Начало / Статии / Статии - Ботсвана

Делтата на Окаванго - един несравним оазис на дивите животни

Автор

/

Тази вътрешна делта, в която река Окаванго се среща с пустинята Калахари, е наричана най-големият оазис в света. Окаванго, приток на могъщата Замбези, създава уникална екосистема „вода-в-пустинята“ с размерите на Швейцария, образувайки заливни низини, лагуни, канали и острови там, където, както казва една местна брошура, „ако видите 10 процента от това, което гледа вас, това би било един изключителен ден“.

Делтата на Окаванго, Маун, Ботсвана

Привличаща като магнит дивите животни от незапомнени времена, тя привлича също и ценителите на сафарито, които – като европейския изследовател Дейвид Ливингстън през 1849 г. – идват заради шанса да навлязат дълбоко в континента в търсене на неопитомената Африка.

Птичата колония няма равна на себе си, има също легиони слонове, зебри, биволи, жирафи и хипопотами. Докато се плъзгате през лабиринта от обрасли с папируси брегове и покрити с лилии водни пътища в традиционното мокоро (кану от издълбан дънер) или изследвайте нейните острови и островчета пеша, вие сте потопен в една тучна, извънземна среда от изобилни цветове и звуци.

По източните брегове на делтата е резерватът „Мореми“, чиито забележителни пейзажи са едни от най-живописните в Южна Африка. В съвкупност това е магична среда, която никой не е разбрал толкова добре, колкото Сьорен Линдстрьом, изключителният водач на сафарита тук. Неговият удобен подвижен лагер е разположен на една крачка от вас (придвижващ се към стратегически места с имена като Ксаксанакса, с изглед към пълен с хипопотами водоем), докато вие плавате, ходите или се возите на джип из една от водещите по отношение на дивите животни зони на Южна Африка.

Къде: 3 часа с кола от Маун, Ботсвана
Най-добро време: април до средата на октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Маун!

Виж още:

Екскурзия в Зимбабве

Екскурзия в Намибия

Екскурзия в Йоханесбург

>
12 октомври 2011 г.

Тагове

делти

диви животни

природни резервати

резервати

реки

сафари

Забележителности наоколо

Избрани оферти