Начало / Статии / Статии - Оман

Маскат, Оман: какво да видите, ако сте там за първи път

Автор

/

Столицата на Оман, Маскат (понякога се среща и като Мускат) се е разположила на крайчето на Арабския полуостров и се оглежда във водите на Оманския залив. За повечето туристи, които посещават страната, това е входната врата към Оман и отправна точка за преходи, пустини и приключения във вътрешността. 

Едно от най-забележителните неща, които ще ви направят впечатление в Маскат, са изключително добронамерените местни хора, които са искрено поласкани, когато чужденците се интересуват от културата им и ще направят всичко възможно, за да ви помогнат и упътят. 

Ако посещавате Маскат за първи път, ето кои са някои от основните забележителности, които да видите. 

Крепостта Мутрах

За да се насладите на гледката от възвишението на крепостта Мутрах, ще трябва да изкачите 250 стъпала, но усилията си заслужават. Пред очите ви се разкриват зашеметителни панорами към града и околните заливи. Крепостта е построена през 1580 г. от португалците, които искали да се уверят, че новите им владения са добре укрепени. 

Султанският дворец Ал Алам

Настоящият султан на Оман има няколко двореца в района на Маскат, но само един е изложен пред очите на обикновените хора - цветният Ал Алам.

Влизането в него не е разрешено, но можете да го разгледате отвън. Самият дворец е сравнително нов - построен е през 1972 г., а в околностите му се виждат няколко португалски укрепления от 16-и век. 

Голямата джамия Султан Кабус

Тази грандиозна джамия е един от символите на Маскат. Посветена е на предишния султан на Оман - Кабус. Има пет минарета, които символизират петте стълба на исляма, а куполът й впечатлява с изящната си изработка с арабски орнаменти. Вътре могат да се съберат до 15 000 поклонници едновременно.

Националният музей на Оман

Националният музей на Оман се помещава във впечатляваща сграда с още по-впечатляваща експозиция с интерактивни елементи и преживявания за посетителите. Историята на Оман от праисторически времена до наши дни е представена по атрактивен начин и ще ви помогне да разберете по-добре миналото и настоящето на страната. 

Пазарът Мутрах

Мутрах е сук - традиционен арабски пазар, на който може да се намери и от пиле мляко. Позволете си да се изгубите сред лабиринта от пътеки между сергиите и да напълните очите си с красотата на творенията на местните майстори - от бижута (оманците са прочути майстори на среброто) и мебели до сувенири и дрехи. Пазаренето е задължителна част от процеса на покупката. 

Рибният пазар

Рибният пазар на оманската столица е колоритно място, в което старите традиции се пазят под покрива на нова сграда. Светлината и сенките се гонят сред лъскавите люспи на пресния улов. Най-активният пазарен ден е петък сутрин. 

Старите фортове на Оман

Много от оманските яки фортове напомнят за годините 1507–1650 г., когато португалците контролират Маскат (богато и процъфтяващо пристанище от зората на исляма) и оманското 1600-километрово крайбрежие по върха на арабския полуостров.

Маршрутът на старите фортове, Маскат, Оман

Фортовете, изградени от оманците преди или след този период (когато властта на Оман се разпростира от Занзибар до Пакистан), са арабски по оформлението си, с персийско влияние. Много от тях служат като съчетание от кралска резиденция и седалище на правителството, понякога с джамия, училище или затвор.

Фортовете на Оман са до такава степен част от неговото наследство, че образът на форта е виден навсякъде, повлиявайки облика на съвременните сгради и дори кабините на обществените телефони в Мускат, столицата на султаната. Човек трябва само да вдигне очи по пътя от летището, за да види двойката фортове Джалали и Мерани, построени от португалците, за да охраняват древните търговски и керванни маршрути и да предотвратят нахлуването на съперничещи чужди сили, които надушват печалбите в Оманския залив.

Португалците никога не успяват да проникнат във вътрешността както поради враждебността на оманците, така и заради естествените планински бариери.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

>
18 март 2022 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

социален туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти