Начало / Статии / Статии - Мианмар

Мианмар - страна, пълна с чудеса

Автор

/

Мианмар /бивша Бирма/, за която Киплинг възкликва: „Това е страна, напълно различна от всяко място, което познавате.“!

Всеки един миг от това великолепно пътешествие е достоен да бъде описан с чувство и прекрасни думи. Мианмар, в която всеки детайл, всяко листенце, всяка стъпка, всяка пагода е едно чудо... забележете, че не казах „малко чудо”!

Удивителна страна на контрастите - където туризмът е в зародиш, работят усърдно от зори до мрак, а бакшишът ги стряска и е взет с огромно неудобство! Едни безкрайно мили, много усмихнати и за нашите представи – наивни хора...

Бижутерски магазинчета, с големина на квартална бакалия, в която без контрол те оставят да разглеждаш златни бижута, с огромни каратови камъни, диаманти, рубини, сапфири, топази... Страна, в която е абсолютно безопасно - не се краде! Явно разчитат, че няма и да бъдат крадени!

Не знам как преживяват с мизерните си заплати, за които дори им е неудобно да говорят, но без помпозничене - скромно и тихо те въвеждат в златните си пагоди - хиляди на брой, където стените се боядисват с чисто - 24-каратово злато.
Всъщност, там всичко е от злато - огромните с метри статуи на Буда, стълбовете за осветление, дори перилата!

В Мианмар използват едни много тънки златни листчета фолио, с големина на кибритена кутия, които молещите се втриват върху златните статуи на Буда, за да образуват грапав релеф, натрупвайки се със стотици, хиляди.

Единствената им скромна молба е да влизаш в светите им места бос - от уважение към Буда, чиито части от тялото се съхраняват в няколко от пагодите.

Баган - разположен върху изключително магнетична долина, столица на първата мианмарска империя, когато е имало над 13 000 храма и запазени към днешна дата над 2000.

Впечатляваща е пагодата Швезигон - изградена в началото на 11 век, може би най-забележителната религиозна постройка. В сърцето й са закопани кости и зъби от Гаутама Буда, с което си обясняват и чудесата, за които нашият гид разпалено ни разказа, и за повечето от които се уверихме с очите си:
- Огромната пагода няма сянка, независимо откъде я осветява слънцето!
- Когато вали, около пагодата е винаги сухо!
- В двора на пагодата цъфти дърво, разпространено в този район, като навсякъде извън нея цъфти веднъж годишно – в определено време, а в двора на пагодата цъфти без прекъсване цяла година!
- В делви пълнят вода от близката мътна река, които щом се поставят в двора на пагодата, водата става бистра и годна за пиене!
- Тежкият метален чадър, характерен за купол на всяка пагода, тук е закрепен без нито един болт - просто стои изправен в нищото.
- Тук златните листчета /за които споменахме по-горе/ се хвърлят от високо, като конфети върху златните статуи на Буда. Но колкото и да е силен, вятърът не отвява тези по-леки от перце листчета, а те винаги падат отвесно надолу, върху статуята!

Удивителна, извънземна дарба са имали скулптурите, сътворили огромните статуи на Буда. Освен че целите са от чисто злато, което след посещение на първата пагода в Мианмар престава да те удивява, те имат и следното магическо въздействие: когато си в краката на статуята и погледнеш нагоре, срещаш строгия поглед на Буда, вперен в теб.. Но когато се отдалечиш 15-20 крачки и се обърнеш отново с лице към статуята, виждаш приветливото и широко усмихнато лице на Буда.

Летищата на Мианмар. В Мианмар - поради липса на пътища и изградена инфраструктура, основен транспорт за придвижване е самолетът - това са малки самолетчета на Янгон Еъруейс, без фиксирани места –‘free seats’.
Тези самолети са нещо като маршрутки - пилотът обявява по микрофон, коя е следващата спирка.

И ето ни вече в Мандалай.

Първото място, което посетихме беше манастир - докато изчаквахме церемонията - шествие на монасите, която се провежда 2 пъти на ден /призори и на обяд/, нашият гид ни разведе, за да ни запознае с живота на монасите, чийто брой достига до няколко стотин. Една изключително въздействаща церемония, която се запомня завинаги...

Танака. Красив обичай имат Мианмарците - основно жени и деца /рядко и мъже/ - да рисуват на лицата си, понякога с огромен артистизъм флорални мотиви, или просто правоъгълна маска от кашица стрито дърво - танака, което предпазва от силното бирманско слънце.

Когато четем за тези места, фантазията ни се чувства любопитно-щастлива, но когато го изживеем наистина, си даваме сметка, какво бихме пропуснали, ако не бяхме видели този свят на красота и любов...!

Текст и снимки: Диана Маринова

>
11 юли 2019 г.

Тагове

екзотика

Забележителности наоколо

Избрани оферти