Начало / Статии / Статии - Перу

Езерото Титикака - истории от плаващи острови

Автор

/

Едно от странните имена, които запомних в часовете по география в училище, е Тититкака. А един прекрасен ден се озовах до него и до нещо, за което не се споменаваше в учебника - плаващите тръстикови острови, които се носят по повърхността на езерото. 

Върху тези плаващи творения от тръстика живеят от древни времена хората от племето кечуа.

Животът им не се е променил много през последните столетия, като изключим появата на любопитните туристи. Все още използват натурална размяна – заменят риба и тръстикови изделия срещу царевица и други неща, които са им необходими.

Буквално стотици са островите, които плават по повърхността на езерото. Когато семейството на някой от островите стане прекалено голямо, част от членовете му се отделят и си правят собствен тръстиков остров. Можете да видите как се обработва тръстиката с въжета и кал, за да се изработи плаващ остров, както и да опитате хляб от тръстика, изпечен на място. Този материал е вездесъщ в островния живот на Титикака.

Удивително е, че върху тръстиката има и огнища. А в центъра на целия подвижен свят има един остров, който е нещо като главен - на него има пазар и можете да си купите плодове, зеленчуци, както и малката победа на комерсиалния свят - Кока-Кола, Нивеа и други подобни глобални марки.

Между плаващите острови можете да се придвижвате както с тръстикови лодки, така и с истински корабчета.

В езерото има и няколко истински острова. На тях можете да хапнете риба, току-що уловена пъстърва, както и чай от мента, набрана току-що за вас, за да се справите с главоболието и недостига на въздух на тази надморска височина – все пак сте на над 3800 м.

Ако видите условията за ядене, веднага ще се откажете да опитате каквото и да било, особено ако надникнете в някоя кухня, в която се приготвя храната. Въпреки това обаче не пропускайте да опитате рибата на скара и картофи, приготвени по най-различни начини. Толкова е вкусно и крехко, че си струва, а рискът далеч не е толкова голям, колкото ви изглежда, защото на тази височина много от бактериите просто не виреят. 

Титикака се намира на територията на Перу и Боливия. Вижте и най-добрите оферти за екскурзия до Перу. 

>
13 април 2017 г.

Тагове

древни племена

езера

острови

кечуа

quechua

плаващи острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти