Начало / Статии / Статии - Оман

Забележителности в Оман, непознато късче от Арабия

Автор

/

Оман е може би най-автентичното късче от Арабския полуостров - място, където бедуинската култура и ценности все още са водещи, а петролните богатства не са превърнали градовете в Дисниленд. Ако искате да се докоснете до Арабия, каквато е тя за обикновените хора, отправете се към Оман и неговите усмихнати, гостоприемни хора, ветровитите пустини и високите планини. Няма да останете разочаровани.

Ето някои от основните забележителности в Оман, които да включите в програмата си:

Столицата Маскат

Столицата Маскат е отправна точка (и често единствен шанс за досег със страната) за повечето посетители. В нея вижте Голямата джамия с един от най-големите ръчнотъкани персийки килими в света - 60 на 70 метра. Твърди се, че 600 жени са го тъкали в продължение на четири години.

После се разходете из пазара (на арабски сук) Мутрах - макар и отвън да прилича на съвременен безистен с магазинчета, пазаруването е традиционно арабско - със задължителното пазарене и с всички антики, джунджурии, дрехи и бижута, които бихте очаквали да откриете тук. Маскат си има и плаж - Ал Курум - дълга пясъчна ивица, пълна с кафенета, ресторанти и магазини.   

Крепостта Накхал

Построена върху останките на доста по-старо съоръжение, крепостта Накхал е с перфектно конструирани прозорци, които улавят и най-лекия полъх насред жегата на пустинята. Днес е превърната в музей, пълен с оръдия, с които веднъж седмично съжителстват козите от седмичния пазар.

Археологически парк Ал Балийд

Ал Балийд е центърът на тамяна в Оман - в миналото оттук са тръгвали товари с тамян за Индия, където били разменяни за подправки. В археологическия парк има музей, посветен на тамяна, който разказва за близо 4000 години от живота на тази част от страната. Ако обичате разходки сред природата, тук има дълги пътеки, покрай които има и специални укрития за наблюдение на птици.

Гледката от Джебел Самна

Джебел Самна е мястото, където платото, по което се разхождате, внезапно свършва с отвес, висок близо 1000 метра, а долу в краката си виждате равнината и морето. Гледката е спираща дъха, а още по-удивително е, че в продължение на столетия местните са слизали по урвата.

Остров Масирах

Някога най-големият остров в Оман бил център на корабостроенето, затова и в главния му град, Рас Хилф, днес можете да видите няколко изоставени кораба.

Маджилис ал Джин

Тази пещера има една от най-големите пещерни камери в света, което я прави перфектна за скално катерене и преходи. В Маджилис ал Джин се влиза само през няколко отвора в тавана й - истинско приключение за търсачите на силни усещания.

Долината Уади Дам

Долината Уади Дам е чудо на природата със скали във всякакви форми - някои са заоблени, други ъгловати, трети с дупки или на ивици… Но това не е просто скалиста долина - тук има басейни с естествено газирана минерална вода - чудесен край на една дълга, прашна разходка.

Естественият скален басейн Биммах

Когато част от скалите в тази част на крайбрежието недалеч от Маскат пропаднала, се образувал чудесен естествен басейн, пълен с кристалночиста тюркоазена вода. Има и изградено стълбище, което ще ви отведе до скалната къпалня.

Град Сур

Сур е един от главните градове в Оман, някога важно пристанище, заради което и до днес в района можете да се разходите с традиционна оманска лодка доу. Освен това можете да посетите двете мащабни крепости в Сур или да посетите резервата за костенурки.

>>> ВИЖ АКТУАЛНИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПЪТУВАНЕ В ОМАН! >>>

Виж още:

Екскурзия в Дубай

>
11 август 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти