Начало / Статии / Статии - САЩ

Мормонският Хор на Табернакъла - славният звук на музиката

Автор

/

Пеенето е важна част от мормонската религия още от времето, когато Бригам Йънг повежда своите последователи на запад с кервани от каруци, съпровождани от музиканти, които трябва да поддържат висок духа на пионерите и очите им вперени в Бог.

Първият мормонски хор пее в това, което днес е Солт Лейк Сити, скоро след като Йънг и неговите одрипавели следовници пристигат през 1847 г. Двайсет години по- късно прочутият днес мормонски Табернакъл е осветен на същото това място.

Сградата със съвършена акустика и 6500 места редовно се изпълва с членове на Църквата на Иисус Христос на светиите от последните дни и с външни посетители, много от които са се запознали с 360-членния хор и неговия орган с 11 623 тръби чрез записи или от неговото ежеседмично радиопредаване. Странстващият хор пълни театрите и оперите в цял свят и макар неговото звучене да е напълно професионално, той всъщност е строго доброволческа организация, състояща се от преподаватели, застрахователни агенти, секретарки и домакини.

Всяка неделна утрин хоровото изпълнение е емоционално и извисяващо, но ежегодният коледен концерт е най-затрогващ с някой известен гост певец, пълен оркестър и това тъй заразително празнично настроение.

Табернакълът е разположен в центъра на града на „Темпъл Скуеър“, почитан от мормоните колкото Ватиканът от католиците. 140-декаровият комплекс е доминиран от гранитния, с шест шпила Храм на Солт Лейк, символ на движението, което навлезе в ХХ в. като най-преследваното вероизповедание в Америка и започна ХХІ в. като едно от най-силните и енергичните, с близо 12 милиона члена, половината от които извън САЩ.

За съжаление храмът е отворен само за членове на църквата.

Къде: Солт Лейк Сити, Юта, САЩ
Най-добро време: декември заради двата коледни концерта.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Нова Зеландия

Екскурзия в Австралия

>
12 декември 2011 г.

Тагове

любопитно

музикални събития

социален туризъм

събития

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти