Начало / Статии / Статии - Мавриций

Маскаренски острови - мечтана туристическа дестинация

Автор

/

Мавриций и Реюнион са като близнаци – намират се в Индийския океан на север от Тропика на Козирога, само на 225 км един от друг и на около 800 км източно от Мадагаскар. Имат приблизително равна по големина площ, като Реюнион е малко по-голям. Принадлежат към вулканичния архипелаг Маскаренски острови, като и двата острова представляват мечтани туристически дестинации

Мавриций е сравнително нисък, с максимална надморска височина 828 м (връх Питон дьо ла Пти Ривиер Ноар). Крайбрежието му е опасано от хубави плажове с бял пясък и островът има реноме на курорт с луксозни хотели: частни вили с големи басейни, сливащи се сякаш с хоризонта, спа процедури и изискано обслужване. Така за туристите мечтата за Мавриций се превръща в мечта за глезенето, което се предлага там.

Реюнион е с по-пресечен терен и стръмни хълмове, достигащи до височина 3069 м (връх Питон де Неж – Снежният връх, който наистина понякога се покрива със сняг). Тук се намира и най-активният вулкан: Питон дьо ла Фурнез (Върхът пещ). Туристите идват на Реюнион не толкова заради лукса, а за активна почивка: гмуркане, сърфинг, парапланеризъм, и преди всичко пешеходен туризъм, особено обиколката на трите района, носещи името Сирк – Силаос, Салази и Мафат, формирали се от стари вулканични кратери високо в централната част на острова.

Снимкa: Thinkstock/Gulliver

Реюнион и Мавриций имат доста дълга обща история. Като необитаеми от човека острови, през ХVI в. те били посещавани само от пътуващи арабски търговци на път за Индия. Холандците се установили на Мавриций през 1638 г. и нарекли острова на името на принц Мориц Насауски, държавен глава на страната. Ловът и разпространението на докарани от Европа животни довели до силно намаляване на местните видове, в това число и на изчезналия гигантски нелетящ гълъб – додо.

Снимкa: Thinkstock/Gulliver

Французите завладели двата острова в края на същото столетие, сменяйки местните названия с френски; днес тук все още се говорят френски креолски езици. По-късно, по време на Наполеоновите войни, англичаните завладели островите (1810 г.), но върнали Реюнион на Франция през 1815 г. След края на робовладелската епоха местните плантации били поддържани с докарани работници от Индия, Малайзия и Китай, обвързани с тежки договори.

Днес Реюнион продължава да е част от Франция; от 1946 г. има статут на френски отвъдморски департамент, подобно на Мартиника и Гваделупа в Карибския басейн. Мавриций от своя страна е независима държава от 1968 г.

Снимкa: Thinkstock/Gulliver

В рамките на архипелага Маскаренски острови се включва дълга верига от разпръснати островчета, разположени на юг от Сейшелите и на изток от Мадагаскар. Всички те са се намирали в често променящ своя облик вулканичен район. В течение на 35 милиона години те един по един се издигали от океанското дъно като вулканични конуси, а след това потъвали обратно, след като вулканите угаснели. Днес горещата точка на вулканичната активност се намира под остров Реюнион, в района на Питон дьо ла Фурнез.

Остров Родригес

Маскаренските острови носят името на португалския изследовател Педру Машкареняш (капитан-майор на Малака и вицекрал на Гоа от първите години на португалската колониална експанзия), дадено им от мореплавателя Диого Родригеш. Островната група включва и остров Родригес, носещ името на португалския мореплавател. Той има площ 109 кв. км, население от около 40 000 души и е зависима територия на Мавриций, намиращ се 560 км западно от него.

Снимкa: Thinkstock/Gulliver

Голямата лагуна, свързана с острова, е място, специализирано в предлагането на условия за „зелен туризъм“, гмуркане и други форми на активен отдих на приемливи цени. Маскаренските острови включват и островите Каргадос Карахос – група от около 16 малки островчета, пясъчни коси и лагуни, намиращи се на североизток от Мавриций. Тук само понякога се спира за кратко някой преминаващ рибар, което не нарушава чара им на необитаеми острови – мечта на по-смелите туристи.

Докато някои от Маскаренските острови могат да се похвалят с възхитителни плажове, прелестта на остров Реюнион е в неговите зашеметяващи гледки – като водопада Гран Гале. Реюнион е също така дом на един от все още активните вулкани, Питон дьо ла Фурнез.

Кога да отидете там: И на двата острова е топло през цялата година, но по-топло и сухо е в периода май – ноември; през останалата част от годината е по-мокро и влажно.

На какво да обърнете внимание: На индийското влияние в кухнята: къри, пикантен ругайл (задушена риба или месо), роти (питка). Мавриций и Реюнион произвеждат ром.

Полезни съвети: Пазете се от ухапванията на комари, които могат да предизвикат треска денга и грипоподобна чикунгуня, както и малария (на Мавриций).

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мавриций!

Полезни факти за Маскаренските острови:

Координати Реюнион: 21° 6' ю.ш./55° 31'
и.д.; Мавриций: 20° 12' ю.ш./57° 30' и.д.
Площ Реюнион: 2500 кв. км;
Мавриций: 2040 кв. км
Статут Реюнион: отвъдморски департамент на Франция; Мавриций: независима държава
Главен град Реюнион: Сен Дени; Мавриций: Порт Луис
Парична единица Реюнион: евро
Мавриций: маврицийска рупия

Виж още: 

Почивка на Малдивите

Почивка на Сейшелите

Почивка на Карибите

Почивка на остров Занзибар

>
18 декември 2020 г.

Тагове

вулкани

екзотика

летен туризъм

острови

приказните острови

сърфинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти