Начало / Статии / Статии - Мавриций

Чудесата на планетата: Подводният водопад на Мавриций

Автор

/

Представете си, че сте излезли да поплувате в морето и изведнъж през кристално прозрачната вода виждате, че под краката ви има гигантски подводен водопад, готов всеки момент да ви засмуче към дълбините на морето.

Няма нужда да си представяте такова нещо, ако сте на остров Мавриций. Тук можете да видите с очите си това природно явление, което е повече от изумително на живот… дори и когато осъзнаете, че всъщност е… оптическа илюзия.

Снимка: iStock by Getty Images

Така нареченият подводен водопад се намира край полуостров Ле Морн Брабан и се вижда най-добре от въздуха. Зрителната измама ви подлъгва да мислите, че виждате гигантски струи вода, които се изсипват в подводна бездна.

Всъщност това, което се движи, е пясък и наноси. Бездната, от своя страна, наистина съществува и според учените е дълбока около 4 километра. Морските течения раздвижват пясъка и част от него се понася към океанското дъно, но заради играта на светлината и невероятната прозрачност на водата край Мавриций изглежда сякаш се стича вода.

Подводният водопад е с такава площ, че може да се види дори през картата на Google Earth. Най-добрият начин да му се насладите на живо, е от птичи поглед - през обектива на дрон или на борда на хеликоптер (можете да се запишете за такъв тур).

Точно до водопада се издига монолитната скала Ле Морн, която е защитена от ЮНЕСКО. Високото 556 м възвишение в продължение на векове е служело за убежище на избягали роби. Скрити сред гъстата растителност и стръмните скали, робите заживели в малки селища в пещерите и на самия връх Ле Морн.

Вижте актуални оферти за почивка на остров Мавриций!

>
13 март 2024 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти