Начало / Статии / Статии - Австралия

Големият бариерен риф - шедьовърът на Австралия

Автор

/

Австралийците го наричат Осмото чудо на света, но всъщност това е може би подценяване. Големият бариерен риф (Great Barrier Reef) е единственият жив организъм на планетата, който е видим от космоса. Разпрострял се на повече от 1930 км на между 16 и 80 км от брега на Куинсланд, той фактически не е един коралов риф, а сбор от 2900 по-малки рифа, с около 300 острова, пръснати между тях. Най-големият морски резерват в света, Големият бариерен риф в Австралия е обитаван от изумително много видове морски създания, ключително 500 вида яркоцветен твърд и мек корал, 1500 вида риби и 4000 вида молюски.

Можете да плавате по него, да се гмуркате с шнорхел в него или да летите над него, но само чрез гмуркане с акваланг в дълбините на тази изключителна зона е възможно наистина да схванете нейното разнообразие. За щастие, не липсват агенции, които ще ви обещаят върховното рифово преживяване. „Куиксилвър“ е последна дума на техниката, порещ вълните с турбодвигател катамаран, който извършва 90-минутни пътувания до една закотвена стъклена платформа, където може да плувате, да се потапяте с шнорхел или с акваланг; или да пътешествате в полуподводен съд и да слушате коментара на вашия водач, който ви обяснява странностите на подводния свят от другата страна на стъклото.

Желаещите по-продължително преживяване могат да прекарат четири дни на борда на луксозните миникруизни кораби „Коръл Принсес“ и „Коръл Принсес ІІ“. 35-метровите кораби предлагат гмуркане с шнорхел, екскурзии с водач за разглеждане на коралите, риболов в рифа и вечерни презентации от опитни морски биолози. Ако винаги сте мечтали да научите как да се потапяте с леководолазна екипировка, квалифицираните инструктори на кораба ще ви помогнат да прекарате първите си часове под водата. Повечето хора мислят, че Големият бариерен риф е последната дума в дълбоководното гмуркане, но отвъд него водите на по-малко известното Коралово море могат да бъдат дори още по-чудесни.

Забележителностите на тази девствено чиста пустош с кристално прозрачни води и необитавани коралови атоли включва огромна перпендикулярна падина и 60- до 90-метрова видимост. Представете си гигантски миди докъм 2 метра широки, 150-килограмови групери и безброй костенурки и акули, заедно със забележително разнообразие на твърди корали и рифови риби от всякакъв вид и размер. Някои пътешествия с преспиване на борда включват посещение на останките от разбилия се кораб „Йонгала“, едно 175-метрово чудо, за което се казва, че е мястото на най-голямата концентрация и разнообразие на морски живот в света – умопомрачително подводно преживяване.

Най-добро време: октомври-ноември заради най-добрите морски условия.

А ето ги и нашите най-добри оферти за екскурзии в Австралия!

Виж още:

Екскурзия в Нова Зеландия

Екскурзия в Сингапур

Екскурзия в ЮАР

>
23 февруари 2018 г.

Тагове

гмуркане

Забележителности наоколо

Избрани оферти