Начало / Статии / Статии - Кариби

Карибите - острови за слънчев телепорт през зимата

Автор

/

Какво трябва да знаете за Карибските острови, преди да тръгнете натам.

Кой не е мечтал да може някак си магически да се телепортира на Карибите - белите плажове, наситеносините води и полюшващите се палмови листа, които ви пазят сянка, докато отпивате от коктейл, сервиран в кокосов орех?

Особено когато лед и киша превърнат живота по нашите ширини в сиво и депресиращо преживяване, на човек още повече му се приисква да си стегне куфара за Куба, Бахамите, Доминикана, Пуерто Рико или пък Тринидад и Тобаго… А защо не Барбадос, Аруба или Ямайка? Всеки от Карибските острови е различен, макар всички да са слънчеви и гостоприемни. Ето какво трябва да знаете, преди да резервирате почивка на Карибите.

Кои са Карибските острови

Карибските острови - на практика това са всички острови в Карибско море. Делят се на Големи Антили, Малки Антили и Бахамски острови. Големите Антили включват Куба, Ямайка, Доминиканската република, Хаити, Пуерто Рико и Кайманови острови. Малките Антили пък са съставени от десетки малки острови като по-известните от тях са Барбадос, Вирджинските острови (Американски и Британски), Тринидад, Тобаго, Доминика, Кюрасао, Аруба, Гренада и др.

История на Карибите в пет реда

Карибските острови са населявани от местни индиански племена, преди испанците да ги колонизират. Христофор Колумб до смъртта си вярвал, че е достигнал до Азия, заради което и нарекъл местното население “индийци” (на испански думата за индийци и индианци е една и съща). По-късно част от островите стават френско, британско и холандско владение, което е и причина на различните острови да са разпространени съответните езици на държавите-колонизатори.

Климат и време на Карибите

Всички Карибски острови са с тропичен климат, като някои са по-сухи, а други често страдат от наводнения. При всички случаи, периодът от декември-януари до март-април е най-подходящ за плаж, тъй като тогава валежите са най-малко, а температурите са точно като за море - топло през деня и прохладно през нощта. От април до ноември е горещо, много влажно, с обилни валежи, както и с урагани.

Къде да отседнете на Карибите

Според това какъв тип почивка предпочитате, можете да отседнете в някой от многобройните просторни крайбрежни хотелски комплекси (много от тях предлагат и настаняване на база all inclusive), в частни вили на брега, в къщи насред джунглата или пък в домовете на местни хора. За последното, избирайте само доказани платформи за резервации и следете дома, който сте избрали, да има ревюта от предишни гости.

Храна и местни специалитети на Карибските острови

Всяка страна има своите национални специалитети, повечето повлияни от кухнята на държавата, под чиято шапка е била. Тук е раят на тропическите плодове и пресните сокове - мястото, където да разберете разликата между вкуса на прясно откъснат банан или ананас и такъв, пропътувал половината свят, за да стигне до щанда на кварталния супермаркет.

Какво да правите на Карибите

Освен събирането на тен и плуването в едни от най-прозрачните води в света, можете да практикувате водни спортове, гмуркане сред пъстри коралови рифове, да се включите в преходи в тропическите гори, да разглеждате местни забележителности, да наемете кола и да почувствате живота на островите със своето лично темпо, да танцувате на горещи ритми, да изкачвате планински върхове, да разглеждате плантации, да ловите риба… Списъкът е безкраен, а Карибите ще останат завинаги в сърцето ви.

Виж актуалните оферти за Карибите!

Виж още:

Почивка в Доминикана

Почивка в Занзибар

Почивка на Малдивите

 

>
06 ноември 2023 г.

Тагове

екзотика

острови

приказните острови

романтични места

сватбено пътешествие

Забележителности наоколо

Избрани оферти