Луксор

За града

Оферти

Статии

Луксор / Luksor

Луксор (Luxor) е град в Южен Египет и е столица на мухафаза Луксор. Известен е като най-големият музей на открито. Луксор, под името Тива, е бил столицата на Египет около 1500-1000 г. пр. Хр. и през годините тук са построени огромен брой дворци и храмове, които поради факта, че са направени от гранит, са се запазили и до днес. Те се намират предимно на западния бряг на Нил, а градът днес се простира и на западния, и на източния бряг.

Луксор включва в себе си руините на комплекса Карнак и некрополиса на Тива. Карнак се намира на 2,5 км и представлява конгломерат от руини на древноегипетски храмове, параклиси, пилони и други здания. Карнак се разделя на 4 основни части или области – тази на Амон Ра (отворена за посещения на туристи), на Монту, на Мут и храма на Аменхотеп IV, които са затворени за посещения. Към некрополиса на Тива се включват Долината на Кралете и Долината на Кралиците. В тези необятни и мистериозни долини се помещават много гробници на египетски кралски особи. В Луксор могат да се посетят и Музеят Луксор – там се съхраняват артефакти от гробницата на Тутанкамон и две мумии на фараони. В Музея за мумифициране пък можете да разберете изкуството да мумифицираш и да видите много мумии - не само на хора, но и на животни. В Луксор се намират мемориалните храмове на Рамзес II и Рамзес III, гробници на благородници и др.

Важна информация:

Население: 376 022 жители

Валута: Египетски паунд

Работно време: Повечето магазини в Египет са отворени от 9:00 до 22:00 часа oт понеделник до събота, докато банките са отворени от 8:30 до 14:00 часа, с изключение на петък и уикендите.

Спешен телефон:

Полиция 122

Пожарна 125

Бърза помощ 123

Аптеки

В Луксор има много аптеки, които продават освен лекарства и козметика. През повечето дни работят най-общо от 9:00 до 22:00 часа. Извън тези часове, в спешен случай, може да се обадите на местен номер 123.

Телефонни кодове

Код на страната: +20

Кодове на областта: 095 за Луксор

Закони за алкохола

Египет е предимно мюсюлманска страна, а алкохолните напитки са забранени за стриктно спазващите религията. Но египтяните са толерантни към немюсюлманите и чужденците. Може да си вземете лесно алкохолни напитки от ресторантите, баровете, кафенетата и магазините за алкохол в Луксор. И все пак знайте, че не е приемливо пиенето на обществени места.

Египетските закони за алкохол са либерални в сравнение с останалите ислямски държави освен за месеца на Рамадан, когато алкохолът е строго забранен и само хората с чуждестранни паспорти могат да си купят. Нужната възраст за консумирането му е 21 години.

Транспорт

Летища

Летище Луксор (летищен код LXR) се обслужва и от вътрешни, и от международни авиокомпании. To e централно разположенo, с таксита на разположение, които не взимат скъпо. Например от летището до центъра на Луксор пътуването трябва да е не повече от 50 египетски паунда EGP. Внимание - има обикновени таксита и "туристически" таксита, които взимат двойно. Подминете купчината таксиметрови шофьори на изхода на летището и вървете, докато не стигнете шофьори, които седят в автомобилите си. След това спазарете цената с тях преди да се качите.

Можете да наемете и автомобил от летището.

Летището няма уебсайт.

Обществен транспорт

Има влакове, които се разделят на две категории – с климатик и без. Удобни са за пътувания до близките градове (ЖП администрация: +20 (0)2 5753 555). Ако разполагате с повече време, можете да вземете влака от Кайро до Луксор. Пътуването отнема около 9-10 часа, а билетът за туристи струва приблизително 165 египетски паунда за първа класа в климатизиран вагон и 90 - за втора класа. Полезен съвет е да се снабдите с освежаващи напитки преди да се качите на влака, тъй като там изборът е малък, а цените - до 3-4 пъти по-високи. 

