Начало / Статии / Статии - Оман

Низва - Микрокосмос на ранната история на Оман

Автор

/

Докато през Средновековието крайбрежен Оман е бил включен в доходоносна търговия по море със Занзибар, Индия и Китай, вътрешният град Низва е бил седалището на имамите, които управляват голяма част от вътрешността на страната векове наред. Известен като център на книжовността и прочут с древните си поети (и като родно място на Синдбад Мореплавателя), градът е ощастливен и с един внушителен кръгъл форт от ХVІІ в. Скорошното възстановяване на форта и съседните исторически жилища събра международни награди.

Низва - Оман

Низва е разположен на един живописен път от Маскат, който върви покрай две от главните планински вериги в страната, позволявайки на туристите да се насладят на гледките на една от най-разнообразните и красиви провинции сред държавите в Залива. Като центърът на оманската бижутерия и занаятчийство, Низва привлича настроените за шопинг посетители за вихрени еднодневни екскурзии от Маскат.

Закривените кинжали канджар са изработвани тук – високо ценени символи на оманската мъжественост, днес те се носят главно на церемонии. Голямата градска джамия със син купол бележи мястото на един открит пазар, чиито търговци на сребро днес са привикнали към стръвно купуващите сувенири западняци. Една по-автентична атмосфера може да се открие в свободните от туристи странични улички, където пазарлъците и шумното хвалене на стоката продължават, с един сектор, отделен само за фурми, друг само за кози.

Къде: 174 км югозападно от Маскат.

Най-добро време: октомври-април; петък за пазара на добитък.

Разгледай още забележителности в Оман.

Виж още:

Оферти за Оман

Почивка в Дубай

Оферти за Абу Даби

>
05 октомври 2010 г.

Тагове

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти