Начало / Статии / Статии - Египет

Абу Симбел - уникален круиз до величествени и незаменими монументи

Автор

/

Преди повече от 3000 години, на 34-та годишнина от своето царуване, винаги нескромният фараон Рамзес ІІ заповядва колосалният Слънчев храм на Абу Симбел да бъде изсечен в страната на една стръмна скала – с четири високи 20 м седнали статуи на него самия като млад фараон отвън и също толкова величествен интериор.

Абу Симбел, Египет

Гигантският монумент е бил работен 36 години от неизвестно колко мъже. През 60-те години на ХХ в. изобретателна спасителна операция на ЮНЕСКО спаси този и двайсет и два други храма от потопяването им завинаги при построяването на язовира в Асуан. Струващото 40 милиона долара усилие изискваше преместване и повторно изграждане на храма и статуите на по-високо място.

Инженерите дори така нагласиха преместения храм, че да възпроизвежда един полугодишен феномен на 22 февруари и 22 октомври, когато се смята, че е рожденият ден и денят на коронацията на Рамзес – когато първите лъчи на слънцето достигнат 54 м дълбочина в светилището на храма, те осветяват фреските на обожествения фараон и неговите събратя богове.

Резултатът от стената на Асуан е езерото Насър, или „Нубийско море“ – най-голямото сладководно изкуствено езеро в света. Дълго време непосещавано и забравено, то беше мъртва точка върху египетската карта десетилетия наред. Но първият круизен кораб (и все още без съмнение най-прелестният) започна да пори водите на 56-километровото езеро заради туристите: 54-каютният „Йожени“, фалшив параход, обзаведен с отдаване на почит на луксозния комфорт, на който се наслаждавали богатите, краевековни египтофили.

Макар повечето от чуждестранните пасажери днес да плават на север по Нил от Асуан до пренаселения Луксор и неговите легендарни места, пътешествениците, отправящи се на юг към езерото Насър на борда на „Йожени“, могат да се чувстват сякаш осеяните с храмове брегове на езерото са почти само техни.

Пустинята отвъд тях е като лунен пейзаж, нейните изградени от вятъра естествени пирамиди и скали с широки склонове са очарователни. Параходът бил наречен на френската императрица, която открила Суецкия канал през 1869 г.; основната забележителност на „Йожени“ е Императорският апартамент , който е шест пъти по-голям от средна каюта. Той наистина би доставил удоволствие на Нейно Величество.

Къде: на западния бряг на езерото Насър, 283 км южно от Асуан, Египет
Най-добро време: март-ноември и по време на празненствата на 22 февруари и 22 октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Кайро!

Виж още:

Почивка в Хургада

Почивка в Шарм ел Шейх

Екскурзия в Луксор

>
14 октомври 2011 г.

Тагове

езера

екзотика

круизи

лукс

любопитно

Рамзес

статуи

хотели

храмове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти