Начало / Почивки / Почивки - Маскат

Нова година в Оман - Арабска приказка от 1001 нощ

Номер на оферта

/

240266

Дати & цени

26 декември 2024 г. - Цена от 3222 €

Цената включва

Самолетен билет с Турски авиолинии София - Истанбул – Мускат – Истанбул – София с летищни такси
3 нощувки в Маскат (Crowne Plaza Muscat – City View Room );
2 нощувки в Джабал Ахдар ( Dusit Naseem Resort – Standard Room)
1 нощувка в резорт в пустинята Уахиба ( Arabian nights Resort );
Закуски и вечери по време на маршрута;
Новогодишна Гала вечеря под звездите в Arabian nights Resort;
Всички посещения описани в програмата;
Всички трансфери с климатизиран транспорт (автобус и джипове 4х4);
Входни такси за обектите по програмата;
Минерална вода по време на туровете;
Водач от туроператора при минимум 15 пътуващи;
Медицинска застраховка асистанс с Ковид покритие от ЗАД“ Евроинс“ с покритие 10 000 евро на човек;

Цената не включва

Бакшиши за екскурзоводите – 50 евро/98 лв, заплащат се предварително в България.
Лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.), неупоменати в програмата услуги.
По желание застраховка “Отмяна на пътуването” – около 3 % от пакетната цена. Застраховката се сключва в деня на записването.

Програма на пътуването

НОВА ГОДИНА В ОМАН - „Арабска приказка от 1001 нощ“

8 дни / 6 нощувки

ДАТА: 26.12.2024 – 02.01.2025

ЦЕНА на човек в двойна стая: 3222 евро / 6302 лева

=============================================================ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!=============================================================

АКЦЕНТИ НА ПРОГРАМАТА:

*Настаняване в луксозни хотели;

*Включени всички посещения;

*Традиционна оманска вечеря в ресторант Al Luban в Мускат;

*Включена Новогодишна Гала вечеря под звездите;

Трябва да си посетил повече арабски държави, за да усетиш колко е различен Оман. Родината на Синбад Мореплавателя е една модерна и развиваща се страна, която се намира до нефтените гиганти, но успява да запази своята самобитност и достойнство. И това е така не само защото е най-старата независима държава на Арабския полуостров и с хилядолетна история, а защото хората, които живеят в нея вярват, че за да оцелее едно общество, моралът трябва да бъде определяща част от неговото съществуване.

----------------------

ПРОГРАМА

1-ви Ден / СОФИЯ / 26.12.2024

Полет от София с Турски авиолинии в 21.35ч.


2-ри Ден / МАСКАТ / 27.12.2024 / Закуска и вечеря

Пристигане в Истанбул в 00.05ч., кратък престой и полет в 01:10ч за Маскат.

Пристигане в Маскат в 07.05ч. местно време. Посрещане от представител на фирмата партньор и трансфер до хотела. Настаняване в хотел Crowne Plaza Muscat – City View Room. Нощувка. Закуска

Маскат е град, столица на Оман, разположен на брега на Оманския залив. Градът е седалище на оманското правителство. С история, датираща от древността, той съчетава високи сгради и престижни търговски центрове със забележителности на върха на скалите, като португалските крепости от 16-ти век, Ал Джалали и Мирани, извисяващи се над пристанището на Маскат. Модерната, облицована с мрамор Голяма джамия "Султан Кабус"– храмът издигнал се величествено със своята сложна, но изчистена архитектура.

Около 15.00 часа днес ще започне нашето оманско приключение, като ще се отправим към Марината, където ни очаква двучасова разходка с традиционна арабска лодка Доу за наблюдение на делфини. Ще видим крайбрежието на Маскат през очите на древните мореплаватели, които са плавали по този маршрут в продължение на векове. При късмет ще се полюбуваме на играещите делфини, които често се срещат край бреговете на Маскат и ще направим кратка спирка в естествена пещера оформила се в скалите край бреговете.

Вечеря с традиционна оманска кухня в ресторант „Bait Al Luban”.

Връщане в хотела и нощувка.


3-ти Ден / МАСКАТ / 28.12.2024 /Закуска и вечеря

Закуска.

Първото ни посещение днес ще бъде Голямата Джамия на Маскат – храмът издигнал се величествено със своята сложна, но изчистена архитектура. Тази грандиозна джамия е един от символите на Маскат. Посветена е на предишния султан на Оман - Кабус. Има пет минарета, които символизират петте стълба на исляма, а куполът й впечатлява с изящната си изработка с арабски орнаменти. Вътре могат да се съберат до 20 000 поклонници едновременно.

По-късно ще се отправим голямата гордост на съвременен Оман - Кралската опера. Тя се превърна в символ на управлението на султан Кабус бин Саид. Днес операта символизира богатото културно наследство на страната. Султан Кабус е известен с голямата си любов към класическата музика. Затова и операта се е превърнала в основен център на музикалното изкуство и култура в Оман. Неслучайно я смятат за едно от чудесата на Близкия Изток. Грандиозното й откриване е на 11 октомври 2011 г. По това време тя e единствената опера на Арабския полуостров, а първата звезда, която се качва на сцената й е Пласидо Доминго. Следват Рене Флеминг, Андреа Бочели и други световни изпълнители.

Посещение на националния музей, който е не само най-големият музей в Султаната, но и съхранява десетки хиляди артефакти в колекцията си, които разказват изчерпателно историята на нацията. Именно този всеобхватен подход го прави истински носител на термина "национален", като многото редки и зашеметяващи експонати показват предмодерната ислямска архитектура и култура на Оман, ролята му на основен играч в региона и Източна Африка по време на колониалната епоха и съвременното му икономическо възраждане от 1970 г. насам.

Ще продължим разходката ни с фото пауза на Султанският дворец Ал Алам. Настоящият султан на Оман има няколко двореца в района на Маскат, но само един е изложен пред очите на обикновените хора - цветният Ал Алам. Влизането в него не е разрешено, но можете да го разгледате отвън. Самият дворец е сравнително нов - построен е през 1972 г., а в околностите му се виждат няколко португалски укрепления от 16-и век. Няма как, а и не бива да пропускаме арабските пазари. Това е непрекъснато тупкащото сърце в този свят. Отправяме се към сука Мутрах - най-големият закрит пазар в Оман, който ще ви посрещне с феерия от цветове и аромати. Тук се предлагат разнообразни стоки и особено типични за Оман сувенири като тамян, Омански ханджари и красиви сребърни занаятчийски изделия, шалове от пашмина и др.

Връщане в хотела. Вечеря в Crowne Plaza Muscat и нощувка.


4-ти Ден / МАСКАТ – ВАДИ БАНИ АУФ – ДЖАБАЛ АХДАР / 29.12.2024/Закуска и вечеря

Закуска.

Ал Джебел Ал Ахдар или Зелената планина е една от най-известните планини в Северен Оман и се намира на около 150 километра разстояние от Мускат. Планината е покрита с храсти и дървета, които украсяват терасите й и така се получава името на планината. По пътят ни ще посетим минералните извори “Nakhl Springs”. Тук можете да видите добре запазената стара напоителна система Falaj, която е включена като световно наследство на ЮНЕСКО.

Ще продължим пътуването си към грандиозния каньон „Wadi Bani Auf“. Този участък е много приключенски и включва стръмни завои и неравни пътища, които ще прекосим с джипове 4х4 . Ще спрем в планинското селце Билад Сайт, заобиколено от грандиозни планински пейзажи за кратка фото-пауза. Маршрутът минава през селището Ал Хамра, характерно със своите кални къщи и плантации от фурми, след което ще продължим пътуването си нататък към Джабал Ахдар, който е част от планинската верига Ал Хаджар в Оман.Настаняване в Dusit Naseem Resort . Вечеря и нощувка.

5-ти Ден / ДЖАБАЛ АХДАР - НИЗВА/ 30.12.2024 / Закуска и вечеря

Закуска.

Oчарователният град Низва се намира в средата на спиращ дъха планински район и е отлична отправна точка за пътувания в пустините на Оман, намиращи се в северната част на страната. През 6-7 век, Низва е била столица и през вековете е успяла да запази облика и богатството на типичните сгради в омански стил. Ще се разходим из града, който е оживен център на занаяти, а пазарът за сребро е най-добрият в Оман. Низва е известен със своите сребърни бижута.

Днес ще посетим крепостта Низва. Основата й датира от 9 – 12 век. Разширена значително и укрепена през 1650-те години по време на управлението на султан ибн Саиф I, когато град Низва е столица на държавата при династията Яруба. Крепостта е била административно място за имамите и валията на региона.

Стените и сградите са построени в рамките на дванадесет години над подземна река. Големите им размери представят значимостта на крепостта за защита на града в бурната история на Оман.

Високите стени служат като защита срещу набези, които са привлечени от богатството на града намиращ се на кръстопътя на многобройни търговски пътища. Дебелите основи на крепостта достигат 30 метра дълбочина в земята. Подсилените врати и стени са заоблени и здрави, за да издържат на огън дори при продължителни сблъсъци. Над крепостта и целият град се извисява главната кула, която е диаметър 45 м и е висока 24 м. До височина 14 м тя е запълнена с камъни и пръст, и бетонирана с хоросан. В нея има 24 отвора, в които са разположени оръдия, които могат да обстрелват противника при атака от всяка посока. От първоначалните 24 оръдия само четири остават на главната кула. Едното от тях носи името на султан бин Саиф. Следва традиционният пазар в Низва. Пазарът събира много хора от околните села и планински местности, които идват да продават най-вече кози. Това се е превърнало в зрелищно седмично събитие, където стотици хора продават и купуват кози, говеда и други животни и си заслужава да бъде видяно. По многобройните алеи и отделения на сука може да се видят множество стоки местно производство като ножове, бакър, текстил, животни, риба, зеленчуци и различни занаятчийски изделия.

Пазарът се намира под сянката на високи палмови дървета близо до главния сук. Това е място, където можете да се потопите в някои от най-оригиналните стари традиции в Оман.

Следобяд ще посетим Вади Бани Хабиб, който в контраст с пустинния пейзаж ще ви смае с естествените си басейни, обгърнати от тучна зеленина. Вечеря в хотела и нощувка.

6-ти Ден / ДЖАБАЛ АХДАР – ПЯСЪЦИТЕ НА УАХИБА / 31.12.2024 /Закуска и вечеря

Закуска.

След закуска ще посетим Биркат ал Мауз (Birkat Al Mouz), разположен в оазис в подножието на планината Джебел Ахдар. Това е едно от най-известните селища в Оман, със своите руини на традиционни стари къщи, разположени сред голяма бананова плантация. След това ще отпътуваме към вълнуващите "Златни пясъци" на пустинята Уахиба. Трансферът до и от лагера ще бъде с джипове 4WD.

Пясъците на Уахиба се простират върху площ с дължина от около 200 км и широчина близо 100 км, преминават от юг от източните Хаджари и стигат до Арабско море. Това е традиционният дом на бедуините, хора със здрав дух, които знаят как да оцелеят в условията на суровата пустиня.

По пътя ще спрем в автентично бедуинско селище, където ще видим техния живот и битие. Пътуването до лагера е вълнуващо и изпълнено с адреналин пътешествие. Пресичайки много пясъчни дюни достигаме до лагера Arabian nights Resort и след формалностите по настаняването ще иматм възможност да наблюдаваме невероятния залез. Новогодишна Гала вечеря и нощувка.

7-ми Ден / ПЯСЪЦИТЕ НА УАХИБА – СУР - МУСКАТ / 01.01.2025 / Закуска и вечеря

Закуска.

Пясъците на Уахиба са дом на над 3000 бедуини с различен племенен произход, които са свикнали с този суров климат. Ще посетим бедуинско село и ще надникнем в живота и къщите на бедуинското семейство.

След това продължаваме пътуването си към Сур, старото африканско пристанище, където типичните за Оман лодки „доу” са се правели с голи ръце. Пътят до Сур е живописен и красив.

Продължавайки по крайбрежния път към Сур (предполагаемият дом на Синбад Мореплавателя) ще посетим малка корабостроителница за доу, където и днес се строят традиционни дървени кораби.

Ако смятате, че райските оазиси с вода, палми и друга растителност в пустините са само мит или мираж, то ние ще ви покажем, че всъщност съществуват такива! Отиваме към оазисът Вади Бани Халид! Това е истински рай на територията на Оман - има голямо езерце и бананови плантации, растителност, живописни скалисти пътеки.

Отпътуване към Маскат и настаняване в Crowne Plaza Muscat. Вечеря и нощувка.

8-ми Ден – МУСКАТ - СОФИЯ / 02.01.2025

Ранна закуска.

Трансфер до летището за полет в 08:05ч до Истанбул. Кацане в Истанбул в 12:45ч. и полет за София в 14:45ч. Пристигане в София в 15:05ч.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Условия за записване:
Депозит в размер на 1500 лева на човек – до 3 дни след потвърждение на резервацията;
Доплащане до 45 дни преди отпътуването.

Анулационни условия:
до 90 дни преди датата на заминаване не се дължи неустойка – сумата се възстановява от ТУРОПЕРАТОРА
от 89 до 41 дни преди датата на заминаване се дължи неустойка на ТУРОПЕРАТОРА в размер на 1500 лева;
от 40 дни до датата на пътуването се дължи неустойка на ТУРОПЕРАТОРА в размер на 100% от общата стойност на пътуването;

При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването
Смяна на име до 14 дни преди пътуване без неустойка.
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в рамките на 7 дни от деня на анулацията;
В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
Полетно разписание:
1 TK1030 TH 26DEC SOFIST HK16 2135 0005*
2 TK 860 FR 27DEC ISTMCT HK16 0110 0705
3 TK 861 TH 02JAN MCTIST HK16 0805 1245
4 TK1031 TH 02JAN ISTSOF HK16 1445 1505

ЗАБЕЛЕЖКИ:
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 15
Срок за уведомление за несъбран минимум – 20 дни преди отпътуване;
Промяна на цената е възможна при: промяна на транспортни разходи (гориво), летищни, пристанищни и др. такси; промяна с повече от 3% на валутния курс в периода м/у датата на сключване на договора и отпътуването; непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи.
Посочените пакетни цени са калкулирани при курс на лев към долара 1.00 USD = 1.85
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператора ще информира своевременно потребителите.
Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки касаещи влизането и престоя в Оман.
Необходими документи:

Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане;
Пътуването е без задължителни медицински изисквания за имунизации.
За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители!
В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети не по-късно от един месец преди датата на заминаване., като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Информация относно здравните изисквания: няма задължителни медицински и санитарни изисквания при пътуване до Оман.

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Забележка: При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата на екскурзията в Оман може да претърпи промяна в реда на провеждане!

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!=============================================================

Тагове

Оферти - Оман |  Оферти - Маскат |  Почивки - Оман |  Почивки - Маскат |  Нова година 2024 - Оман |  Нова година 2024 - Маскат

Избрани оферти