Начало / Статии / Статии - Мианмар

Речен круиз Пътят към Мандалай - плаване през една 2500-годишна цивилизация

Автор

/

Мандалай е едно от най-емоционално наситените имена на планетата. Киплинг го обезсмъртява (макар никога да не го е посещавал), Синатра пее за него.

Речен круиз „Пътят към Мандалай“, Мандалай, Мианмар (Бирма)

Столицата на Бирма (днес Мянма) преди британското владичество (което продължава от средата на ХІХ в. до 1948 г.) и известен като Златният град, Мандалай е изграден през ХІХ в. от последния от местните владетели и все още навява спомени за своето кралско минало като център на бирманската култура и религия. Неговият огромен пазар е процъфтяваща фантасмагория на земните миризми и многоезична смесица от култури.

Мандалай е стартовата точка за круиз надолу по река Иравади, великата естествена магистрала на страната и средоточие на бирманския живот. Градските центрове на нейната 2500-годишна цивилизация се редят край бреговете и, включително град Баган (бивш Паган), където в продължение на 13 км покрай речния бряг около 2200 будистки пагоди са разположени толкова нагъсто, че приличат на гора от шпилове и кулички.

Основан от един бирмански крал през 849 г., Баган достига своя апогей около 1000 г. и е изоставен през 1283 г., когато хан Кублай нахлува в Северна Индия и неговите неудържими воини помитат юга. Вярвало се е, че построяването на религиозни храмове печели заслуги за краля и неговия народ, така че армия от изкусни занаятчии украсява този духовен център с това, което първоначално може би е било над 10 000 религиозни монумента.

По-голямата част е изчезнала – нетрайното тиково дърво е изгоряло в пожари, всичко друго е ерозирало или разрушено от земетресения и пометено от времето. Въпреки това, останалото е сред най-значимите археологически центрове в света, като според някои надминава Боробудур в Индонезия и Ангкор Ват в Камбоджа.  Смята се, че в пагодата „Швезигон“, най-значимата от тези, които могат да бъдат видени днес, се пазят гръбнакът и един зъб на Буда.

За едно почти сакрално преживяване наблюдавайте залеза от рушащите се тераси на пагодата „Годопалин“. Вашият луксозен плаващ хотел, „Пътят към Мандалай“ (собственост и под управлението на „Ориент Експрес“) е микрокосмос на бирманското гостоприемство и европейската ефикасност.

В една очарователна страна, изплувала след 40 години самоналожена изолация, където хотели, транспорт и инфраструктура едва сега започват да се развиват и хората не могат да бъдат по-любезни, това е единственият начин да посетите много от специалните места, до които често може да се стигне само по вода.

Къде: Мандалай, Мианмар (Бирма)
Най-добро време: ноември-февруари

Виж актуалните оферти за пътуване в Мианмар!

Виж още:

Почивка в Тайланд

Екскурзия във Виетнам

Екскурзия в Индия

>
31 януари 2012 г.

Тагове

круизи

любопитно

стари градове

хотели

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти