Начало / Статии / Статии - Тибет

Лхаса - мястото на боговете

Автор

/

Лхаса, което на тибетски означава „Свещеният град“ или „Място на боговете“, е водовъртежът на тибетската духовност, град, който мистифицира и вдъхновява, въпреки сегашното китайско присъствие в него. Огромната, кацнала на един хълм Потала, пустата тринайсететажна крепост, която някога е била зимния дворец и седалището на духовния глава и владетел, Далай Лама, е най-познатата от забележителностите на града. Нейните бяло-червени стени и златни покриви се издигат над свещения град, сякаш израстват от хълма, върху който е разположена от ХVІІ в.

 

Днес тя е музей, куха черупка на това, което някога е била, защото нейната централна фигура и неговото правителство взеха живота със себе си, когато избягаха в Индия през 1959 г. след китайската окупация. И все пак роденият в Китай романист от ХХ в. Хан Суин пише: „Никой не може да остане безучастен при страховитата мощ и красота на сградата, с нейните хиляди прозорци като хиляди очи“.

Далай Ламите, за всеки от които се смята, че е превъплъщение на Авалокитешвара, будисткото въплъщение на състраданието, управляват Тибет като духовни и светски владетели от 1644 г.;  настоящият Далай Лама, четиринайсетото превъплъщение, е бил едва шестнайсетгодишен, когато Тибет е окупиран от Китай. Неговите частни апартаменти са оставени непокътнати, а изненадващо сградата, за която казват, че има хиляда стаи, е оставена неповредена от китайците; всъщност те са я възстановили – според мълвата заради съблазнителните възможности за оживен туризъм.

Макар че Потала ще бъде първото, което ще видите в Лхаса, храмът „Джокханг“ е всъщност духовният център на града, както и оживеното средище на главния пазарен район, известен като Баркхор. Построен преди повече 1300 години, „Джокханг“ е смесица от тибетска, индийска, непалска и китайска архитектура и е най-свещеният храм на Тибет. Тибетските будисти изразяват почитта си към едно свещено място, като го обикалят по посока на часовниковата стрелка, а тук обиколката, или свещената пътека на реобразяването, минава пряко през пазара и трае от зори до здрач.

 В преддверието на храма набожните поклонници постоянно падат ничком, за да добият религиозни заслуги, докато вътре милион кандила меко осветяват най-важната статуя на Буда, една от над 200-те в храма. Може да се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето, дощените текстове – усещане, което е възможно да трае дълго, след като сте се върнали сред шумното веселие на околния пазар Баркхор.

Къде: дотук може да се стигне със самолет от много градове, сред които Хонконг, Пекин и Чънду. По „магистралата на дружбата“ от Катманду, Непал, се стига приблизително за 2 дни, но пък има смайващи гледки.
Най-добро време: май-октомври, но август е дъждовният сезон.

>
12 май 2010 г.

Тагове

стари градове

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти