Начало / Статии / Статии - САЩ

Национален парк Глешър - величие, скулптирано от лед

Автор

/

Вдъхновяващият пейзаж на парка „Глешър“ е бил издълбан от движението на масивни ледници преди хилядолетия, а красотата му е толкова страхотна, че индианците блакфут смятат областта за свещена земя.

Национален парк Глешър, Калиспел, Монтана, САЩ

„Ако това не е домът на Бога – казва комедийният актьор Робин Уилямс, – той определено живее наблизо“.

Често наричан Малката Швейцария или Американските Алпи, поразително излъсканият от ледниците терен на парка е първокласна територия за пешеходен туризъм, с над 1100 километра поддържани маршрути, които преминават през впечатляващи ливади, покрити с диворастящи цветя.

Има добри възможности за наблюдаване на най-различни животни –лосове, планински кози и канадски муфлони, елени, канадски елени, лакомци, вълци, над 300 от застрашените мечки гризли (най-голямата концентрация в 48-те съединени щата) и стотици екземпляри от не толкова застрашената черна мечка.

Едно по-малко изморително разглеждане на областта е по великолепния, 80 км дълъг и изминаван за два часа път „Гоинг-то-дъ-Сън“, който приблизително разсича на две пустошта с площ към 4 милиона декара. Прекосявайки скулптирани от ледниците планини, вие поемате от най-ниските възвишения на парка към върха на Континенталния вододел при прохода Логан на 2025м, преминавайки покрай подобни на фиорди езера, хиляди сезонни водопади и гъсти вечнозелени гори по пътя си.

Има 37 наименовани ледника в парка, останали от 150-те в средата на ХІХ в. С този темп експертите смятат, че наименованите ледници почти ще изчезнат през 2030 г. Едно любимо средство за разглеждане на парка – Червените автобуси – първи пътуват по тези маршрути през 30-те години на ХХ в. и днес отново са в действие след едно екосъобразно обновяване от компанията „Форд“.

От множеството масивни хотели, построени тук в началото на ХХ в., за да примамят първите летуващи, изграденият в швейцарски стил „Мени Глешър“ е може би най-красиво разположеният и най-популярният. Царствен и усамотен сред алпийското величие край бреговете на езерото Суифткарънт, той е рустикален, очарователен и изпълнен с традиция. Стаите са спартански, но ако си осигурите една от петдесетте с балкон, спиращите дъха гледки на Гринел Пойнт ще компенсират липсата на удобства.

По-комфортно, макар и по-малко живописно място за пренощуване може да бъдат намерено в „Лейк Макдоналд Лодж“.

Къде: в най-северните части на Скалистите планини в САЩ, край канадската граница. Западният вход в парка в „Уест Глешър“ е на 40 км североизточно от Калиспел (най-близкото летище), Монтана, САЩ
Най-добро време: лято

>
03 август 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

диви животни

зимен туризъм

любопитно

национални паркове

пешеходен туризъм

резервати

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти