Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Луксор
Луксор / Luksor

Луксор (Luxor) е град в Южен Египет и е столица на мухафаза Луксор. Известен е като най-големият музей на открито. Луксор, под името Тива, е бил столицата на Египет около 1500-1000 г. пр. Хр. и през годините тук са построени огромен брой дворци и храмове, които поради факта, че са направени от гранит, са се запазили и до днес. Те се намират предимно на западния бряг на Нил, а градът днес се простира и на западния, и на източния бряг.

Луксор включва в себе си руините на комплекса Карнак и некрополиса на Тива. Карнак се намира на 2,5 км и представлява конгломерат от руини на древноегипетски храмове, параклиси, пилони и други здания. Карнак се разделя на 4 основни части или области – тази на Амон Ра (отворена за посещения на туристи), на Монту, на Мут и храма на Аменхотеп IV, които са затворени за посещения. Към некрополиса на Тива се включват Долината на Кралете и Долината на Кралиците. В тези необятни и мистериозни долини се помещават много гробници на египетски кралски особи. В Луксор могат да се посетят и Музеят Луксор – там се съхраняват артефакти от гробницата на Тутанкамон и две мумии на фараони. В Музея за мумифициране пък можете да разберете изкуството да мумифицираш и да видите много мумии - не само на хора, но и на животни. В Луксор се намират мемориалните храмове на Рамзес II и Рамзес III, гробници на благородници и др.

Важна информация:

Население: 376 022 жители

Валута: Египетски паунд

Работно време: Повечето магазини в Египет са отворени от 9:00 до 22:00 часа oт понеделник до събота, докато банките са отворени от 8:30 до 14:00 часа, с изключение на петък и уикендите.

Спешен телефон:

Полиция 122

Пожарна 125

Бърза помощ 123

Аптеки

В Луксор има много аптеки, които продават освен лекарства и козметика. През повечето дни работят най-общо от 9:00 до 22:00 часа. Извън тези часове, в спешен случай, може да се обадите на местен номер 123.

Телефонни кодове

Код на страната: +20

Кодове на областта: 095 за Луксор

Закони за алкохола

Египет е предимно мюсюлманска страна, а алкохолните напитки са забранени за стриктно спазващите религията. Но египтяните са толерантни към немюсюлманите и чужденците. Може да си вземете лесно алкохолни напитки от ресторантите, баровете, кафенетата и магазините за алкохол в Луксор. И все пак знайте, че не е приемливо пиенето на обществени места.

Египетските закони за алкохол са либерални в сравнение с останалите ислямски държави освен за месеца на Рамадан, когато алкохолът е строго забранен и само хората с чуждестранни паспорти могат да си купят. Нужната възраст за консумирането му е 21 години.

Забележителности около Луксор
Свързани Пътеписи за Луксор