Начало / Статии / Статии - Перу

Монастерио де Санта Каталина - остров на спокойствието

Автор

/

Голяма част от колониалния град Арекипа в Перу – известен като Сиудад Бланка (Белия град) заради своите изящни испански къщи от ХVІ и ХVІІ в. – е скрита зад внушителни стени. Нищо не подготвя странника, който се натъква на най-голямата тайна на този прелестен град, света на Монастерио де Санта Каталина, миниатюрен град в града, който е открит за публиката едва през 1970 г. Няколко възрастни монахини доминиканки все още живеят тук, преместили се в северната част на манастира, но останалите земи могат да бъдат посетени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Столетия наред тази тиха, самозатворена общност е била дом на богати жени, които никога не са напускали мястото, както гробището ще засвидетелства. На площ колкото цял градски квартал, оригиналният манастир е построен през 1580 г. и скоро придобива репутацията на един вид клуб за избрани, където девойки от аристократични фамилии идват, за да се образоват, заради един безопасен житейски пристан или като духовно призвание (някои с камериерки, роби, голяма зестра и луксозен начин на живот).

От максимум 450 жени, живеещи тук, само една трета били действително монахини докъм края на ХІХ в., когато обстоятелствата пренасочили живота обратно към религиозното. Днес, когато криволичите из усуканите улици на манастира, възхищавайки се на боядисаните в пастелни цветове сгради, спирате на миниатюрните площади и посещавате простите квартири, вие се връщате в една по-ранна, по-изтънчена епоха.

Най-добро време: на 2313 м над морското равнище, Арекипа се радва на вечна пролет. 15 август е денят на основаването на града, с процесии, празненства и концерти в манастира.

Виж актуалните оферти за пътуване в Перу!

Виж още:

Екскурзия в Боливия

Екскурзия в Колумбия

Екскурзия в Бразилия

>
03 септември 2010 г.

Тагове

манастири

Забележителности наоколо

Избрани оферти