Начало / Статии / Статии - Доминикана

Доминикана - парче от рая, паднало на Карибите

Автор

/

Човек може цял живот да скита по пътищата на планетата в търсене на малки парченца от Рая, които са изтървани тук-там, но стигне ли веднъж до Доминикана, търсенето може да приключи. Тук пясъкът на плажа е фин и ослепително бял, а водата е кристално чиста. Има къде да карате уиндсърф и къде да се гмуркате в спокойни води. Има безкраен избор от all-inclusive курорти с перфектни бюфети и уединени вили на закътани плажчета. Има музеи и китове за виждане. С две думи - има от всичко, което бихте искали да притежава вашето зимно бягство на топло.

Пунта Кана е най-популярният курорт в Доминиканската република - мястото е космополитно, пълно със загорели от слънцето туристи от цял свят, които дегустират коктейли и търсят любимия си плаж. Смята се, че това е най-посещаваният курорт на целите Кариби, но със своите 32 км плажна ивица винаги може да побере още няколко посетители.

Тук можете да се включите в групови занимания по водни спортове, да се запишете за лежерни следобедни круизи или да вдигнете адреналина със скоростно плаване с моторна лодка. След залез градусът в десетките барове и дискотеки започва да се вдига, а танците и питиетата продължават до късно (или до рано).

Доминикана е рай за почитателите на екстремните водни спортове - сърф, уиндсърф, кайтборд, гмуркане в “сини дупки” (дълбоки водни басейни, образували се сред скали насред джунглата, Hoyo Azul  е най-известната) - тук ще намерите всичко, за което вашето авантюристично аз мечтае. За вятър в платната и високи вълни се отправете към Кабарете.

Снимка: iStock by Getty Images

За семейна почивка се отправете към плажа Бока Чика (на 32 км от столицата Санто Доминго) - място с изключително спокойни води заради специалните прегради за защита на кораловия риф.

Почитателите на дивите животни ще харесат Самана - всяка година от декември до март над 2000 гърбати кита идват тук за размножителния си сезон. Според учените всички гърбати китове в Атлантическия океан се размножават в тези топли води. Мъжките са доста изобретателни в опитите си да впечатлят женските - “пеят” и изпълняват акробатични скокове над водата - истинско зрелище, което си заслужава да отделите един ден за тур за наблюдение на тези величествени животни.

В Доминикана можете да се насладите и на една рядка за Карибите гледка - планини, покрити с тучни, зелени поляни и борови гори. Пико Дуарте е най-високият връх в Доминикана и на Карибите (малко над 3000 метра). Тук можете да потърсите прохлада на фона на горещите карибски дни и нощи. През зимата във високите части температурите падат под нулата.

Но не всички планини в Доминикана са от алпийски тип. В Национален парк Лос Хаитисес (в буквален превод “Планинските възвишения”) ви очаква една от последните останали тропически гори в страната. Тук е снимана поредицата за Джурасик парк, има огромни територии с мангрови гори и издигащи се до 40 м скали с маршрути за катерене.

И за финал, време е за питие. Доминикана ще посрещне почитателите на ром със собствени марки и възможности за посещение на фабриките за ром. Сред местните марки, които непременно да опитате, са Barceló, Bermúdez, Brugal и Siboney. (Вижте и нашия Пътеводител на пияча на ром по света!)

Ако вече нямате търпение да стъпите на тази райска карибска земя, вижте нашите най-добри оферти за почивка в Доминикана.  

Виж актуални оферти за почивка в Доминикана!

>
26 март 2024 г.

Тагове

екзотика

плажове

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти