Начало / Статии / Статии - САЩ

Моаб и Ред Рок Кънтри - вълнуващо приключение

Автор

/

Разположен сред драматичен пустинен терен, толкова далеч от всичко, че Буч Касиди го намира за идеалното място, където да се скрие, Моаб е станал много посещавано кътче заради любителите на планинското колоездене от цял свят.

Моаб и Ред Рок Кънтри, Юта, САЩ

Добавете към тях намиращите забавление в реката, ентусиазираните пътешественици с всъдеходни автомобили, туристите пешеходци, скалните катерачи и търсачите на силни усещания изобщо и ще си обясните откъде идва внезапната популярност на Моаб.

Заселен от мормони през 1855 г. (и наречен на библейския град на река Йордан), Моаб става процъфтяващ град заради урановата руда, докато тя е на мода, но запада през 80-те години. Тогава на бившите миньори и на общината им идва на ум блестящата идея да оборудват с големи валчести гуми един як велосипед и да го подкарат по необятния и сурово красив терен на близките „Каньонландс“ и Национален парк „Арчис“ (спомнете си Телма и Луис и Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход).

В „Каньонландс“, най-големия национален парк в щата Юта, с входове на 55 км югозападно и 48 км северозападно от Моаб, има стотици километри черни пътища, преминаващи през сюрреален, колоритен пейзаж от високи скалисти плата, шпилове, сякаш аха-аха да паднат скали, извисяващи се арки и дълбоки клисури.

Национален парк „Арчис“ (Арките), на 8 км североизточно от Моаб, е рай за фотографите, тъй като тук има над 2000 естествени арки, създадени от природните стихии. Във всеки парк има приблизително 30 км павиран живописен път. Точно извън Моаб 16-километровият маршрут „Сликрок“ предлага садистично труден като влакче на ужасите поход през лунен пейзаж от ерозирал пясъчник, като усилията се възмездяват от гледките към река Колорадо долу.

Местните турооператори организират многодневни къмпинг екскурзии или уреждат високопроходими автомобили да следват вашата компания с велосипеди през деня, гарантирайки храна, помощ при проблеми, неограничени количества вода (особено важно в жестоката пустинна жега) и подвижни душове. Рафтингът и карането на каяк са чудесни по спокойната отсечка на река Колорадо около Моаб, а водовъртежи клас ІІ и ІV са само на ден път.

Каквото и приключение да изберете, направете си предварителна резервация: тайната на Моаб е станала публично известна още през 90-те години и дори новите хотели и пансиони не могат да насмогнат на търсенето на стаи.

Опитните колоездачи винаги се установяват малко встрани от Главната улица в новия „Гонзо Ин“, с ретро декорация от 70-те години.

Къде: 383 км югоизточно от Солт Лейк Сити, Юта, САЩ
Най-добро време: март-края на май и средата на септември до началото на ноември

>
21 март 2012 г.

Тагове

каране на каяк

колоездене

любопитно

национални паркове

планини

рафтинг

скални образувания

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти