Начало / Статии / Статии - Казахстан

Мистериозните пустинни хвърчила на платото Устюрт

Автор

/

Платото Устюрт е едно от най-отдалечените и непригодни за живеене места на планетата. Температурите в платото се движат от минус 40 до плюс 40, годишните валежи са нищожни, а пейзажът е съставен предимно от червеникава пустиня, сухи солени езера и тук-таме някоя отвесна скала, стърчаща над равното.

Снимка: iStock by Getty Images

Платото се простира на територията на Казахстан, Узбекистан и Туркменистан и в наши дни в него живеят малко на брой полуномадски племена. Археологическите разкопки обаче установяват, че в миналото сухото плато може не само да е било гъсто населено, но и да преживявало невиждан разцвет.

Навсякъде по платото могат да се забележат древни постройки от камъни и кал, съставени от два или три реда камъни, подредени в кръг около обла яма. Наричат ги “пустинни хвърчила”, тъй като така ги определили първите френски и британски пилоти, които ги видели от самолетите си през 20-те години на миналия век, докато прелитали в района.

Снимка: iStock by Getty Images

Макар пустинните хвърчила да предизвикват огромен интерес сред археолозите, находките около тях са толкова ограничени, че изследователите се осланят почти изцяло на догадки. Според едни това са били жилищни помещения на древните племена, според други - огради за домашни животни, а според трети - място за религиозни култове и ритуали. Химичните проби показват, че някои от пустинните хвърчила са на по 2000 години, а от разказите на местните става ясно, че част от тях са се ползвали активно като ловни укрития чак до средата на миналия век.

Най-широко приетата теория е, че това всъщност са били капани за улов на антилопа сайга - някога живееща със стотици хиляди в тази част на Земята, а днес застрашена от изчезване.

В края на лятото антилопите мигрирали. Номадските племена най-вероятно са насочвали стадата към капаните, където животните влизали във фуниевидните структури и били улавяни по-лесно.

В пустинните хвърчила най-вероятно били подмамвани и други диви животни като азиатско магаре и овце уриал.

Как да видите платото Устюрт

Снимка: iStock by Getty Images

Макар платото да се простира в три държави, най-често посетителите изследват частта му в Казахстан, защитена в Природен резерват Устюрт. Тук се срещат редки животни и растения, включително и един-единствен персийски леопард, забелязан през 2018 г. и до днес оставащ един от трите засичани в Казахстан досега.  

Пустинните хвърчила не са запазена марка само на Казахстан и платото Устюрт. До момента са открити близо 5000 такива структури из цяла Центрлна Азия - от Саудитска Арабия до Йемен и Армения.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

>
16 декември 2021 г.

Тагове

любопитно

полезно

природни феномени

Забележителности наоколо

Избрани оферти