Начало / Статии / Статии - САЩ

Аляска: „Инсайд Песидж“ и заливът Глешър

Автор

/

Югоизточна Аляска е царство на водата и леда, природен шедьовър в развитие, „самота от лед, сняг и новообразувани скали, бледа, меланхолична, мистериозна“, както натуралистът Джон Мюр я описва при своето посещение през 1879 г. Само преди 100 години областта е била напълно скована в лед, а днес масивните ледници продължават да напредват и да се отдръпват, а корабите все още са главният начин за придвижване. В тази морска пустош китът е цар. Пасажи от косатки и гърбати китове се хранят и чифтосват тук, преди да преплуват хиляди километри, за да зимуват в топлите води на Хаваите и Калифорнийския залив при Мексико. Тюленчета лудуват върху парчета от преминаващ айсберг, а мечки бродят по крайбрежието и край потоците, пълни със сьомга.


Една трета от посетителите на Аляска идват заради круиза по 1600-километровия „Инсайд Песидж“, маршрут през тясната ивица от континентална суша и острови, които оформят анклава Аляска. Почти двайсет круизни линии има в тези води през лятото, в които се използват кораби в диапазона от малки експедиционни съдове до плаващи градове, превозващи над 2000 пътници. Тръгващи най-често от Ванкувър, Британска Колумбия, в южния край на маршрута, непринудената столица на Аляска, Джуно, в северния край, или Суърд в Аляския залив, те пътешестват из спокойните кристални води и поразяващи фиорди, посещават туристически пристанища като Кечикан или (ако имате достатъчно късмет да сте на някой малък кораб) нетуристически, като Хейнс и Питърсбърг. Ситка, известен като
Париж на Тихия океан“ през ХІХ в., все още навява спомени за дните си на търговски аванпост на Руската империя.

Далечният северен край на „Инсайд Песидж“ е затворен от красивия национален парк „Глешър Бей“, разклонен 105-километров фиорд, в който има дузина ледници и богата фауна. До него се стига с кораб от континенталния град Гъстейвъс, който е разположен точно в горния край на залива, където се среща с Ледения проток. В такава сурова местност елегантният и гостоприемен „Гъстейвъс Ин“ изглежда удивително несъответстващ на средата и е една прекрасна база, от която да разглеждате зоната на залива Глешър, ако не ви се ходи на круиз.
Круизи: линии с малки кораби (плавателни съдове с 40–140 пасажери) са начинът да навлезете в Аляска, ако искате наистина да опознаете пустошта. Сред тях най-добрите оператори са Lindblad Expeditions , Glacier Bay Tours и Cruise West. Круизният сезон трае от май до септември. Круизите са обикновено с 7 нощувки. Цени: $150 на човек на нощ и включва обикновено всички хранения, превоз със самолет, следобедни разходки сред природата, ползване на велосипеди и въдици.
Кога: отворен средата на май-средата на септември. Най-добро време: май и юни са най-малко дъждовни; юли и август са най-топли; юни-август е сезонът на чифтосване на китовете; снегът през септември не е нещо необичайно.

>
24 февруари 2010 г.

Тагове

заливи

Забележителности наоколо

Избрани оферти