Начало / Статии / Статии - Египет

Забележителности в Египет за истински откриватели

Автор

/

Египет е една от най-богатите съкровищници на Африка, истински учебник по история, който изучавате на открито – сред пирамидите, пазарите и историите на фараоните. Тръгнете ли да си правите списък със забележителности в Египет, които да не пропуснете при посещението си на страната, започнете от тези:

Пирамидите в Гиза

Пирамидите в Гиза са единственото чудо на древния свят, което е оцеляло почти непокътнато до наши дни. Погребалната голяма пирамида на Хеопс (или Хуфу) е най-старата в Гиза и най-голямата в света, изградена около 2500 г. пр.н.е. Три по-малки пирамиди в съседство принадлежат на Хеопсовите царици или сестри. Съвсем наблизо се намира и Сфинксът (Абу ’л-Хол, „Бащата на ужаса“), странна фигура с тяло на лъв, лице на човек и царска брада.

Абу Симбел

Слънчевият храм на Абу Симбел, поръчан от фараона Рамзес II, е изсечен в стръмна скала с четири 20-метрови седнали статуи на него самия като млад фараон отвън и също толкова величествен интериор. През 60-те години на ХХ в. операция на ЮНЕСКО спаси този и двайсет и два други храма от потопяването им завинаги при построяването на язовира в Асуан. Струващото 40 милиона долара усилие изискваше преместване и повторно изграждане на храма и статуите на по-високо място.

Луксор и Карнак

Храмът на Карнак е изграждан в период от 1500 години и спокойно може да побере на територията си базиликата „Св. Петър“ в Рим, катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон заедно с още осем други сгради от същия калибър. Най-голямото религиозно светилище на древността, Карнак е свързван от 3-километрова алея край Нил (по цялото протежение на която някога са се редели сфинксове) със своя двойник на юг, храмът Луксор. Храмът има 14 огромни колони, които са високи по 23 метра (горе-долу колкото 8-етажна сграда) и около 10 м в обиколката на основата си.

Долината на царете

Долината на царете е била мястото, където в продължение на близо 500 години са погребвали египетските фараони – рай за археолозите и истинско Индиана Джоунс приключение за туристите. Най-известна тук е гробницата на Тутанкамон, която води до разпространяване на слуха за проклятието на фараоните. Досега са разкопани 63 гробници, но вероятно в недрата на земята се крият още много.

Египетският музей в Кайро

Повечето туристи се насочват право към галерията, посветена на слисващите съкровища на фараона Тутанкамон. Други се отправят по най-прекия път към залата с мумиите. Независимо каква стратегия за разглеждане сте избрали, в музея има такава несравнима колекция от съкровища (подредени хронологично от Старото през Средното до Новото царство), че, при условие, че отделите само една минута за всеки от 136 000-те артефакта, ще ви трябват девет месеца, за да видите всичко.

Пазарът Хан ел Халили в Кайро

Шумен, чудесен, хаотичен и изпълнен с миризмите на подправки, благовония и кожа, „Хан ел Халили“ е един от най-големите базари в света – разпрострял се на всички страни, объркващ, затворен град-в-града, за първи път изграден като кервансарай през 1382 г. Тук може да се намери почти всичко. Минибазари в рамките на базара са се специализирали в килими, злато, платове, парфюми и козметика (където миниатюрни гърненца с прах за почерняне на клепачите а ла Клеопатра са приготвяни от изгорени, натрошени костилки на маслини).

Шарм ел Шейх

Един от големите курорти по крайбрежието на Червено море се е превърнало в легендарна дестинация за гмуркачите, които могат да видят потънали кораби от Втората световна война, рифове и морски паркове с невероятно изобилие от живот. Трудно е днес човек да си представи, че преди 40 години Шарм ел Шейх е бил малко рибарско селце с население от около стотина бедуини.

Асуан

Разположението на Асуан на кръстопътя на важни керванджийски маршрути води до процъфтяване тук на търговията със злато, роби и слонова кост. Откритият пазар на града все още е пълен с подправки, благовония и селскостопански продукти; той е най-впечатляващият и колоритният след този в Кайро.

Круиз по река Нил

Макар и укротен с изграждането на язовирната стена на Асуан, Нил не се е променил много от далечните дни, когато Рамзес е бил момченце. Да плаваш покрай вечните зелени брегове на реката, означава да разбереш защо древните египтяни са я боготворили.

Оазисът Сива

Обхващаща две трети от Египет и самата антитеза на зелената долина на Нил, Западната пустиня (продължение на Сахара) има само шепа екзотични оазиси. Оазисът Сива, разположен близо до либийската граница по пътя на един вековен керванджийски маршрут, е прочут със своите фурми и маслини. Въпреки постоянния поток на търсещи приключения туристи, този оазис остава интригуващ пустинен аванпост, където уникалната Сиванска култура и обичаи си остават такива, каквито са били.

***

А ето ги и нашите най-добри оферти за почивка или екскурзия в Египет!

Виж още:

Почивка в Хургада

Екскурзия в Мароко

>
10 март 2023 г.

Тагове

древни градове

зимен туризъм

любопитно

пирамиди

Забележителности наоколо

Избрани оферти