Начало / Статии / Статии - Канада

Хелиски и хелитуризъм в Канада

Автор

/

Изолираният югоизточен ъгъл на Британска Колумбия е най-голямата гранична пустошна област в Америките и целогодишна земя на чудесата, която едва сега започва да бъде разработвана – но как, като областта е почти напълно лишена от пътища? Компанията „Канадиън Маунтън Холидейс“ разрешава този проблем през 1965 г., превозвайки ентусиастите на борда на своята флотилия от хеликоптери. Днес тя остава един от най-достойните за уважение организатори на приключения с хеликоптери в света, а в югоизточната част на Британска Колумбия управлява и дванайсет хотела, кацнали на около 1200 м н.в. в планинските вериги Карибу, Багабу, Монаши и Пърселс.

Хелиски и хелитуризъм в Канада

През зимните месеци всеки хотел обещава на своите четирийсет и няколко каращи хелиски гости изключителен достъп до 36 000 кв.км. девствен сняг – около 300 пъти повече, отколкото дори най-големият от ски курортите в Северна Америка може да предложи, и без седалков лифт (или въжена линия). Само силни, средно напреднали до съвсем напреднали скиори трябва да идват тук: в хода на една умопомрачителна седмица хеликоптерите ще ги спускат по осем до петнайсет различни писти на ден, и то все върху сняг, върху който няма диря от други човешки същества.

Предпочитанията и уменията на отделния човек – и съображенията на опитните водачи и пилотите за времето и снежната покривка – ще определят авантюрата за деня, всички разделени с планинарски закуски и епикурейски вечери и с масаж за окръгляне на нещата.

Щом снегът се стопи, очакванията се насочват към пешеходния туризъм и преходите през един първичен свят, пълен с диворастящи цветя, масивни ледници, рекички и монументални изгледи на десетки заснежени, високи по 1500–1600 м върхове. Някои хелиразходки са достатъчно леки, за да могат в тях да вземат участие групи, включващи хора от четири поколения; други изискват определена степен на технически умения, дори някакъв катерачески опит – възможностите са безкрайни.

Къде: Канада: екскурзиите тръгват от Калгари. Транспортиране по земя (четири до шестчасово пътуване с автобус от Калгари, последвано от 15-минутен преход с хеликоптер до някой от 12-те хотела) е включено в цената.
Най-добро време: декември и май за най-ниски сезонни цени за ските; началото на юли до средата на август за походи сред диворастящите цветя.

>
29 април 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

екстремен туризъм

зимен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти