Начало / Статии / Статии -

Мистериозните каменни сфери на Коста Рика

Автор

/

Тайнствените каменни сфери на Коста Рика са пръснати по цялата делта на Diquis и на Isla de Cano, като очароват и изумяват учените откакто са били открити през 1930 год.

Известните още  като "Las Bolas" сред местните жители, каменните сфери са с различни размери. Някои от тях достигат 16 тона. Изследователите вярват, че са изваяни през 200 пр.н.е., но тъй като повечето от сферите вече не са в оригиналните им размери е трудно да се каже със сигурност кога са били създадени.

Каменните сфери на Коста Рика са открити от работници при създаването на бананова плантация в джунглата. Те са били разрушени при транспортирането им до градовете. Уплашени от легенди за камъните, част от местното население  правели дупки в тях или ги унищожавали с динамит.

Има множество теории, които се опитват да обяснят перфектната сферична форма на камъните. Някой хора смятат, че тези камъни оказват точното местоположение на Атлантида. Истинската причина за съществуването на каменните сфери на Коста Рика ще остане неизяснена, но именно в това се крие очарованието им.

>
08 юни 2010 г.

Тагове

каменни структури

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти