Начало / Статии / Статии - САЩ

Последната голяма надпревара - „Айдитарод“ в Аляска

Автор

/

За най-доброто опознаване на Последната граница (прякор на Аляска) идете на „Айдитарод“, изтощително състезание с кучешки впрягове през пустошта на Аляска от Анкоридж до Ноум на брега на Берингово море.

Анкоридж - САЩ

Шейните с кучешки впрягове като транспорт били почти засенчени от самолетите и снегомобилите, когато през 1973 г. било организирана първата надпревара „Айдитарод“, за да възкреси традицията и да отдаде дължимото на някои изключителни събития – например през 1925г. избухва епидемия от дифтерит в Ноум и тогава двайсет водачи на впрягове със своите кучета, сред които изпъква легендарното куче Балто, прекосяват 1000 км замръзнала земя, за да донесат серум за града. Днес средно шейсет и пет впряга идват от цялата страна, дори от Япония и Русия, за да се състезават за дял от наградния фонд от 600 000 долара, изминавайки 1838 км за осем до единайсет дни.

Наречен „Марди Гра на Арктика“, „Айдитарод“ става най-посещаваното събитие в Аляска, с тълпи,идващи за предстартовото увеселение и устройващи лагери покрай първите няколко дни от маршрута. Цели градове излизат по пътя, за да приветстват впряговете. За да се включите и вие в състезанието като „Айдитаридър“, заложете на някой от впряговете за първите 11 мили (залаганията започват през ноември). Или се свържете с изключителния водач Рейми Редингтън, син на основателя на „Айдитарод“ Джо Редингтън. Три поколения от фамилията участват в легендарната надпревара десетки пъти, а днес те предлагат половинчасови (или по-дълги) преходи или нощни турове в пустошта.

В мястото на Рейми живеят стотици хъскита, всички изглеждащи толкова смели, колкото и техният собственик. Отдалеченият, достижим по въздуха „Уинтър-лейк Лодж“ е разположен направо върху маршрута на „Айдитарод“ и става „Дог Сентръл“, когато първите впрягове пристигнат на третия или четвъртия ден от надпреварата. Гостите, които се запалят, могат да направят преход по маршрута в дните, когато няма състезание, със собствения впряг на хотела от двайсет и четири хъскита. Трите къщи за гости на хотела предлагат типичното преживяване за пустошта на Аляска, а менюто за вечерята е също толкова забележително,колкото мразовитите околности.

Къде: Анкоридж, Аляска
Кога: започва от първия сняг през ноември. В сухи месеци кучетата теглят впрягове на колела.

>
01 ноември 2010 г.

Тагове

айдитарод

Аляска

Анкоридж

зимен туризъм

шейни с кучешки впрягове

Забележителности наоколо

Избрани оферти