Начало / Статии / Статии - Мианмар

У Беин - най-старият тиков мост в света

Автор

/

За да прекосите повечето езера в света, ще ви трябва лодка, но ако сте в Мианмар при езерото Таунтаман, можете да прекосите пеша по най-стария мост от тиково дърво - мостът У Беин (U Bein). Дълъг е 1,2 км и според различни данни е също и най-дългият подобен мост на планетата.

Мостът е на повече от 150 години, като голяма част от конструкцията му е оригиналната. Това донякъде си личи - някои от подпорите имат видима нужда от подновяване, а други са заменени с бетонни стълбове. Повече от век и половина вятър и вода са си казали думата, но мостът е в учудващо добро здраве и до днес се ползва активно от местното население. Все повече са и туристите, които идват от Мандалай за красивите гледки. Най-популярната атракция на Мандалай се оказва… извън Мандалай.

Изграждането му започва, когато близкият град Амарапура става столица на кралство Ава и е кръстен на името на тогавашния кмет, който стартира строежа. Дървото, използвано за моста, е взето от бившия кралски дворец в град Ава, където останали куп ненужни дървени стълбове, така че спокойно може да наречете минаването по съоръжението кралска разходка.

Повече от 1000 са стълбовете, забити в плиткото дъно на езерото, които държат моста над водата. Формата му е леко извита, за да устоява на течението и ветровете. С всяка изминала година има все повече за устояване, тъй като водата и вятърът са си същите, но туристите стават все повече. Най-оживено е по залез, когато наситеното червено и оранжево на небето са перфектен фон за снимки. Юли и август са месеците с най-много посетители, тъй като тогава водите на езерото са най-високи и преминаването е най-впечатляващо.

Струпването на туристи привлича и продавачи на сувенири, а понякога и не особено доброжелателни местни, поради което на моста от няколко години има охрана, която се грижи за спокойствието на преминаващите. Инцидентите обаче са голяма рядкост, а повечето от местните хора са доброжелателни и дружелюбни. Ако дойдете на моста следобед, малко преди голямата навалица за залеза, ще можете да видите обикновените хора, които използват моста, за да се приберат по домовете си - будистки монаси с червени наметки, майки, които носят бебетата си с нарисувани с бели шарки лица, тичащи деца, мъже със сламени шапки.

Любопитен факт е, че на девет места мостът може да се вдига, за да пропуска плаващи в езерото лодки.

>>> ВИЖ АКТУАЛНИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО МИАНМАР! >>>

Виж още:

Екскурзия - Тайланд

Екскурзия - Виетнам

Екскурзия - Камбоджа

 

>
17 март 2020 г.

Тагове

екзотика

любопитно

мостове

Забележителности наоколо

Избрани оферти