Начало / Статии / Статии - Перу

Езерото Титикака - празниците на най-голямото езеро в Южна Америка

Автор

/

Както някои ще си спомнят от уроците по география, легендарното езеро Титикака с площ около 8300 км2 – на височина 3810 м над морското равнище – е най-голямото плавателно езеро в света. Но само тези, които са го посещавали, знаят за луминисценцията на светлината и непрестанната игра на цветовете върху неговите води. Уникалната красота на Титикака подкрепя древния мит, че Манко Капак и неговата сестра-съпруга, Мама Окьо, основатели на империята на инките, се появяват от тези магични води в Андите.

Езеторо Титикака - Перу

Индианците урос създават свои плаващи острови в езерото преди векове, за да избегнат конфликтите с живеещите на земята инки. Техните потомци все още живеят върху пружиниращите четирийсет и няколко острова от местната тръстика тортора, която се използва и за направа на домовете и лодките. Двата естествени острова Такиле и Амантани са хълмисти и населявани от гостоприемни индианци, чиито яркоцветни традиционни дрехи и ръчно тъкан текстил са непреодоли- ма примамка за зяпачи и купувачи. Няма коли или колела тук, или дори пътища, но внимателно терасираните хълмове говорят за развитите земеделски традиции на острова.

Програмирайте вашата екскурзия до Пуно за февруари или ноември, когато местните празници преобръщат този град с главата надолу. Митичното основаване на крайезерния град Пуно е причината за ноемврийските очарователни празненства Семана де Пуно, чиито богато украсени и направени с въображение костюми, бурни танци, маски, музика и инструменти са вкоренени в културата на инките.

На 2 февруари Сретение господне, или празникът Вирхен де ла Канделария, може привидно да фигурира в католическия календар, но наблюдавайте знаменитите диаблада (дяволски танц) и каляуая (танцътна знахаря), преди да решите за себе си дали това е християнски или езически празник. Триста фолклорни танца се изпълняват по улиците на Пуно през цялата година. Ако е тихо и спокойно, когато пристигнете, питайте в местния туристически информационен център за упътвания къде е най-скорошният празник в областта. Няма да съжалявате за екскурзията.

Къде: в Южно Перу и поделяно от Боливия и Перу. Пуно е главният изходен град на Перу за посещение на островите. Най-близкото летище е в Хулиака, на около 764 км югоизточно от Лима.
Най-добро време: Сретение господне се отбелязва на 2 февруари и седмицата около него. Седмицата на Пуно е 1–7 ноември; Денят на Пуно е 5 ноември.

>
29 септември 2010 г.

Тагове

езера

езерото Титикака

Забележителности наоколо

Избрани оферти