Местните автобуси (Upper Egypt Bus Transport Company, tel: +20 (0)95 2447 467) и такситата обслужват най-близките точки. Автобуси потеглят редовно зад Храма в Луксор за по-големите градове в Египет. 

Местните жители в Луксор се придвижват с минибусчета - те имат еднаква форма и лесно се разпознават, различните маршрути са обозначение с различен цвят на минибусчетата отстрани. Те спират при махване с ръка и ще ви оставят само ако кажете на шофьора да спре. Билетът е 0,50 египетски паунда, които се подават на шофьора веднага след качване. Няма маршрутни разписания, така че пътувайте с някой с опит или разпитайте подробно къде трябва да слезете.

Таксита

Може да си хванете такси пред летището, жп и автогарите в Луксор. Винаги първо уговаряйте цената преди да тръгнете. Шофьорите тръгват чак, когато таксито се напълни, т.е ще пътувате с други клиенти. Ако искате да се возите сами, ще трябва да платите допълнително.

Речен транспорт

Можете да се повозите за удоволствие на лодка (фелука), което ще ви струва около 50 египетски паунда на човек. С фелука по принцип можете да стигнете и до Асуан.

Ако просто искате да стигнете от единия до другия бряг на Луксор, използвайте обикновените сини фериботи, за които билетът струва около 1 египетски паунд (понякога и 0,50). Фериботът потегля само след като се напълни или когато пристигне друг, така че пресметнете чакането. 

Заведения

Има голям избор относно храненето в Луксор. Може да намерите традиционна интернационална кухня като италианска, френска или китайска, но за да се докоснете до египетската традиция, опитайте местното ястие „кошари”. Прави се от паста и домати. Може да опитате и хумус или бобеното пюре. Ако сте несигурни пробвайте комбинацията от мезета.

Не навсякъде се сервира алкохол. Места, където да пийнете, ще намерите благодарение на табелите "Stella" пред тях или ако видите пиещи хора вътре. Сред популярните напитки са бира, вино и бренди. 

Шопинг

Без съмнение местните пазари предлагат най-голям избор на традиционни изделия и артефакти, докато дизайнерски стоки може да намерите в по-големите магазини. Около Корниш ел Нил (Corniche el-Nil) в Луксор е най-оживеният търговски район. Тук може да намерите всичко: от бижута до кожи.

За да направите истинско египетско пазаруване в Луксор, отидете на крайбрежните улици. Там може да намерите традиционни медни изделия, черги, килими, стъклени вази и мускали за парфюми, кожени облекла, колани сандали, бижута, текстил и много други. На повечето пазари се предлагат и билки, и подправки като карамфил, шафран, куркума. Пазаренето е задължително.

 

Забележителности

Хургада, Луксор и Марса Алам - Триъгълникът на Източната пустиня

Както и много други градове в Египет, Хургада, Луксор, и Марса Алам, които са разположени като три краища на триъгълник в Източната пустиня, са живи исторически музеи. Хургада, бивше рибарско пристанище с 24-километрова брегова линия, е едно от най-благоприятните места за водни спортове. Марса Алам също е на брега на Червено море и туризмът все повече навлиза в него. Луксор, със своите красиви паметници, построени от древните майстори, се намира на около 240 км на вътре в континента на бреговете на река Нил.

Музеят на Мумификацията

В този удивителен музей се обяснява изкуството на мумификацията, а сред експонатите може да видите и мумифицирани тела на хора и животни.

Адрес: Corniche el-Nil, Luxor

Тел: +20 (0)95 238 1502

Вход: 50 египетски паунда

Уебсайт: www.gotoegypt.com

Музей Луксор

Голяма изложба на статуи и артефакти, датиращи от вековете преди Христа. Повечето експонати са намерени в местни храмове, а друга част са директно от гробницата на Тутанкамон.

Адрес: Corniche el-Nil, Luxor

Тел: +20 (0)95 237 0569

Вход: 50 египетски паунда

 

Забележителности около Луксор

Избрани оферти