Начало / Статии / Статии - Канада

Из канадските Скалисти планини с влак

Автор

/

За разлика от съседа си на юг, Канада поддържа жизнеспособна традиция на железопътните превози от завършването през 1885 г. на простиращата се от бряг до бряг Канадска тихоокеанска железопътна линия; инженерно чудо и „акт на безумно безразсъдство“, тя обединява страната и спасява изолираната Британска Колумбия от превръщането й в американска територия.

Калгари, Канада

„Ако не можем да изнесем пейзажа – заявява Уилям Ван Хорни, първият президент на "Канадиън Пасифик Рейлуей“, – то ще внесем туристите“. Железопътната линия през канадските Скалисти планини е шумно рекламирана като един от най-поразителните в света преходи с влак, а поклонниците на влаковете не трябва да издишат, докато не я отметнат в своя списък.

По един 3600-километров участък на запад от Албърта, провинция с размерите на щата Тексас и населението на град Филаделфия, пътят преминава през стотици относително млади (в геоложко отношение) 60 милиона годишни върхове и каменни шпилове, чиито гранитни и увенчани с лед профили са ръбести и зигзаговидни. Гледките стават все по-драматични, докато не стигнете монарха на канадските Скалисти планини, Маунт Робсън, извисяващ се на 3954 м в небето на Британска Колумбия.

Любителите на влака имат няколко възможности за опознаване на тази вдъхновяваща и общо взето лишена от пътища страна. „Роки Маунтъниър“, най-голямата частна компания за пътнически жп превози в Северна Америка, заслужено е популярна заради своите двудневни, само през деня преходи с влак (нощува се извън влака) на изток или на запад между Ванкувър (Британска Колумбия) и „Джаспър“, „Банф“ или Калгари (Албърта). Наблюдението от вагоните със стъклен купол обещава гледки от хоризонт до хоризонт, а и на вечерята е отделено подобаващо внимание.

За едно по-неподправено носталгично преживяване „Америкън Ориент Експрес“ пресъздават стила и романтиката на големите трансконтинентални пътешествия с влак от миналото, с великолепно реставрирани вагони от 40-те и 50-те години и първокласно обслужване и храна. Компанията организира десетдневно пътешествие, 3360 километра между Монреал и Ванкувър, предлагайки и съпътстващи екскурзии извън влака до исторически градове и национални паркове.

За хората с по-малко време същото пътешествие из континента през пет провинции може да бъде осъществено с държавните железници. Нейните влакове с вагони в стил ар деко вземат 4466-километровото разстояние между Торонто и Ванкувър за три дни, но предлага и опция за отворен билет, която ви позволява да слизате и да разглеждате което и да е от канадските градски и селски съкровища самостоятелно, след това да подновите пътешествието си на по-късна дата. Влак с отделни купета свързва Торонто с най-източната точка на линията в Халифакс, Нова Скотия, завършвайки цялото страхотно, единствено по рода си 6400-километрово пресичане на страната.

Какво: Екскурзии с „Роки Маунтъниър“, Албърта, Канада.
Най-добро време:  средата на април до средата на октомври.

>
08 юни 2011 г.

Тагове

върхове

пътешествия с влак

романтика

Забележителности наоколо

Избрани оферти