяга човек, който иска да се скрие от света? Дълбоко в планината? В някоя пещера? На върха на скален стълб?

Последното е реалност в Грузия, където най-отгоре на високия 40 метра скален стълб Кацхи е кацнала една от най-труднодостъпните църкви в света. Нещо повече, тя е смятана за едно от най-светите места в Грузия не само заради трудната си достъпност, но и заради факта, че само малцина имат право да се изкачат по металната стълба до върха на скалата и да се помолят в храма.

Невероятната история на църквата на стълба Кацхи

Снимка: iStock by Getty Images

Проучванията показват, че храмът е построен през 9-и или 10-и век, но мястото е обитавано от монаси отшелници дори преди това (в скалата са изсечени три монашески килии, което говори за наличието на монашеска общност). След като стълбът е изоставен от отшелниците, някъде след 13-и век, той остава недостъпен и никой не се изкачва до върха му чак до 1944 г., когато това прави специална експедиция от изследователи.

За местните хора мястото е свещено от векове и те го наричат Стълбът на живота, но до средата на 90-те години те не знаят как да се качат догоре, нито как това се е случвало преди. Местните легенди разказват чудати истории за мястото, включително, че църквата на върха на Кацхи е била свързана с камбанарията на близката селска църква с метален синджир (разстоянието е около 1,5 км по въздух).

През 1995 г. грузинският монах Максим Кавтарадзе се заселва на върха на хълма Кацхи, като прекъсва своя живот във висините само два пъти седмично, когато слиза долу за провизии. Остава там до смъртта си през 2015 г.

В комплекса около стълба са открити църква, посветена на монаха Максим Изповедник, три килии, погребална камера, винарска изба и скална завеса. В основата на стълба има съвременна църква, посветена на Симеон Стълпник, както и останки от стара камбанария

Място, достъпно само за избрани

Снимка: iStock by Getty Images

За известен период от време църквата на върха е отворена за посетители, но само от мъжки пол. Жени не са били допускани горе в нито един момент от съществуването на храма.

През 2018 г. обаче грузинският патриарх забранява достъпа на поклонниците и мястото остава достъпно единствено за монаси от близкия манастир. Те всяка сутрин се изкачват по тънката метална стълба на върха на хълма, за да четат молитвите си по-близо до бога. Изкачването отнема около 20 минути.

На посетителите е разрешено да се изкачат съвсем малко по скалния стълб, където има специално място за палене на свещи и може да се види изсечен в скалата кръст.

Как да стигнете

Снимка: iStock by Getty Images

Хълмът Кацхи се намира в крайният западен район Имерети на Грузия. До него може да се стигне с обществен транспорт както от столицата Тбилиси (намира се на около 200 км), така и от Батуми.

Вижте актуални оферти за пътуване до Грузия!

>
29 ноември 2021 г.

Тагове

любопитно

манастири

полезно

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти