Начало / Статии / Статии - Мианмар

Езерото Инле - плаващи острови и скачащи котки

Автор

/

Тихата магия на езерото Инле е неимоверно далеч от претъпканата столица на Мианмар Янгон. То предлага спокойни води, нежна светлина и топли усмивки. Местните хора се препитават с риболов и земеделие върху своите изкуствени плаващи острови, закотвени към плиткото островно дъно с бамбукови пръти, които в крайна сметка се вкореняват. Заселено преди векове от племето интха, или „синовете не езерото“, Инле е приблизително с размерите на Манхатън, така че за дълги отсечки се използват моторни лодки, но повечето разходки из лабиринта от канали по ръба на езерото са с плоскодънни канута.

Езерото Инле - Мианмар

От двайсетте и няколко скромни селца – някои не по-големи от група крехки наколни бунгала – Ивама е най-известното заради своя плаващ пазар, който се провежда през пет дни. Трудолюбивите хора от племето интха натоварват своите канута с листни зеленчуци, ориз, пъпеши, ярки цветя и сочни, вкусни домати, с които Инле е известно. Към 9 часа сутринта пазарът е свършил за местните и когато канутата започнат да докарват любопитни западняци, цялото внимание се насочва към оживената продажба на бамбукови шапки, пачки бирмански пури, тъкани чанти за през рамо, традиционни копринени и памучни саронги и резбовани дървени Буди.

Ако пропуснете пазара в Ивама, можете да го потърсите на други места– той се провежда в други селища в останалите дни на седмицата. От многото храмове от тиково дърво и наколни манастири „Нга Пхе Кяунг“ е най-любопитният. Известен като „Манастирът на скачащата котка“, неговите монаси са обучили своите котки да правят различни номера, което показва, че те може би имат малко в повече свободно време на разположение.

Къде: всекидневни полети свързват езерото Инле с Янгон на юг и Мандалай на север. Летището Хехо, обслужващо езерото Инле, е на 45 минути с кола от езерото.
Най-добро време: септември-март (септември-октомври за езерни празници и ноември за най-добрите климатични условия).

Виж актуалните оферти за пътуване в Мианмар!

Виж още:

Екскурзия - Виетнам

Екскурзия в Тайланд

Екскурзия в Шри Ланка

>
13 октомври 2010 г.

Тагове

езера

Забележителности наоколо

Избрани оферти