Начало / Статии / Статии - САЩ

Парк Сити - сняг, ски и кино първа класа

Автор

/

С четиринайсет големи ски курорта на час път с кола от Солт Лейк Сити и завиден снеговалеж от 1270 см годишно в някои зони, не е чудно защо Юта е избран за домакин на Зимните олимпийски игри през 2002 г.

Любителите на ситния лек сняг и на екстремното спускане (фрийрайд) могат да се насочат към Алта и съседния Сноубърд за предизвикателни стръмни скатове и падини и най-лекия сняг, който може да си представите. Но търсещите и изискан хотел с превъзходно обслужване покрай добре отъпкани склонове предпочитат шикозния, но непретенциозен курорт „Диър Вали“, една от трите ски дестинации (заедно с „Парк Сити Маунтън“ и „Каньонс“), чиито трасета и чаши се събират фуниеобразно в Парк Сити, вековен миньорски град.

По време на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити Парк Сити беше мястото за развлечения и нощен живот, като в това отношение градът продължава и днес да бъде магнит в една иначе спокойна улегнала област. В „Диър Вали“ хотел „Стейн Ериксен Лодж“ носи името на харизматичния златен медалист от олимпиадата през 1952 г., който все още е негов домакин и ски директор. Класиран като един от най-хубавите скиорски хотели в света, неговото средно високо разположение, уютни общи зали и стаи за гости (повечето с камини), луксозна скандинавска декорация и безупречно обслужване задават златния стандарт.

Точно извън пътя осморка на Парк Сити, ски убежището „Сънданс“ (наречено така от собственика му Робърт Редфорд по името на неговия персонаж във филма от 1969 г. Бъч Касиди и Сънданс Кид) е и курорт, и (от 1981 г.) база на прочутия филмов фестивал със същото име, място за премиери на филми от независими кинотворци в Северна Америка.

Повечето от фестивалните прояви и прожекции днес се провеждат в Парк Сити, но една значителна част от тях продължават да бъдат в Сънданс Вилидж, екологично чистата идеална като картинка общност на Редфорд със семпли, но стилни вили, сгушени уютно и ненатрапчиво сред 24 000 декара борове и трепетлики, съединявайки природата с изкуствата. Прожекциите, семинарите и проявите се провеждат целогодишно, а през зимата се практикува крос-кънтри и алпийско каране на ски, последното върху 2514-метровия връх Еърхед, където се намира единственият хотел навръх планина в Юта, с великолепни гледки от Беърклаа Кебин.

Къде: Парк Сити, Юта, САЩ

Най-добро време: средата на юни до август заради фестивала „Музика в планините“; първата седмица на август заради Фестивала на изкуствата в Парк Сити; януари-началото на март за най-добрите условия за ски. Симфоничният оркестър на Юта свири на открито в „Диър Вали“ всяка събота вечер, юни-август.
 

>
08 април 2013 г.

Тагове

върхове

зимен туризъм

летен туризъм

лукс

планини

романтика

спортни събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти