Начало / Статии / Статии - Куба

Какво да видим в Куба?

Автор

/

Знаете ли къде е сладоледеният рай на планетата? Италия? Германия? Или може би Америка?...Грешите! Най-хубавият сладолед се прави в малката комунистическа държава Куба!

Хавана - Куба

Кубинският ром, хаванските пури, традиционната музика, легендите за наркобароните далеч не са всичко, което тази страна може да ви представи. Дали заради  легендарното си приятелство с Фидел Кастро българската певица Йорданка Христова доста често е гостенка на това райско кътче или може би е запленена от цветния и екзотичен свят, който то предлага?!

Столицата на Куба Хавана се намира на около 10 хил. км от София, но това не би разколебало нито един авантюристично настроен любознателен турист. През 1982 сърцето на испанския колониален град е е обявено от ЮНЕСКО за световно културно наследство на човечеството. Тесните улички на историческия квартал, старите църкви, барове изпълнени с атмосфера, галерии на изкуството, музеи, елегантни площади, дворци, културни атракции и много други са истинска наслада за окото.

Интересна забележителност в този район са фортовете, които са предпазвали града от набезите на пирати през колониалната епоха. За защита испанците издигнали няколко укрепления, които са запазени и до днес: the Fortaleza San Carlos de la Cabaña, the Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro и Castillo San Salvador de la Punta.

Музеите в Хавана

Музеите в Хавана са като мидите в морето – без край!

Изкуството, науката, историята на  етносите,  литературата, музиката са представени в интересни изложби, който спират дъха! Няма как да се пропуснат и културните домове на цигарите, шоколада и рома, които са като етикет на Куба в цял свят.

Бившият прзидентски дворец е приютил Музея на революцията - гвоздеят в туристическите обиколки. Декорациите в някогашния интериор са на легендарната американска бижутерска компания "Тифани". В стъклен павилион зад сградата, наречен "Мемориал Гранма", пък е увековечен десантът на Фидел, Че Гевара и още 80 революционери.Няма как да бъде подминат и Площадът на революцията със статуята на Хосе Марти в центъра, която е най-високата точка на града - 138 м над морското равнище.

Големият театър на Хавана

Културнят облик на градчето се допълва от Големият театър на Хавана Gran Teatro. Това е домът на националния балет и държавната опера и е най-старият театър в западното полукълбо.

Фестивалите в Хавана

Хавана е сборище на куп фестивали целогодишно, които са притегателна сила за много туристил

- Януари - FolkCuba (в нечетни години), Международен панайр на книгата ;
- Април  - PerCuba, Международен фестивал на ударните инструменти и музика ;
- Май – Cubadisco, Международен фестивал на китарата , Ernest Hemingway Dialogue (само в нечетни години);
- Юни - Международен фестивал на Болерото;
- Август - Фестивал на кубинския хип-хоп и рап;
- Септември - Театрален фестивал на Хавана (само нечетни години);
- Октомври  - Фестивал на съвременната музика , Международен фестивал на балета (Четни години);
- Ноември - Marabana маратон , Wemilere фестивал на африканските корени, Biennial Havana Festival (нечетни години) ;
- Декември -  Международен джаз фестивал (четни години),Международен фестивал на Латиноамериканското кино.

Катедралният площад в Хавана

Центърът за съвременно изкуство "Вилфредо Лам" (Wilfredo Lam) е на катедралния площад в палат от XVIII век и там се провежда Хаванското биенале с участието на стотици художници от цял свят, включително от САЩ.

Плажът Варадеро

Отивайки в Хавана, не бива да припускате заведения като "Бодегита дел Медио""Ел Флоридита""Тропикана".

"Бодегита" се слави с коктейла Мохито и като любимо място на  Хемингуей, Марлене Дитрих, Гари Купър. Снимките на прочутите посетители красят стените на заведението. В "Ел Флоридита" пък и до днес пазят стола на писателя , ограден с цветен кордон.                                                                                    

"Тропикана" е най-прочутото кабаре на открито в света. Създадено е през 1940 г. Всяка вечер 200 танцьори се изявяват на сцената сред зеленината на тропическата градина.

Варадеро, най-известният плаж в Куба, се простира на 100 км в източна посока от Хавана върху полуостров, навлизащ 11 км навътре в океана.

Сладоледения рай

В Хавана изобилстват магазините за сладолед. Най-горещото място в града безпорно е къщата наречена Coppelia (Копелия), където опашките са огромни, но дългото чакане за сладкото удоволствие е част от очарованието на града.

Сантяго де Куба

Сантяго де Куба е вторият по големина град след столицата, който също заслужава необходимото внимание. Той е разпознат като родното място на почти всички жанрове на традиционната кубинска музика : son, rumba, trova и т.н. Главният социален център на градчето е Parque Cespedes - смесица от архитектура, простираща се през вековете от колониални сгради от 15-ти век до модерни сгради от 20-ти век.

Мястото, където Фидел Кастро провъзгласява победата на революцията през 1 януари 1959 г. е сегашното кметство El Ayuntamiento.

Дворецът Моро 

Разположен на около 15 километра южно от Сантяго де Куба е страховитият Castillo del Morro (Двореца Morro), крепост построена през 1638, за да предпази залива на Сантяго от пирати и други нежелани посетители. Разположен е върху стръмни скали има 5 етажа с килии, галерии, подвижни мостове, оръжия, 1.5-метрови дебели крепостни стени и е истинска екстремна атракция за посетители.

Храм Santuatio del Cobre

На 18 километра на запад от Сантяго в планината Sierra Maestra е най-важният религиозен храм и най-известната църква на Куба: Santuatio del Cobre.

Построена през 1927 г., тя приютява закрилница на Куба  - свещената черна Мадона. Местни поверия разказват, че статуята била открита през 17 век, носейки се в морето от трима рибари. Днес кубинците от цялата страна пътуват до това място, за да се поклонят в светилището.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Куба!

>
12 януари 2015 г.

Тагове

екзотика

сладоледи

фестивали

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти